Trichogaster lalius  (Hamilton, 1822)

Българско наименование:

Трихогастер лалиус

Снимка на Trichogaster lalius  (Hamilton, 1822)
Синоними: Dwarf gourami , Colisa lalia (Hamilton, 1822), Colisa lalius (Hamilton, 1822), Colisa unicolor (Cuvier, 1831), Colisha lalius (Hamilton, 1822), Polyacanthus lalius (Hamilton, 1822), Trichopodus lalius (Hamilton, 1822)

Етимология: Trichogaster: от гръцки thrix - коса + gaster - стомах, lalius: местно име

Семейство: Osphronemidae

Разпространение: Trichogaster lalius е разпространен в Пакистан, Индия, Бангладеш, Непал и Мианмар. Съществуват популации и в Сингапур, САЩ и Колумбия.

Хабитат: Trichogaster lalius обитава бавноподвижни води, с гъста растителност включително блата, потоци и поливни канали.


типичен хабитат на Trichogaster lalius


Максимална стандартна дължина:
9см

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 x 30см, 80 литра

Условия за отглеждане: За отглеждане на Trichogaster lalius e необходим гъсто засаден с растения аквариум, както и с плаващи растения като Salvinia, Riccia, Nymphaea и Cryptocoryne. Може да добавите корени или парчета дърво на които да прикрепите растения като Microsorum или Taxiphyllum.

В допълнение може да сложите листа от бук или дъб, които ще засилят натуралното излъчване на аквариума и ще служат за ръст на колонии от полезни бактерии, когато започнат да се разграждат. Това ще осигури вторичен източник на храна за малките.

Аквариумът трябва да е покрит и да не е пълен догоре, защото рибите дишат атмосферен въздух, а също така и скачат.

Параметри на водата: температура 22 – 28°C, pH 6.0 – 7.5, твърдост 2 – 18°H

Храна: В природата Trichogaster lalius се храни с водорасли, както и с малки безгръбначни. В аквариум приема сухи храни, но предпочита замразени и живи храни като дафния, артемия или хирономус.

Поведение и съвместимост: Trichogaster lalius не трябва да се гледа с много активни и бързи видове, защото ще го конкурират за храната и той няма да може да достига до нея. са малки Cyprinidae или боции, както и риби като Pangio. Териториални или агресивни риби трябва да се избягват. Най-добре е да отглеждате група от 4-6 риби.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-ярко оцветени от женските и развиват заострени гръбни и анални перки.


Trichogaster lalius в аквариумTrichogaster lalius var. Red


Размножаване:
Trichogaster lalius достига полова зрялост на възраст от 8 - 10 месеца.

Размножаването може да става както в общ, така и в развъден аквариум, задължително с капак, за да може над повърхността на водата да има топъл въздух, който е необходим за нормалното развитие на лабиринтовия орган за дишане на малките.

След като гнездото е готово, мъжкия обхваща женската с тялото си, като по този начин изкарва и опложда хайвера. Падналите на дъното хайверни зърна се взимат от рибите и се слагат в гнездото. Женската хвърля до 200 хайверни зърна и трябва да се извади от аквариума. Мъжкият остава да се грижи за потомството.

Инкубационният период е 12 - 36 часа, още 3 - 4 дена те остават в гнездото, като се хранят от жълтъчните си мехурчета. След като проплуват, мъжкия се изважда.

Стартова храна - инфузории, след 7-10 дена науплии на артемия. Необходима е ежедневна смяна на 1/10 от обема на водата в аквариума.

Продължителността на живота на Trichogaster lalius е 4-5 години.

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Osphronemidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 01.03.2024 г