Fundulopanchax sjostedti  (Lünnberg, 1895)

Българско наименование:

Син Фазан

Снимка на Fundulopanchax sjostedti  (Lünnberg, 1895)

Семейство Cyprinodontidae.
Разпространени са в западна до централна Африка от Бряг на Слоновата кост до Заир, понякога се срещат в Ангола, най-често в дъждовните тропически гори. Предпочитат водоеми с бавнотечаща или стояща вода.
Тялото е изтеглено, с близо до щуковидна форма, устата е горна. "D" е отнесен на задната половина на тялото.
Самците са красиви, многоцветни.
Самките са оцветени значително по-просто. Самците са агресивни един към друг, но в голям аквариум с голямо количество риби агресивността им намалява.
Може да се отглеждат в общ аквариум, но там не показват цялата си красота.
Най-добре е отглеждане във видов аквариум с 1 самец и няколко самки или аквариум с други "кили" риби, като видовете трябва да заемат различни слоеве на водата.
Аквариум с грунд, който е желателно да е покрит с преварен торф, места с засадени и плаващи растения, достатъчно място за плуване. Аквариума трябва да е закрит, тъй като има случаи на изскачане на рибите.
Вода: 22-24°С, dH 4-12°, рН 5,5-7, ниво до 25 см. Някои акваристи препоръчват добавка на готварска сол (1,5 г/л). Храна: жива (предпочитат хирономус, коретра , тубифекс, енхитреус, дъждовни червеи), може и говеждо сърце.
По начина на размножаване може да се разделят на две основни групи. При едната хайвера се развива без диапауза, при другата - с диапауза.
Преди слагането за размножаване самките и самеца се държат отделно. Обикновено се слага 1 самец и 2-4 самки. Хвърлянето на хайвера продължава няколко седмици, самката хвърля по няколко зърна на ден, най-често в сутрешните часове.
Видовете риби, при които хайвера се развива без диапауза, хвърлят хайвера на повърхността или на грунда, като хайвера се прилепя към субстрата.
Размножителен аквариум без грунд на тъмна подложка, наполовина засаден с дребнолистни растения, в които самките се крият от агресивния самец. На повърхността се пускат плаващи растения за видовете които хвърлят на повърхността.
Вода аквариумна, омекотена: 24-26°С, d H 2-6°, рН 5,5-6,5, ниво 10 см. Някои акваристи препоръчват да се добави сол (1,5 г/л).
Съществуват няколко варианта на развъждане:
-- Рибите не се отделят от аквариума и се чака излюпването на малките при повърхността /рибите, в повечето случаи, не закачат хайвера и малките/, след което се излавят и пренасят в аквариум за подрастващи.
-- Рибите не се отделят, а субстрата с хайвера се пренася в малък съд с ниво на водата 3-5 см и със същите параметри.
Хайвера постоянно се контролира, особено първите 4-5 дена, тъй като тогава най-често се покрива с гъбички. Такъв побелял и неоплоден хайвер се отделя. Развитието на ембриона завършва когато се виждат очите като тъмни петна. Излюпването се стимулира с поливане с вода със същите параметри, но по-студена с 2-4°С.
-- Рибите се отделят и се понижава нивото на водата с 3-5 см и понататък като е описано по горе.
Случва се , независимо от правилното развитие на ембрионите, да не става излюпване. Тогава съда с хайвера се разклаща. Ако и това не помага, то водата се заменя със свежа и студена /10°С/. Може на повърхността на водата да се сипе суха храна /дафния, циклопс/, което довежда до силно развитие на бактерии и понижаване на съдържанието на кислород и малките ще се стремят да разкъсат хайверената обвивка, за да се измъкнат от неблагоприятната среда. Те трябва веднага да се пренесат в чиста вода със същите параметри както в размножителния аквариум.

Разпространени са в малките водоеми в южна Нигерия и западната част на Камерун. Сезонен вид. Дължина до 12 см. D 17-18, А 17, ll 35-38. При самеца "С" е със силно изтеглени крайни и средни лъчи. Гърба е червено-кафяв с маслено-зелен блясък, страните са сини, зелено-сини до виолетови. "D" е зелено-син до жълто-зелен. "А" е зелено-син, при основата с червени петънца. "С" отгоре е със зелено-синя ивица. Самката е със заоблени плавници, червено-кафява до зеленикава, с червени петънца отстрани. Плавниците са жълто-зелени. Рибите се придържат към средните и долни слоеве на водата. Вода с dH до 8°, рН 6-6,8. Размножителен аквариум от 20 л. Хвърлянето на хайвера е на грунда или в основата на дребнолистните растения. Хайвера се развива с диапауза 6-10 седмици и без нея във вода, около 3 седмици. Развъждането става по следния начин: Подготвя се голям резервоар и се разделя на две равни части с помощта на черна пластмасова преграда, като се пробият няколко отвора с Ж 0,3 см така, че да се намират на 1,25 см под нивото на водата. Подготвения аквариум се поставя с едната страна към светлината. В осветената част се сипва на дъното чакъл е се засаждат растения. Втората част се затъмнява, като допълнително се оцветяват с черна боя страничните стени и половината на покривното стъкло. Дъното в нея се покрива със слой преварен торф с дебелина 2,5 см. Резервоара се напълва с чиста, престояла дъждовна вода, брачната двойка се пуска в затъмнената част и се храни редовно, най-добре с дъждовни червеи. 5-6 седмици след хвърлянето на хайвера започват да се излюпват личинките, които веднага се привличат от светлината, падаща през отворите на преградата. Те изплуват в осветената част на резервоара, където лесно се излавят. На едрите личинки не са нужни инфузории, те се хранят със току що излюпена артемия.

Характеристики


Семейство: Cyprinodontidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 30л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 30.09.2023 г