Danio kerri  (Smith, 1931)

Българско наименование:

Синьо Данио. Тайландско Данио.

Снимка на Danio kerri  (Smith, 1931)

Семейство (Cyprinidae).
Разпространени са в Бангладеш, Бирма, източната част на Индия, Малайзия, Тайланд и о.Суматра. Обитават стоящи и бавнотечащи води.
Тялото е стройно, издължено, силно сплескано. 1-2 двойки мустаци. "С" е двупластен. Рибите са мирни, стадни, много подвижни, скачащи, обичат светлина и прозрачна, богата на кислород вода. Може да се отглеждат в закрит отгоре общ аквариум, в който освен растенията трябва да има достатъчно свободно място за плуване.
Храна: жива, заместители.
Преди размножаване самеците и самките се държат отделно за 7-10 дена и добре се хранят с жива храна. За размножаване може да се сложи двойка, но най-добре 2 самеца и 1 самка или група риби с преобладаващи самци. Развъден аквариум от 30 л за двойка риби със сепараторна решетка и дребнолистни растения. Вода свежа, със същите параметри както и при отглеждането, ниво 8-10 см.
Рибите се пускат вечерта и се покачва температурата с 2-3°С. Хвърлянето става сутринта при изгрев слънце или при включване на осветлениято. След хвърлянето рибите се преместват, мрежата и растенията, отделяйки от тях хайвера се изваждат. Инкубационен период 2-5 денонощия, малките плуват след 3-7 денонощия.
Стартова храна: инфузории. Полова зрялост след 4-6 месеца.

Разпространени са по островите в северната част на Сиамския залив.

Дължина до 5 см. D 2/7, А 2/12-13, ll 28-30. 2 двойки мустаци. Гърбът е сиво-син с червен оттенък, отстрани са блестящи от сини до зелено-сини с златисти или червено-златисти надлъжни линии, корема е синьо-бял. Плавниците са жълтеникави или сиво-зелени. Самецът е по-строен, по-интензивно окрасен, при самката преобладават сивите тонове.

Рибите се придържат във всички слоеве на водата. Вода: 23-25°С, dH 5-15°, рН 6,5-7,5.

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 18.05.2021 г