Fundulopanchax gardneri gardneri  (Boulenger, 1911)

Българско наименование:

Афиосемион Гарднери

Снимка на Fundulopanchax gardneri gardneri  (Boulenger, 1911)

Семейство Cyprinodontidae.
Разпространени са в западна до централна Африка от Бряг на Слоновата кост до Заир, понякога се срещат в Ангола, най-често в дъждовните тропически гори. Предпочитат водоеми с бавнотечаща или стояща вода.
Тялото е изтеглено, с близо до щуковидна форма, устата е горна. "D" е отнесен на задната половина на тялото.
Самците са красиви, многоцветни.
Самките са оцветени значително по-просто. Самците са агресивни един към друг, но в голям аквариум с голямо количество риби агресивността им намалява.
Може да се отглеждат в общ аквариум, но там не показват цялата си красота.
Най-добре е отглеждане във видов аквариум с 1 самец и няколко самки или аквариум с други "кили" риби, като видовете трябва да заемат различни слоеве на водата.
Аквариум с грунд, който е желателно да е покрит с преварен торф, места с засадени и плаващи растения, достатъчно място за плуване. Аквариума трябва да е закрит, тъй като има случаи на изскачане на рибите.
Вода: 22-24°С, dH 4-12°, рН 5,5-7, ниво до 25 см. Някои акваристи препоръчват добавка на готварска сол (1,5 г/л). Храна: жива (предпочитат хирономус, коретра , тубифекс, енхитреус, дъждовни червеи), може и говеждо сърце.
По начина на размножаване може да се разделят на две основни групи. При едната хайвера се развива без диапауза, при другата - с диапауза.
Преди слагането за размножаване самките и самеца се държат отделно. Обикновено се слага 1 самец и 2-4 самки. Хвърлянето на хайвера продължава няколко седмици, самката хвърля по няколко зърна на ден, най-често в сутрешните часове.
Видовете риби, при които хайвера се развива без диапауза, хвърлят хайвера на повърхността или на грунда, като хайвера се прилепя към субстрата.
Размножителен аквариум без грунд на тъмна подложка, наполовина засаден с дребнолистни растения, в които самките се крият от агресивния самец. На повърхността се пускат плаващи растения за видовете които хвърлят на повърхността.
Вода аквариумна, омекотена: 24-26°С, d H 2-6°, рН 5,5-6,5, ниво 10 см. Някои акваристи препоръчват да се добави сол (1,5 г/л).
Съществуват няколко варианта на развъждане:
-- Рибите не се отделят от аквариума и се чака излюпването на малките при повърхността /рибите, в повечето случаи, не закачат хайвера и малките/, след което се излавят и пренасят в аквариум за подрастващи.
-- Рибите не се отделят, а субстрата с хайвера се пренася в малък съд с ниво на водата 3-5 см и със същите параметри.
Хайвера постоянно се контролира, особено първите 4-5 дена, тъй като тогава най-често се покрива с гъбички. Такъв побелял и неоплоден хайвер се отделя. Развитието на ембриона завършва когато се виждат очите като тъмни петна. Излюпването се стимулира с поливане с вода със същите параметри, но по-студена с 2-4°С.
-- Рибите се отделят и се понижава нивото на водата с 3-5 см и понататък като е описано по горе.
Случва се , независимо от правилното развитие на ембрионите, да не става излюпване. Тогава съда с хайвера се разклаща. Ако и това не помага, то водата се заменя със свежа и студена /10°С/. Може на повърхността на водата да се сипе суха храна /дафния, циклопс/, което довежда до силно развитие на бактерии и понижаване на съдържанието на кислород и малките ще се стремят да разкъсат хайверената обвивка, за да се измъкнат от неблагоприятната среда. Те трябва веднага да се пренесат в чиста вода със същите параметри както в размножителния аквариум.

Разпространени са в Нигерия и западната част на Камерун. Обитават водоемите в девствените гори и савани. Не са сезонен вид. Дължина до 6 см. D 12-16, А 14-18, ll 29-34. Тялото на самеца е наситено синьо до зелено, с металически блясък, Отстрани има червени петънца с различна форма. Има 2 типа рисунък на плавниците: -- Плавници с широк златист кант, на "А" има широка надлъжна червена ивица по средата (Нигерия) или при основата (Камерун) и зелена основа. -- Плавници с бяло-син кант, (при младите риби -- лимонено-жълт), на "А" има редове червени точки по средата (Нигерия) или 1-2 реда при основата (Камерун). "С" е с червен лировиден рисунък. Тялото на самката е кафяво с голям брой тъмни точки, корема и долната част на опашното стебло са розови до оранжеви, плавниците са безцветни с тъмни точки. Рибите се придържат към средния и долен слой на водата, избягват силно осветените места. Някои самци са агресивни към всички риби. При отглеждане във вода с dH повече от 10° плавниците на рибите не са така красиви. Размножителен аквариум от 5 л. Хайвера се хвърля както на грунда ако е ситен, така и на растенията. Ако субстрата е торф, той се пренася заедно с хайвера в малък съд, в който капка по капка се сипва вода от размножителния аквариум с ниво 1-2 см. Инкубационен период 4-6 седмици. Инкубационен период при хвърляне на растения 12-16 денонощия. Полова зрялост след 2-3 месеца.

Характеристики


Семейство: Cyprinodontidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 30л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 26.02.2024 г