Mesoheros festae (Boulenger, 1899)

Българско наименование:

Оранжева Цихлазома

Снимка на Mesoheros festae (Boulenger, 1899)
Синоними: Red Terror, Cichlasoma festae (Boulenger, 1899)

Етимология: Mesoheros: mesos - среден, отнася се за мястото на този вид в Средни Американски цихлиди, Heros - общо име за много цихлиди, festae: на името на Enrico Festa (1868-1939)

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Mesoheros festae са разпространени в Еквадор и Перу, има популация също и в Сингапур.

Хабитат: Mesoheros festae обитава различни по тип хабитати, основно реките и техните притоци


река Ruidoso - едно от естествените местообитания на Mesoheros festae


Максимална стандартна дължина:
В природата мъжките достигат 40см, женските 30 см, в аквариум мъжките достигат 20см, а женските 15см.

Размер на аквариума: За една риба са достатъчни 200 литра, ако гледате двойка или повече риби ще ви трябва съответно и по-голям аквариум.

Условия за отглеждане: Mesoheros festae е агресивна и териториална риба. За отглеждането и е нужен много голям аквариум, при това колкото е по-голям аквариума, толкова по-малко агресивни са рибите. Рибите формират двойки като млади и ги запазват през целия си живот.

Необходима е добра филтрация и седмична подмяна на 1/3 от водата в аквариума със свежа.

За субстрат е желателно да използвате ситен чакъл, на дъното да сложите големи стабилни камъни, така че да разделят аквариума на няколко териториални зони. Също така сложете няколко плоски камъка, които да служат за място за хвърляне на хайвер.
Рибите ровят субстрата, затова растенията трябва да се засаждат в малки керамични саксийки, които да закопаете после в субстрата. Подберете такива видове, които имат мощна коренова система, като Cryptocoryne и Echinodorus.

Параметри на водата: температура 22 - 26°С, pH 6.5 - 8.0, твърдост 4 - 18°dH

Храна: Mesoheros festae са всеядни. В природата се храни основно с водни безгръбначни, с малките на други видове риби, с плодове и семена. В аквариум ще яде всичкo, което е достатъчно едро.

Приема разнообразни живи храни като малки рибки, миди, скариди, тубифекс, хирономус. Желателно е да им се дава и растителна храна - преварени листа от салата, зеле, спанак.

Поведение и съвместимост: Mesoheros festae е много териториална риба, понякога може да е и агресивена. Трябва да се отглежда във видов аквариум или заедно с издържливи риби, с подобен размер. Всяка риба която Mesoheros festae може да събере в голямата си уста, ще бъде изядена.  За възрастна риба това означава риби по-малки от 10см.

Сексуален диморфизъм: Мъжките риби са по-големи. През периода на размножаване те стават зеленикави. Нечифтните им плавници са тъмно-червени. Женските са оранжеви и имат 7 вертикални тъмни ивици на тялото. На опашката имат тъмно петно.


мъжки Mesoheros festaeженска Mesoheros festaeмъжки и женска Mesoheros festae


Размножаване:
Mesoheros festae достига полова зрялост на възраст от 15 месеца, на тази възраст рибите са с дължина от 15см.

Хвърлянето на хайвера се стимулира с повишаване на температурата на водата до 27-28°С и понижаване на твърдостта до 10° dH. Също така два пъти в седмицата се подменя 20% от водата със свежа.

Женската хвърля хайвера ( 200 - 1000 хайверни зърна ) на предварително избран и почистен от мъжкия голям плосък камък.  Той се инкубира 3 - 4 дена, след което родителите го пренасят в предварително подготвена яма в субстрата. След няколко дена малките започват да плуват и да търсят храна.

В първите си дни те се хранят от специален фермент, който се образува по тялото на женската и мъжкия.  За да запазите малките, се препоръчва след няколко дена да ги преместите в отделен аквариум, където да ги храните с артемия.


женска Mesoheros festae с малки

Продължителността на живота на Mesoheros festae е около 10 години.


Източници:
americanfish.de
seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: >400л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 03.12.2023 г