Microctenopoma ansorgii  (Boulenger, 1912)

Българско наименование:

Ктенопома Анзорги

Снимка на Microctenopoma ansorgii  (Boulenger, 1912)
Синоними: Ornate ctenopoma

Етимология:  Microctenopoma: от гръцки mikros = малък + kteis, ktenos = гребен + poma = капак

Семейство: Anabantidae

Разпространение: Microctenopoma ansorgii са разпространени в басейна на река Конго в Република Конго и Демократична Република Конго. Съществува и популация в Мадагаскар

Хабитат: Microctenopoma ansorgii обитава водоеми с бавно течаща вода, в близост до бреговете, сред корени и камъни. Водата е слабо кисела и много мека


река Nsele - типичен хабитат на  Microctenopoma ansorgii


Максимална стандартна дължина:
7см

Размер на аквариума: аквариум с основа 95x30см, 80 литра

Условия за отглеждане: Microctenopoma ansorgii предпочита гъсто засаден аквариум с множество плаващи растения и тъмна вода. Препоръчва се добавяне на торф във филтъра. Задължително е аквариума да има капак, защото обичат да скачат.

Параметри на водата: температура 20-28°C, pH 5.5-7.5, твърдост 2-20 dH

Храна: Microctenopoma ansorgii предпочита ситна замразена или жива храна. Много рядко приема сухи храни.

Поведение и съвместимост: Microctenopoma ansorgii е бавноподвижна риба, която трудно ще достига до храната, затова е по-добре да се отглежда заедно с риби като Corydoras и дребни Loricariidae. Най-добре е да се отглежда във видов аквариум, където ще се чувства най-добре. Мъжките са агресивни един към друг, особено през размножителния период.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри и много по цветни. Имат бели ръбове по аналната и гръбна перки.


мъжки Microctenopoma ansorgii
 


женска Microctenopoma ansorgii
 

Размножаване:  Размножаването на Microctenopoma ansorgii е възможно, но не е лесно. Необходим е развъден аквариум с дължина поне 50см, на повърхността на който има плаващи растения. В аквариума трябва да има и растения, които да служат за укритие на женската.
Водата трябва да е със следните параметри: температура 23-26°С, pH 6-6.5, твърдост до 6°. Желателно е добавяне на торф във филтъра.
Мъжкият прави гнездо от мехурчета под повърхността. Хвърлянето на хайвера става на дъното или на листо на растение. Хайвера се издига на повърхността и мъжкия го слага в гнездото, където се грижи за него. Женската се изважда от развъдния аквариум.
Хайвера заедно с мъжкия се пренася в инкубатор, в който има слаба аерация. Излюпва се за 24 часа. След 72 часа малките проплуват, а мъжкия се изважда.

Стартова храна: новоизлюпена артемия

Източници:
seriouslyfish.com
zooclub.ru

Характеристики


Семейство: Anabantidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 20.07.2024 г