Danio kerri  (Smith, 1931)

Българско наименование:

Синьо Данио

Снимка на Danio kerri  (Smith, 1931)
Синоними: Blue Danio, Brachydanio kerri (Smith, 1931)

Етимология: Danio: Dhani - бенгалско име за подобни риби, kerri: на името на Dr. A. Kerr (1877–1942)

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Danio kerri е разпространено на остров Koh Yao Noi, Тайланд, но обитава също Phuket, Ko Lanta и Langkawi. Различните популации имат различно оцветяване, тези на север са по-сини, тези на юг са по-жълти.

Хабитат: Danio kerri обитава горски потоци и малки реки с много чиста вода и със субстрати от камъни, чакъл и големи обли камъни. Живее заедно с риби като Devario regina, Neolissochilus stracheyi, Tor tambroides и Systomus orphoides.


остров Koh Yao Noi - едно от естествените местообитания на Danio kerri


Максимална стандартна дължина:
4.0 – 4.5см

Размер на аквариума: аквариум с основа 80 х 30см, 80 литра

Условия за отглеждане: Danio kerri изглежда много ефектно в гъстозасаден с растения аквариум с тъмен субстрат, в по-празен аквариум изглежда по-бледо. Може да направите и аквариум който наподобява течащ поток, със субстрат от различни по размер камъни, едри обли камъни и чакъл. Може да използвате и допълнителна помпа, за да създадете умерено течение, но силното течение трябва да се избягва, защото рибите в природата обитават по-спокойните части на водоемите.

Добавете парчета дърво, корени, както и непретенциозни растения като Microsorum, Bolbitis или Anubias, които могат да растат и прикрепени към корен или камък.
Аквариумът трябва да има плътен капак, защото рибите са добри скачачи и могат да се изкочат и през изненадващо малки процепи.

Параметри на водата: температура 18 – 25 °C, pH 6.5 – 7.5, твърдост 36 – 215 ppm

Храна: В природата Danio kerri се храни с насекоми и техните ларви. В аквариум приема всякакви сухи храни, но предпочита замразени и живи храни като хирономус, дафния и артемия.

Поведение и съвместимост: Danio kerri е много миролюбив вид и може да се отглежда заедно с малки Cyprinidae, тетри, живородки, rainbowfish, Anabantidae, сомчета и боции.

Ако искате биотопен аквариум, може да го отглеждате с риби като Devario regina, Rasbora borapetensis, Rasbora trilineata, Microdevario kubotai и Badis siamensis.

Danio kerri е пасажен вид и трябва да се отглеждат поне 8-10 риби.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски за по-закръглени от мъжките, малко по-бледи и по-едри. Разликата се вижда най-добре през размножителният период, когато мъжките са с наситено оцветяване, а женските са пълни с хайвер.


мъжки и женска Danio kerri


Размножаване:
Danio kerri достига до полова зрялост на възраст от 6 месеца.

Ако рибите се чувстват добре и са в гъстозалесен с растения аквариум, не е изключено да се появят малки рибки и без намесата на човека. Ако искате обаче да увеличите броят им, ще ви е необходим развъден аквариум с обем от 20 - 30 литра, със сепараторна мрежа и няколко дребнолистни растения или явански мъх. Нивото на водата трябва да е около 10см.

Преди размножаване мъжките и женските се държат отделно за 7-10 дена и се хранят добре с жива храна. За размножаване може да се сложи двойка, но най-добре 2 мъжки и 1 женска или група риби с преобладаващи мъжки.

Рибите се пускат в аквариума вечерта и температурата на водата се повишава с 2-3°С. Стимул за хвърлянето на хайвер са сутрешните слънчеви лъчи или включването на ярко осветление.

Женската хвърля до 100 хайверни зърна, които падат на дъното през сепараторната мрежа и не могат да бъдат изядени.

След хвърлянето на хайвера рибите се изваждат.

Инкубационният период е 3-4 дена, след още 5 дена малките плуват и търсят храна.

Стартова храна - инфузории, суха храна на прах.


малки Danio kerri

Продължителността на живота на Danio kerri e 3-5 години.

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 03.10.2023 г