Epalzeorhynchos bicolor  (Smith, 1931)

Българско наименование:

Двуцветно лабео

Снимка на Epalzeorhynchos bicolor  (Smith, 1931)
Синоними: Red-Tailed Black Shark, Epalzeorhynchus bicolor (Smith, 1931), Labeo bicolor (Smith, 1931)

Етимология: Epalzeorhynchos: Epalzeo- няма потвърдено значение + rhynchos - муцуна, bicolor: от латински bis- двоен + color - цвят

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Epalzeorhynchos bicolor е разпространен в централен и западен Тайланд в реките Mae Klong, Chao Phraya и Bangpakong.

Хабитат: Epalzeorhynchos bicolor обитава реки с чиста вода, с дълбочина около 1 метър, със субстрат от пясък и едри камъни. Живее заедно с риби като Clupeichthys goniognathus, Notopterus notopterus, Rasbora aurotaenia, Barbonymus schwanefeldii, Cirrhinus molitorella, Opsarius koratensis, Mystacoleucus obtusirostris, Osteochilus vittatus, Osteochilus microcephalus, Nemacheilus masyae, Homalopteroides smithi, Acanthopsoides gracilentus, Pangio oblonga, Pseudomystus siamensis, Dermogenys siamensis, Mastacembelus favus, Pristolepis fasciata и Parambassis siamensis.


река Menam - едно от естествените местообитания на Epalzeorhynchos bicolor


Максимална стандартна дължина:
10.0 – 12.5см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 х 45см, 200 литра

Условия за отглеждане: Epalzeorhynchos bicolor изглежда много ефектно в гъстозасаден с растения аквариум с тъмен субстрат, в по-празен аквариум изглежда по-бледо. Може да направите и аквариум който наподобява течащ поток, със субстрат от различни по размер камъни, едри обли камъни и чакъл. Може да използвате и допълнителна помпа, за да създадете умерено течение, но силното течение трябва да се избягва, защото рибите в природата обитават по-спокойните части на водоемите.

Добавете парчета дърво, корени, както и непретенциозни растения като Microsorum, Bolbitis или Anubias, които могат да растат и прикрепени към корен или камък. Яркото осветление ще засили ръста на водорасли, които рибите обичат да ядат.

Параметри на водата: температура 20 – 25 °C, pH 6.0 – 8.0, твърдост 36 – 268 ppm

Храна: Epalzeorhynchos bicolor се храни в природата с водорасли, малки безгръбначни, ларви на насекоми. В аквариум приема всякакви храни, но за доброто му оцветяване и форма трябва да му се дават замразени и живи храни като хирономус, дафния, артемия, както и качествени сухи гранули с растителни добавки. Яде също белен грах, краставица, бланширани тиквички, спанак, нарязани плодове.

Поведение и съвместимост: Epalzeorhynchos bicolor не е подходящ за общ аквариум. Това не значи, че трябва да го отглеждате самостоятелно, но трябва да подбирате внимателно рибите които ще живеят с него. Mладите риби са склонни да се скрият в голяма част от времето, те стават все по-териториални докато растат и могат да станат много агресивни към подобни на вид видове.

Има данни, че Epalzeorhynchos bicolor се отнася добре с родовете Chromobotia, Botia, Syncrossus и Yasuhikotakia, докато Crossocheilus, Garra и Gyrinocheilus са атакувани непрекъснато.

Други дънни риби, включително цихлиди и повечето сомове е най-добре да се избягват, тъй като също може да бъдат нападани. За горните слоеве на аквариума изберете активни Cyprinidae. Най-добре е лабеото да бъде последната риба, която се пуска в аквариума, за да не може да претендира за собственост върху цялото пространство.

Epalzeorhynchos bicolor живее самостоятелен живот в природата, с други риби контактува рядко и само като хвърля хайвер. Тези инстинкти се засилват с напредване на възрастта на рибите и затова се препоръчва отглеждането само на един екземпляр. В много голям аквариум с множество укрития може да гледате и повече.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски са забележимо по-закръглени от мъжките, но определянето на пола е трудно.

Размножаване: Epalzeorhynchos bicolor достига до полова зрялост на възраст от 1 - 1.5 години.

За размножаване е необходим развъден аквариум с дължина поне 100см, с ниво на водата 30 - 40см, с растения и укрития. Обезателно трябва да има течение на водата, което стимулира размножаването.

Параметри на водата: температура 26 - 28°С, dН до 5°С, рН 6.0 - 7.0.

За размножаване се слага двойка или 1 женска с 2 мъжки. Преди това се прави хормонална инжекция с шаранова хипофиза с добавяне на гонадотропен хормон хориогон или миомицин. Инжекцията се слага в мускулите на гърба, малко под гръбния плавник. Дозировка - за женската 2 мг на 100 г маса, за мъжкия 2 мг на 200 г маса. След инжекцията женската и мъжкия се държат отделно за 3 - 4 часа.

Хвърлянето на хайвера започва след 5 - 6 часа. Женската хвърля 150-200 хайверни зърна. Хвърлянето на хайвер продължава 1-2 часа, след което рибите се изваждат, а хайвера се пренася в инкубатор с обем от 20 литра, със същата вода и аерация.

Инкубационният период е 12 - 15часа, течението на водата се намалява до минимум, за да не се повреди нежната обвивка на хайвера и личинките. След 2 - 4 дена малките плуват и търсят храна.

Стартова храна - инфузории, допълнително водорасли. Като порастнат малко вече може да им давате науплии на артемия, циклопс.

Продължителността на живота на Epalzeorhynchos bicolor е 5-15 години.


Epalzeorhynchos bicolor  в аквариум


Източници:

seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 200л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 26.02.2024 г