Trichopodus leerii  (Bleeker, 1852)

Българско наименование:

Мозаечен Трихогастер

Снимка на Trichopodus leerii  (Bleeker, 1852)

снимка: nikolaytoshev

информация: TOXIC

Биотоп:  Реки в Тайланд, Индонезия, Малайзия, Борнео, Суматра

Миролюбиви като цяло риби, с изключение когато са в размножителен период. Мъжките са агресивни към други мъжки, както и когато се грижат за гнездото с хайвер. В природата живеят в богати на растителност води и осигуряването на подобни условия в аквариума, ще доведе до разкриването на пълната красота на тези рибки. Плаващи растени, мека светлина и тъмен грунд са идеалната обкражаваща среда. Въпреки, че предпочитат леко кисела вода, лесно се приспособяват и към по-високи стойности. Подходящи са за сборни аквариуми, в които няма агресивни видове рибки.

Бисерните трихогастери приемат всякаква храна. Храна на люспи, замразени или изсушени храни се приемат с охота, но за максимално здраве е добре да им се дават попарени зеленчуци. При подготовка за размножаване, е добре рибките да се хранят с жива храна.

Размножаването е сравнително лесно.  Възрастните мъжки се различават лесно, по засиленото червено-оранцево оцветяване на гърлото и предната част на коремчето. Друг отличителен белег е гръбната перка, която при мъжките е по-дълга и заострена в края. Когато са готови за размножаване, женските имат много по-издуто и заоблено коремче от мъжките.

Преди размножаване, желателно е двойката да се храни с жива или замразена храна.  Нивото в размножителния аквариум, трябва да е не по-високо от 15см, да има много плаващи растения и температурата на водата да около 28°-29°.

Мъжкият строи гнездо от балончета на повърхността на водата, отделяйки секрет от устната си кухина, който държи балончетата да не се спукат. Когато женската е готова, ще застане под гнездото и обгърната от мъжкия ще пусне хайверните зърна, които биват едновременно оплождани. Хайверните зърна на трихогастерите са леки и веднага изплуват на повърхността. Ако се разпилеят, мъжкия грижливо ги събира в устата и ги нарежда в гнездото.  След като хвърлянето на хайвера приключи,  трябва да извадите женската от размножителния аквариум. От тук нататък мъжкият ще се грижи за хайвера, като постоянно ще го пренарежда и ще добавя нови балончета в гнездото.

След 24-48 часа ще започнат да се люпят малки рибки, които ще започнат да плуват на 2-3 ден от излюпването си. Веднага щом малките се разплуват, трябва да отделите мъжкия, тъй като има голяма вероятност да ги изяде. Малките се захранват с течна храна, размит жълтък или инфузория по няколко пъти на ден.Две седмици по-късно вече, може да им давате микрочервеи или новоизлюпена артемия. Приучаването към суха храна може да стане, когато малките са вече на 1 месец. Повишаването на нивото на водата трябва да става постепенно, за да могат малките да развият лабиринтовия си апарат.

В зависимост от замърсяването, част от водата трябва да се сменя на всеки 1-2 дни, като предварително се сифонират отпадъците от дъното. Рибките растат сравнително бързо и стават доста едрички, което предполага преместването им в по-голям аквариум.  Забавянето на растежа или смърт, често се дължи на прекалено много отпадъци, натрупани в аквариума.

Характеристики


Семейство: Belontidae
Континент: Азия
Биотоп: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 30л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 18.05.2021 г