Danio nigrofasciatus  (Day, 1870)

Българско наименование:

Точково Данио

Снимка на Danio nigrofasciatus  (Day, 1870)

Семейство (Cyprinidae).
Разпространени са в Бангладеш, Бирма, източната част на Индия, Малайзия, Тайланд и о.Суматра. Обитават стоящи и бавнотечащи води.
Тялото е стройно, издължено, силно сплескано. 1-2 двойки мустаци. "С" е двупластен. Рибите са мирни, стадни, много подвижни, скачащи, обичат светлина и прозрачна, богата на кислород вода. Може да се отглеждат в закрит отгоре общ аквариум, в който освен растенията трябва да има достатъчно свободно място за плуване.
Храна: жива, заместители.
Преди размножаване самеците и самките се държат отделно за 7-10 дена и добре се хранят с жива храна. За размножаване може да се сложи двойка, но най-добре 2 самеца и 1 самка или група риби с преобладаващи самци. Развъден аквариум от 30 л за двойка риби със сепараторна решетка и дребнолистни растения. Вода свежа, със същите параметри както и при отглеждането, ниво 8-10 см.
Рибите се пускат вечерта и се покачва температурата с 2-3°С. Хвърлянето става сутринта при изгрев слънце или при включване на осветлениято. След хвърлянето рибите се преместват, мрежата и растенията, отделяйки от тях хайвера се изваждат. Инкубационен период 2-5 денонощия, малките плуват след 3-7 денонощия.
Стартова храна: инфузории. Полова зрялост след 4-6 месеца.

Разпространени са в Бирма. Обитават горните течения на малките реки.

Дължина до 4,5 см. D 2/7, А 2/11, ll 28-32. 1 двойка мустаци. Гърбът е маслено-кафяв, отстрани са жълто-бели. През тялото минава златисто-кафява ивица. Нечифтните плавници са с жълтеникаво-кафяв цвят, "А" е със сини точки и щтрихи. Самецът е по-малък, корема му е жълтеникаво-бял, при самката е оранжев.

Рибите се придържат към всички слоеве на водата. Вода: 24-26°С, dH 5-15°, рН 6,5-7,5.

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 18.05.2021 г