Pethia stoliczkana  (Day, 1871)

Българско наименование:

Барбус Столичка

Снимка на Pethia stoliczkana  (Day, 1871)
Синоними: Barbus stoliczkanus (Day, 1871), Barbus ticto subsp. stoliczkae (Day, 1871), Pethia stoliczkanus (Day, 1871), Puntius stoliczkae (Day, 1871), Puntius stoliczkanus (Day, 1871), Puntius ticto subsp. stoliczkanus (Day, 1871)

Етимология: Pethia: общо име за малки Cyprinidae на местен език, stoliczkana: на името на Ferdinand Stoliczka (1838-1874)

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Pethia stoliczkana са разпространени в Индия, Мианмар, Тайланд и Лаос. Откривани са в реките Ayeyarwady, Chindwin, Ataran, Mae Klong, Mekong, Chao Phraya.

Хабитат: Pethia stoliczkana обитава най-вече сенчести, течащи потоци и притоци отколкото главните речни канали или стоящи води. Тези води са богати на кислород, със субстрат от пясък, чакъл, камъни, големи заоблени камъни, както и покрити с паднали листа. Има множество потънали корени, клони, както и растения като Cryptocoryne и Pogostemon.

Pethia stoliczkana живее заедно с риби като Parambassis pulcinella, Botia kubotai, Acanthocobitis pictilis, Schistura maepaiensis, Homaloptera modesta, Syncrossus berdmorei, Pangio fusca, Microdevario kubotai, Crossocheilus burmanicus, Akysis vespa, Glyptothorax dorsalis, Amblyceps caecutiens, Batasio feruminatus, Batasio dayi, Caelatoglanis zonatus, Psilorhynchus robustus и Tetraodon cutcutia.


река Mazin - едно от естествените местообитания на Pethia stoliczkanaPethia stoliczkana в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
4.5 – 5.0см

Размер на аквариума: аквариум с основа 80 х 30см, 80 литра

Условия за отглеждане: Pethia stoliczkana изглежда добре в гъстозасаден с растения аквариум с тъмен субстрат. Може да направите и аквариум който наподобява течащ поток, със субстрат от различни по размер камъни, едри обли камъни и чакъл. Добавете парчета дърво, корени, както и непретенциозни растения като Microsorum, Bolbitis или Anubias, които могат да растат и прикрепени към корен или камък.

Параметри на водата: температура 18 – 25 °C, pH 6.0 – 7.5, твърдост 18 – 268 ppm

Храна: Pethia stoliczkana се храни с червеи, насекоми, малки безгръбначни, растителен материал и детрит. В аквариум приема всякакви сухи храни, но предпочита замразени и живи храни като хирономус, дафния и артемия.

Поведение и съвместимост: Pethia stoliczkana е миролюбив вид и може да се отглежда заедно с малки Cyprinidae, боции, Crossocheilus и Garra. Трябва да се отглежда група от поне 8-10 риби.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са забележимо по-слаби и по-ярко оцветени от женските.


мъжки Pethia stoliczkanaженска Pethia stoliczkana


Размножаване:
Pethia stoliczkana достига до полова зрялост на възраст от 6-9 месеца.

Ако рибите се чувстват добре и са в гъстозалесен с растения аквариум, не е изключено да се появят малки рибки и без намесата на човека. Ако искате обаче да увеличите броят им, ще ви е необходим развъден аквариум с обем от 20 - 30 литра, със сепараторна мрежа и няколко дребнолистни растения или явански мъх. Нивото на водата трябва да е около 10-15см.

Преди размножаване мъжките и женските се държат отделно за 7-10 дена и се хранят добре с жива храна. За размножаване може да се сложи двойка, но най-добре 2 мъжки и 1 женска или група риби с преобладаващи мъжки.

Рибите се пускат в аквариума вечерта и температурата на водата се повишава с 2-3°С. Стимул за хвърлянето на хайвер са сутрешните слънчеви лъчи или включването на ярко осветление.

Женската хвърля до 100-300 хайверни зърна, които падат на дъното през сепараторната мрежа и не могат да бъдат изядени.

След хвърлянето на хайвера рибите се изваждат.

Инкубационният период е 3-4 дена, след още 5 дена малките плуват и търсят храна.

Стартова храна - инфузории, като порастнат малко науплии на артемия, циклопс.

Продължителността на живота на Pethia stoliczkana e 3-5 години.

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 26.02.2024 г