Scriptaphyosemion geryi  (Lambert, 1958)

Българско наименование:

Ролофия Гери

Снимка на Scriptaphyosemion geryi  (Lambert, 1958)

Семейство Cyprinodontidae.
Разпространени са в западното крайбрежие на Африка, на запад от Гана до Сенегал. Болшинството видове обитават малките рекички на тропическите гори и само някои видове водоемите на саваната.
Едрите видове живеят във водоеми, пресъхващи през сухия период, т.е. от дъждовния период до настъпването на сухия / около 6 месеца/. Хвърления хайвер минава през диапауза и след настъпването на дъждовете от него се излюпват малките.
Тялото е изтеглено, с щуковидна форма, предната част е почти цилиндрична и се сплесква отстрани към опашката. "D" и "А" са отнесени към задната половина на тялото и са разположени един срещу друг.
Рибите обичат затъмнени места, придържат се към ниския и среден слой на водата. Самците са агресивни едни към друг, но в голям аквариум с голям брой риби агресивността им намалява. Най-добре е да се отглеждат във видов аквариум 1 самец и няколко самки или в голям аквариум с други "кили" риби със сходен размер, но трябва да заемат различни слоеве на водата.
Аквариум с засадени и плаващи растения , осигуряващи укрития.
Вода: 20-24 °С, dН до 15 °, рН 6-7, ниво до 25 см, обезателно ежеседмична смяна на водата, без променяне на параметрите и.
Някои акваристи препоръчват добавянето на готварска сол /1,5 г/л/. Храна: жива.
По начина на размножаване рибите може да се разделят на две основни групи. При едната хайвера се развива без диапауза, при другата с диапауза.
Има група риби, хайвера на които може да се развива както с диапауза, така и без нея. Преди размножаването самките и самците се държат отделно 2 седмици. За размножаване обикновено се слагат 1 самец и 2-4 самки.
Вода: 24-26 °С, dН 2-6 °, рН 5,5-6,5, ниво 10 см.
Хвърлянето на хайвера продължава няколко дни, самката хвърля няколко зърна на ден, най-често в сутрешните часове.
Видовете риби, хайвера на които се развива без диапауза, хвърлят между растения, към които се прилепя.
Развъдния аквариум е без грунд на тъмна подложка, с дребнолистни растения, утежнени със стъклени пръчки, за да не изплуват.
Съществуват няколко варианта на развъждане:
-- Рибите не се отделят от аквариума и се чака излюпването на малките при повърхността /рибите, в повечето случаи, не закачат хайвера и малките/, след което се излавят и пренасят в аквариум за подрастващи.
-- Рибите не се отделят, а субстрата с хайвера се пренася в малък съд с ниво на водата 3-5 см и със същите параметри.
Хайвера постоянно се контролира, особено първите 4-5 дена, тъй като тогава най-често се покрива с гъбички. Такъв побелял и неоплоден хайвер се отделя. Развитието на ембриона завършва когато се виждат очите като тъмни петна. Излюпването се стимулира с поливане с вода със същите параметри, но по-студена с 2-4 °С.
-- Рибите се отделят и се понижава нивото на водата с 3-5 см и понататък като е описано по горе.
Случва се , независимо от правилното развитие на ембрионите, да не става излюпване. Тогава съда с хайвера се разклаща. Ако и това не помага, то водата се заменя със свежа и студена /10 °С/. Може на повърхността на водата да се сипе суха храна /дафния, циклопс/, което довежда до силно развитие на бактерии и понижаване на съдържанието на кислород и малките ще се стремят да разкъсат хайверената обвивка, за да се измъкнат от неблагоприятната среда. Те трябва веднага да се пренесат в чиста вода със същите параметри както в размножителния аквариум.

Разпространени са в Гвинея и Сиера Леоне. Обитават водоемите в горите и саваните. Дължина до 5 см. D 12-16, А 15-18, дд 28-34/ Тялото на самеца е синьо до зелено-синьо, червените петънца отстрани се сливат и образуват зигзагообразен рисунък. "D" е със син, "А" е с червен кант. На плавниците има множество червени петънца и ивици. Тялото на самката е кафеникаво с тъмен зигзагообразен рисунък, плавниците са безцветни до жълтеникави с няколко тъмни петънца. Може да се отглежда в общ аквариум с неголеми риби. Хвърлянето на хайвера става на растения или в грунда и хайвера може да се развива без и със диапауза. Инкубационен период във вода 18-24 денонощия, в торф 4-6 седмици.

Характеристики


Семейство: Cyprinodontidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 02.03.2024 г