Danio albolineatus  (Blyth, 1860)

Българско наименование:

Розово Данио

Снимка на Danio albolineatus  (Blyth, 1860)
Синоними: Pearl Danio, Brachydanio albolineata (Blyth, 1860), Brachydanio albolineatus (Blyth, 1860), Branchydanio albolineatus (Blyth, 1860), Danio albolineata (Blyth, 1860), Danio pulcher (Smith, 1931), Danio stoliczkae (Day, 1870), Danio tweedei (Brittan, 1956), Danio tweediei (Brittan, 1956), Nuria albolineata (Blyth, 1860)

Етимология: Danio:  Dhani - бенгалско име за подобни риби, albolineata: от латинското albus - бял + lineatus - на линии

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Danio albolineatus са широко разпространени в Мианмар, Тайланд, Лаос, Камбоджа, Виетнам, Малайския полуостров и Суматра.

Хабитат: Danio albolineatus обитава както богати на кислород, прозрачни потоци с каменист субстрат, преминаващи през гористи райони, така и неподвижни водоеми като езера и оризови полета.


река Ulu Paip  - едно от естествените местообитания на Danio albolineatusDanio albolineatus в естествения си хабитат - снимка Inaturalist


Максимална стандартна дължина:
5.0 – 5.5см

Размер на аквариума: аквариум с основа 90 х 30см, 100 литра

Условия за отглеждане: Danio albolineatus изглежда много ефектно в гъстозасаден с растения аквариум с тъмен субстрат, в по-празен аквариум изглежда по-бледо. Може да направите и аквариум който наподобява течащ поток, със субстрат от различни по размер камъни, едри обли камъни и чакъл. Може да използвате и допълнителна помпа, за да създадете умерено течение, но силното течение трябва да се избягва, защото рибите в природата обитават по-спокойните части на водоемите.

Добавете парчета дърво, корени, както и непретенциозни растения като Microsorum, Bolbitis или Anubias, които могат да растат и прикрепени към корен или камък.
Аквариумът трябва да има плътен капак, защото рибите са добри скачачи и могат да се изкочат и през изненадващо малки процепи.

Параметри на водата: температура 18 – 25 °C, pH 6.0 – 8.0, твърдост 18 – 357 ppm

Храна: В природата Danio albolineatus се храни с насекоми и техните ларви. В аквариум приема всякакви сухи храни, но предпочита замразени и живи храни като хирономус, дафния и артемия.

Поведение и съвместимост: Danio albolineatus е много миролюбив вид и може да се отглежда заедно с малки Cyprinidae, тетри, живородки, rainbowfish, Anabantidae, сомчета и боции.

Ако искате биотопен аквариум, може да го отглеждате с риби от река Mekong като Acanthocobitis, Annamia, Balitora, Homaloptera, Nemacheilus, Schistura, Sewellia, Lepidocephalichthys, Pangio, Yasuhikotakia, Crossocheilus, Devario, Garra, Rasbora, Glossogobius, Rhinogobius, Glyptothorax, Akysis и Trichogaster.

Danio albolineatus е пасажен вид и трябва да се отглеждат поне 8-10 риби.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски за по-закръглени от мъжките, малко по-бледи и по-едри. Разликата се вижда най-добре през размножителният период, когато мъжките са с наситено оцветяване, а женските са пълни с хайвер.


мъжки и женска Danio albolineatus


Размножаване:
Danio albolineatus достига до полова зрялост на възраст от 6 месеца.

Ако рибите се чувстват добре и са в гъстозалесен с растения аквариум, не е изключено да се появят малки рибки и без намесата на човека. Ако искате обаче да увеличите броят им, ще ви е необходим развъден аквариум с обем от 20 - 30 литра, със сепараторна мрежа и няколко дребнолистни растения или явански мъх. Нивото на водата трябва да е около 10см.


Danio albolineatus в развъден аквариум


Преди размножаване мъжките и женските се държат отделно за 7-10 дена и се хранят добре с жива храна. За размножаване може да се сложи двойка, но най-добре 2 мъжки и 1 женска или група риби с преобладаващи мъжки.

Рибите се пускат в аквариума вечерта и температурата на водата се повишава с 2-3°С. Стимул за хвърлянето на хайвер са сутрешните слънчеви лъчи или включването на ярко осветление.

Женската хвърля до 100 хайверни зърна, които падат на дъното през сепараторната мрежа и не могат да бъдат изядени.

След хвърлянето на хайвера рибите се изваждат.

Инкубационният период е 3-4 дена, след още 5 дена малките плуват и търсят храна.

Стартова храна - инфузории, суха храна на прах.

Продължителността на живота на Danio albolineatus e 5-7 години.

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.05.2024 г