Pangio oblonga (Valenciennes, 1846)

Българско наименование:

Черно кули

Снимка на Pangio oblonga (Valenciennes, 1846)

Синоними: Acanthophthalmus javanicus (Bleeker, 1860), Acantophthalmus javanicus (van Hasselt, 1823), Acantophthalmus oblongus (Valenciennes, 1846), Cobitis oblonga (Valenciennes, 1846), Pangio javanicus (Bleeker, 1860), Pangio oblongus (Valenciennes, 1846)

Етимология: Pangio: латинизация на Pangya, река Ганг, oblonga: oblong - по-дълъг отколкото широк

Семейство: Cobitidae

Разпространение: Pangio oblonga е открита за пръв път близо до град Bogor, Индонезия, но в момента се смята за по-широко разпространена, като е откривана в Ява, Суматра, Борнео, Малайзия и Тайланд.

Хабитат: Pangio oblonga е откривана най-често в плитки, бавно подвижни части на горски потоци или други спокойни водоеми като блата и застояли води. Повечето от тези водоеми са бивши торфени блата и са с тъмна вода, но рибата е откривана и в чисти води, с наличие или липса на танин. Подобни хабитати са обикновено на сенчести места, заобиколени с дървета. Водата е с пренебрежимо минерално съдържание и pH може да падне до 3.0 или 4.0 поради изпускането на танини и органични киселини от разлагащ се органичен материал. В зависимост от местоположението, субстрата може да се състои от торф, тиня и пясък.


типичен хабитат на Pangio oblonga

Максимална стандартна дължина: 70 – 80 мм

Размер на аквариума: Препоръчва се аквариум с размер поне 60х30 см или по-голям.

Условия за отглеждане: Използвайте мек, пясъчен субстрат тъй като тази риби обичат да се ровят в субстрата, а понякога се заравят напълно в него. Ако се използва едър чакъл, рибата може да се нарани и ще бъде стресирана.  Добре е да се добавят няколко корена или парчета дърво, така че да се образуват сенчести зони. Може да се добавят също и сухи листа, за наподобяване на естествения хабитат.
За предпочитане е не много силна светлина и съответно подходящите растения за нея като Leptochilus pteropus, Taxiphyllum и Cryptocoryne.
Поради предпочитанията и към спокойни води, течението в аквариума не трябва да бъде много силно. Уверете се, че дребните риби не могат да бъдат засмукани от филтъра. Добре е аквариума да има и капак, защото понякога изкачат от водата, особено когато за пръв път са пуснати в ново обкръжение.


Pangio oblonga в аквариум


Параметри на водата: температура: 22 – 26 °C, pH: 5.0 – 7.5, твърдост: 0 – 8 GH

Храна: Pangio oblonga е микрохищник, пресяваш непрекъснато дъното в търсене на ларви на насекоми, дребни ракообразни и подобни. В аквариум приемат и сухи храни, но за предпочитане е редовно хранене с живи или замразени дафния, артемия, комарени ларви, червеи гриндал и други.


Pangio oblonga на обяд


Поведение и съвместимост: Pangio oblonga са миролюбиви с другите риби, както и помежду си. В природата те са най-често в големи общности. В аквариум е добре да имаме поне 5-6 екземпляра, които веднага ще почнат да търсят място за криене. Подходящи риби за отглеждане с Pangio oblonga са миролюбиви видове като Boraras, Sundadanio, малки Rasbora, Trichopsis, Sphaerichthys, Kottelatlimia.

Сексуален диморфизъм: Възрастните женски обикновено за по-едри и тежки от мъжките. През размножителния период първата гръдна перка на мъжките е по-дебела и разклонена.

Размножаване: Има данни за размножаване в аквариум, но това е било спонтанно, неконтролирано. Аквариумът е бил с обем около 200 литра с pH 7.8 – 8.0, GH 18 – 22, kH над 20 и температура 25.6 – 26.7 °C.


Pangio oblonga в аквариум


Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cobitidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 18.02.2015 г; промененo на 19.05.2024 г