Herichthys cyanoguttatus  (Baird & Girard, 1854)

Българско наименование:

Брилянтова Цихлазома

Снимка на Herichthys cyanoguttatus  (Baird & Girard, 1854)
Синоними: Texas Cichlid, Cichlasoma cyanoguttatum (Baird & Girard, 1854), Cichlasoma pavonaceum (Garman, 1881), Herichthys cyanoguttatum (Baird & Girard, 1854), Heros pavonaceus (Garman, 1881), Parapetenia cyanostigma (Hernandez-Rolon, 1990)

Етимология: Herichthys: от гръцки eri - много + ichthys - риба, cyanoguttatus: cyanoguttatum - на сини точки

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Herichthys cyanoguttatus е разпространен в САЩ и Мексико. Изкуствено е разпространен и на други места.

Хабитат: Herichthys cyanoguttatus предпочита бавноподвижни води, включително езера, както и бавноподвижните секции на реките. Често е откриван близо до потопени скали, корени, клони или гъста подводна растителност.


река Blanco - едно от естествените местообитания на Herichthys cyanoguttatus
Herichthys cyanoguttatus в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
до 30см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 x 45см, 250 литра.

Условия за отглеждане: Herichthys cyanoguttatus копае непрекъснато субстрата, като го аранжира по свой вкус, затова не е желателно да слагате растения. Трябва да има дебел слой пясъчен субстрат, поне 5 - 8 см, да добавите няколко обли едри  камъка, парчета дърво, като осигурите достатъчно укрития и места за хвърляне на хайвер. Водата трябва да е наситена на кислород, седмично трябва да се сменят 25 – 50% от обема със свежа.
За предпочитане е осветлението да е слабо, приглушено.

Параметри на водата: температура 20 - 30°C, pH 6.0 – 7.5, твърдост 5 – 12°H

Храна: В природата Herichthys cyanoguttatus се храни с малки риби, водни насекоми, водорасли и безгръбначни. В аквариум приема всякакви храни - живи, замразени, растителни, сухи. Трябва да знаете, че рибите са ненаситни и трябва да им дозирате храната.

Поведение и съвместимост: Подобно на повечето по-големи цихлиди, Herichthys cyanoguttatus e много агресивен и териториален вид, особено ако се отглежда в по-малки аквариуми. Най-агресивни са мъжките през размножителния период.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки са по-едри от женските, имат издължени гръбна и анална перки. Някои мъжки също развиват подутина на главата през размножителния период.

Размножаване: Ако успеете да намерите подходяща двойка, размножаването на Herichthys cyanoguttatus е лесно. Необходим е развъден аквариум с дължина 100см, декориран с големи камъни и карамични саксийки, които да служат за потенциални места за хвърляне на хайвера.

За съжаление, намирането на подходяща двойка е трудно и често мъжкия убива женската, ako случайни мъжка и женска риби се пуснат заедно в развъдния аквариум.
Някои акваристи слагат прозрачна преграда вътре в аквариума, за да могат рибите да свикнат една с друга и след няколко седмици я махат. Разбира се, гаранции че ще се получи двойка няма.

Най-добре е да отглеждате група от 6 и повече млади риби, от които по естествен път да се получат съвместими двойки. След като се формира първата двойка (това обикновено си личи ясно, всички останали риби се крият в един от ъглите на аквариума ),  другите риби трябва да се извадят.

След като имате вече двойка, рибите сменят оцветяването си, което е знак че са готови за размножаване.

Женската хвърля хайвера най-често на плосък камък, ако няма такъв, на друга подходяща повърхност, включително на дъното на аквариума. Хайверните зърна може да са хиляди и се полагат на няколко пъти, като всеки път мъжкия ги опложда.
Често се случва при първото или второто хвърляне родителите да изядат хайвера, но това не трябва да ви притеснява, следващите опити ще са успешни.


Herichthys cyanoguttatus с хайвер


Инкубационният период е 2 -3 дена и след това рибите преместват личинките в предварително изкопана ямка в субстрата, където остават докато абсорбират жълтъчните си торбички. Това обикновено отнема още 4 – 5 дена и след това малките свободно плуват и търсят храна.

Стартова храна - науплии на артемия, която трябва да им се дава 2 - 3 пъти на ден. Като порастнат малко можете да им давате и натрошени на ситно пелети за цихлиди.

Родителите следят внимателно малките и ако някое се отдели от групата веднага бива връщано в нея.

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Биотоп: Мексико
Трудност: Трудно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 250л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 25.02.2024 г