Trichopodus leerii  (Bleeker, 1852)

Българско наименование:

Мозаечен трихоподус

Снимка на Trichopodus leerii  (Bleeker, 1852)
Синоними: Pearl gourami, Trichogaster leerii (Bleeker, 1852), Trichogaster leerri (Bleeker, 1852), Trichopodus leeri (Bleeker, 1852), Trichopus cantoris (Sauvage, 1884), Trichopus leerii (Bleeker, 1852)

Етимология: Trichopodus: trichos - коса или лъч + podus - крак, leerii: на името на J. M. van Leer

Семейство: Osphronemidae

Разпространение: Trichopodus leerii са разпространени в Тайланд, Малайзия и островите Борнео и Суматра. Има популации и в Сингапур и Колумбия.

Хабитат: Trichopodus leerii обитава равнинните езера и блата, особено там, където има гъста водна и земна растителност.


типичен хабитат на Trichopodus leerii


Максимална стандартна дължина:
12см

Размер на аквариума: аквариум с основа 90 x 30см, 100 литра

Условия за отглеждане: За отглеждане на Trichopodus leerii e необходим гъсто засаден с растения аквариум, както и с плаващи растения като Salvinia, Riccia, Nymphaea и Cryptocoryne. Може да добавите корени или парчета дърво на които да прикрепите растения като Microsorum или Taxiphyllum.

В допълнение може да сложите листа от бук или дъб, които ще засилят натуралното излъчване на аквариума и ще служат за ръст на колонии от полезни бактерии, когато започнат да се разграждат. Това ще осигури вторичен източник на храна за малките.

Аквариумът трябва да е покрит и да не е пълен догоре, защото рибите дишат атмосферен въздух, а също така и скачат.

Параметри на водата:  температура 24 - 30°C, pH 5.5 - 8.0, твърдост 2-30 dH

Храна: В природата Trichopodus leerii се храни с водорасли, както и с малки безгръбначни. В аквариум приема сухи храни, но предпочита замразени и живи храни като дафния, артемия или хирономус.

Поведение и съвместимост: Trichopodus leerii е една от най-миролюбивите риби и е много подходяща за общ аквариум. Мъжките са териториални един към друг, както и към женските по време на размножаване, затова в аквариума трябва да има достатъчно укрития. Не трябва да се отглеждат заедно с агресивни и много буйни риби.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки са много по-ярко оцветени от женските и имат оранжево или червено оцветяване около гърлото, както и издължени гръбна и анална перки.


мъжки и женска Trichopodus leerii


Размножаване:
Trichopodus leerii достига до полова зрялост на възраст от 6 - 8 месеца.

За размножаване е необходим развъден аквариум с обем не по-малко от 50 литра, с плаващи растения като ричия или Ceratopteris thalictroides. За стимулиране на размножаването се увеличава плавно температурата на водата до 27-28°С.

След пускането на двойката трябва да се пази покой, за да не се плашат и стресират рибите. По тази причина се препоръчва да се затъмни предното стъкло на аквариума.

Преди хвърлянето на хайвера мъжкия строи между растенията гнездо от пяна, което може да достигне диаметър от 10см. След като е готово гнездото започват брачни игри.


гнездо на Trichopodus leerii 


Женската хвърля 1000 - 5000 хайверни зърна, които благодарение на мазната си обвивка изплуват нагоре към гнездото. След хвърлянето на хайвера женската се изважда, а мъжкия остава да се грижи за потомството.


мъжки и женска Trichopodus leerii в гнездото

Инкубационният период е 24-48 часа, след още 3 - 4 дена малите напускат гнездото и се разпръскват из целия аквариум. В този момент се изважда и мъжкия.

Нивото на водата са намалява до 12-15см, изваждат се всички разстения и се пуска слаба аерация.

Стартова храна - инфузории, размит жълтък, след 7-10 дена науплии на артемия, микрочервеи.


Trichopodus leerii  на 4 дена


В зависимост от растежа на малките и развитието на лабиринтовия им орган за дишане, нивото на водата плавно се повишава. Малките растат неравномерно и е желателно да се сортират, за да няма канибализъм. В зависимост от замърсяването, част от водата трябва да се сменя на всеки 1-2 дни, като предварително се сифонират отпадъците от дъното.

Продължителността на живота на Trichopodus leerii е около 7 години.

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Osphronemidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 01.12.2023 г