Биотоп Малки езера и водоеми в Африка

Най-интересните обитатели на малките езера и водоеми в Африка безспорно са кили рибите.

Кили рибите живеят в усамотени води, обикновено потоци, временни басейни, места временно заляти с вода, по границите на езера и реки, главно по крайбрежията в низините, но също така и в планинските райони, където те са почти единствените риби.

Кили рибите са много адаптивни и със специализирано поведение:

- Повече от 100 вида, в тропическа Африка и Америка са ануални (едногодишни) видове, живеещи в сезонни биотопи, покрити с вода само през дъждовния сезон, хвърлящи яйцата си, на които са необходими седмици или месеци да се излюпят в суха кал, т.е. без вода. 

- Някои от ануалните килите дори се гмуркат и не могат да се видят по време на размножаването, те заравят яйцата си дълбоко в субстрата.

- Междинни видове между яйценосни и живораждащи, които са с вътрешно оплождане на яйцата, но външно развитие, като видовете Campellolebias или Tomeurus gracilis

- Изкачащи от водата видове както повечето Rivulus,  способни да се скитат няколкостотин метра или да скочат на разстояние до няколко метра за да хванат насекоми ли просто в търсене на по-добро място за живеене

- Видове канибали, които се хранят с по-дребни себеподобни като Cynolebias, Megalebias или Paranothobranchius
 

Типичен биотоп на Aphyosemion

 

 

Типичен биотоп на Micropanchax

 

Типичен биотоп на Nothobranchius

 

 

Типичен биотоп на Orestias