Rasbora daniconius  (Hamilton, 1822)

Българско наименование:

Индийска Расбора

Снимка на Rasbora daniconius  (Hamilton, 1822)
Синоними: Slender rasbora, Blackline rasbora, Cyprinus anjana (Hamilton, 1822), Cyprinus daniconius (Hamilton, 1822), Leuciscus anjana (Hamilton, 1822), Leuciscus daniconius (Hamilton, 1822), Leuciscus flavus (Jerdon, 1849), Leuciscus lateralis (McClelland, 1839), Leuciscus malabaricus (Jerdon, 1849), Leuciscus xanthogrammae (Jerdon, 1849), Leuciscus xanthogramme (Jerdon, 1849), Opsarius anjana (Hamilton, 1822), Opsarius daniconius (Hamilton, 1822), Parluciosoma daniconius (Hamilton, 1822), Rasbora daniconius subsp. daniconius (Hamilton, 1822), Rasbora daviconius (Hamilton, 1822), Rasbora malabarica (Jerdon, 1849), Rasbora neilgherriensis (Day, 1867), Rasbora palustris (Smith, 1945), Rasbora woolaree (Day, 1867), Rasbora zanzibarensis (Günther, 1867)

Етимология: Rasbora: индийското име за рибата, използвано и на Малайския полуостров, daniconius: от Danikoni, местно бенгалско име за този вид

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Rasbora daniconius е разпространена в Индия и Шри Ланка.

Хабитат: Rasbora daniconius обитава канавки, езера, канали, потоци, реки и временно заляти полета. Понякога формира големи пасажи.


типичен хабитат на Rasbora daniconiusRasbora daniconius в естествения си хабитат - снимка Inaturalistрека Krishna  - едно от естествените местообитания на Rasbora daniconius


Максимална стандартна дължина:
15см, в аквариум 8см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 x 30см, 150 литра

Условия за отглеждане: Rasbora daniconius е най-добре да се отглежда в гъсто залесен аквариум, тип акваскейп. Може да добавите плаващи растения и корени, за да редуцирате на места светлината и за да има аквариума по-натурален вид. Рибите идват от слабоподвижни води, затова течението трябва да е слабо.
Биотопният аквариум трябва да е с мек, пясъчен субстрат, добавете корени и парчета дърво. Добавете листа от бук или дъб, служещи за отделяне на танини и развитие на колонии от полезни микроби, които са и като вторичен източник за хранене на малките. Листата могат да се оставят в аквариума докато напълно се разградят или пък да се сменят на няколко седмици. За симулиране на т.нар. черна вода се добавя аквариумен торф във филтъра, като се сменя на две седмици.
Може да добавите и аквариумни растения като Leptochilus pteropus, Taxiphyllum barbieri или Cryptocoryne.

Параметри на водата: температура 24° - 26°C, pH 6.0 – 7.0, твърдост 18 – 179 ppm

Храна: В природата Rasbora daniconius се храни с дребни насекоми, червеи и безгръбначни. В аквариум приема сухи, замразени и живи храни с подходящ размер като дафния и артемия.

Поведение и съвместимост: Rasbora daniconius е много миролюбив вид, поради силната му адаптивна способност може да се гледа с почти всички миролюбиви риби. Подходящи съквартиранти са малки Cyprinidae, тетри, живородки, rainbowfish, Anabantidae, сомчета и боции. 
Ако искате да направите биотопен аквариум може да я гледате с Puntius lineatus, Desmopuntius pentazona, Trigonopoma gracile, Trigonopoma pauciperforatum, Brevibora dorsiocellata и Pangio.

Rasbora daniconius e пасажен вид и трябва да се отглежда група от 8-10 риби.

Сексуален диморфизъм: Възрастните женски са по-едри и по-закръглени от мъжките. Мъжките са по-ярко оцветени.


мъжки и женска Rasbora daniconius


Размножаване:
Rasbora daniconius достига до полова зрялост на възраст от 8-10 месеца.

Ако рибите се чувстват добре и са в гъстозалесен с растения аквариум, не е изключено да се появят малки рибки и без намесата на човека. Ако искате обаче да увеличите броят им, ще ви е необходим развъден аквариум с обем от 40 - 50 литра, със сепараторна мрежа и няколко дребнолистни растения или явански мъх. Нивото на водата трябва да е около 20-30см.

Преди размножаване мъжките и женските се държат отделно за 7-10 дена и се хранят добре с жива храна. За размножаване може да се сложи двойка, но най-добре 2 мъжки и 1 женска или група риби с преобладаващи мъжки.

Рибите се пускат в аквариума вечерта и температурата на водата се повишава с 2-3°С.

Женската хвърля до 100-300 хайверни зърна, които падат на дъното през сепараторната мрежа и не могат да бъдат изядени.

След хвърлянето на хайвера рибите се изваждат.

Инкубационният период е 3-4 дена, след още 5 дена малките плуват и търсят храна.

Стартова храна - инфузории, суха храна на прах.

Продължителността на живота на Rasbora daniconius e 5-8 години.

Източници:
aqvium.ru
aquass.ru

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 150л
Вода: Сладка и бракичнаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 17.04.2024 г