Boraras maculatus  (Duncker, 1904)

Българско наименование:

Расбора колибри

Снимка на Boraras maculatus  (Duncker, 1904)
Синоними: Dwarf Rasbora, Boraras maculata (Duncker, 1904), Rasbora maculata (Duncker, 1904)

Етимология: Boraras: анаграма на Rasbora, maculatus: от латинското maculatus - на петна

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Boraras maculatus са разпространени в Тайланд, Суматра, Сингапур, Бутан и Индонезия.

Хабитат: Boraras maculatus обитава черни водни потоци и реки, свързани с горски торфени блата. Водата е оцветена в кафяво поради наличието на танини и други химикали, отделяни при разлагане на органични вещества, субстрата е от разпръснати паднали листа, клонки и клони. Тези води са с много мека, кисела (pH 4.0) вода.


типичен хабитат на Boraras maculatusBoraras maculatus в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
2.0 – 2.5см

Размер на аквариума: аквариум с основа 45 х 30см, 50 литра

Условия за отглеждане: Boraras maculatus е най-добре са се отглежда в гъсто залесен аквариум, тип акваскейп. Може да добавите плаващи растения и корени, за да редуцирате на места светлината и за да има аквариума по-натурален вид. Рибите идват от слабоподвижни води, затова течението трябва да е слабо.
Биотопният аквариум трябва да е с мек, пясъчен субстрат, добавете корени и парчета дърво. Добавете листа от бук или дъб, служещи за отделяне на танини и развитие на колонии от полезни микроби, които са и като вторичен източник за хранене на малките. Листата могат да се оставят в аквариума докато напълно се разградят или пък да се сменят на няколко седмици. За симулиране на т.нар. черна вода се добавя аквариумен торф във филтъра, като се сменя на две седмици.

Може да добавите и аквариумни растения като Leptochilus pteropus, Taxiphyllum barbieri или Cryptocoryne.

Параметри на водата: температура 20 – 28°C, pH 4.0 – 6.5, твърдост 18 – 90 ppm

Храна: В природата Boraras maculatus се храни с дребни насекоми, червеи и безгръбначни. В аквариум приема сухи, замразени и живи храни с подходящ размер като дафния и артемия.

Поведение и съвместимост: Boraras maculatus е много миролюбив вид, но не е подходящ за общ аквариум, поради малкият си размер и плахият си характер. Най-добре е да се отглежда самостоятелно или заедно с риби като Microdevario, Sundadanio, Danionella, Eirmotus, Trigonostigma, Corydoras, малки Loricariidae.

Може да го отглеждате и с плахи риби като Sphaerichthys, Parosphromenus или Betta, както и със сладковдни скариди като Caridina и Neocaridina.

Това е пасажен вид и трябва да се отглежда група от поне 8-10 риби.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски са забележимo по-закръглени и по-едри от мъжките.


мъжки ( горе ) и женска Boraras maculatus - снимка Peter Macguire


Размножаване:
Boraras maculatus достига до полова зрялост на възраст от 8-10 месеца.

При добри и условия и присъствие на мъжки и женски в аквариума, рибите хвърлят редовно по малко хайвер почти всеки ден. В един силно залесен аквариум малък брой рибки ще се появяват и без човешка намеса. Ако искате да увеличите броят им, ще ви е необходим развъден аквариум с обем 10-15 литра, с приглушено усветление. Дъното може да е голо, но най-добре е да сложите сепараторна мрежа, малко по-едра от големината на хайверните зърна, така че те да преминават през нея, но родителите да не могат да ги достигат.

Водата трябва да е с параметри pH 5.0 - 6.5, твърдост 1-5°H и температура около 28°C.

Добавете малко явански мъх или растения с фини листа. Филтрацията не е критична, може да използвате обикновен филтър с гъба.

В аквариумът се пускат 2-3 двойки риби, хвърлянето на хайвера става на сутринта.

Инкубационният период е 2 дена, следващите 24 часа малките се хранят от жълтъчните си торбички, след това ще се нуждаят от микроскoпична храна като Paramecium или подобна. След около 7-10 дена малките са достатъчно големи за да приемат артемия и микрочервеи.

Продължителността на живота на Boraras maculatus е 3-4 години.

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.11.2023 г