Pethia padamya (Kullander & Britz, 2008)

Българско наименование:

Барбус “Одеса”

Снимка на Pethia padamya (Kullander & Britz, 2008)

Съществуват няколко подобни разновидности барбуси. Барбус „Одеса” е представен за първи път през 70-години на 20-ти век от руски акваристи. Произхода му не е бил ясен. Смятало се е, че е селекция на  Puntius stoliczkanus или  Puntius ticto.

По късно даже е определен като Puntius ticto ticto. През 2008 е открит в естествена среда в Мианмар и е наречен Puntius padamya.

Английско име: Odessa Barb

Произход: Мианмар

Дължина: до 10 см, в аквариум до 7 см.

D 3/8, А 2/5, ll 23-26. Тялото е изтеглен по дължина овал, сплескано отстрани, люспите са големи. Устата е крайна, мустаци няма. При мъжкия гърба е сиво-зелен, страните блестят със сребрист цвят с метални оттенъци, корема е бял. По дължина на тялото минава много ярка червена ивица. Женската е с кафеникъв оттенък, при по-възрастни женски има слабо забележима кафява ивица по дължина на тялото, но не стигаща до опашката. Зад главата и на опашното стебло има черни петна, като при мъжкия, задното петно може да не е добре различимо. Люспите с тъмни кантове образуват по тялото мрежа. Самеца е по-голям от самката, по-строен. Развъждат се добре в софийска вода – 2 kH, 7 pH.

Температура: 26°-28°. Добре е в развъдния аквариум да има дребнолисти растения по дъното или сепараторна мрежа, въпреки че си ядат хайвера по-малко от другите видове барбуси, може би защото рядко се задържат на дъното.

Pethia padamya male

 

Pethia padamya female

източник: suntsu69
 

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Биотоп: Неизвестно
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 28.04.2010 г; промененo на 18.05.2021 г