Pterophyllum altum  (Pellegrin, 1903)

Българско наименование:

Алтум

Снимка на Pterophyllum altum  (Pellegrin, 1903)
Синоними: Altum Angel

Етимология: Pterophyllum: от гръцки pteron - перка, платно + phyllon - листо, altum: висок

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Pterophyllum altum са разпространени в Колумбия и Венецуела, където се срещат в горното течение на Rio Negro и притоците в горното течение на Rio Orinoco, включително Rio Inírida и Rio Atabapo.

Хабитат: Pterophyllum altum обитава места с бавноподвижна вода, гъсто обрасли с подводна растителност, с множество потънали дървета и корени


Rio Atabapo - едно от естествените местообитания на Pterophyllum altumPterophyllum altum в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
дължина 18см, височина 30см

Размер на аквариума: аквариум с височина поне 50см, с обем 300 литра

Условия за отглеждане: За отглеждане на Pterophyllum altum е необходим просторен аквариум, гъсто засаден с широколистни и плаващи растения. За субстрат е подходящ пясък или ситен чакъл, добавете парчета мопани, корени. Течението на водата трябва да е слабо, защото рибите обитават слабоподвижни води.

Параметри на водата: температура 28 - 32°С, pH 5.0 - 7.0. Рибите не се чувстват добре в неутрална или пък алкална вода. Твърдост 0-5°H. Меката вода с почти нулева твърдост е силно препоръчителна за този вид.

Храна: Повечето Pterophyllum altum са уловени в природата, затова храненето им може да бъде проблематично. Трябва да може редовно да им давате живи храни, дори тогава понякога отказват да се хранят.
След като веднъж са приели да се хранят с живи храни, постепенно може да ги приучите и към замразени, като ги смесвате отвреме навреме. Риби които са отгледани в аквариум, приемат всякакви храни, включително и сухи.

Поведение и съвместимост: Pterophyllum altum е много спокойна и миролюбива риба. В аквариум трябва да се отглежда неголяма група от 5 - 8 риби. За целта е необходим аквариум с височина поне 50см и обем 300 литра.
Може да се отглеждат както във видов, така и в общ аквариум с по-едри миролюбиви риби.

Както и при Pterophyllum scalare, всичко което може да се събере в устата на Pterophyllum altum се счита за храна. Това включва неони, гупи, Boraras maculatus и подобни.

Сексуален диморфизъм: Различаването на половете е трудно. Мъжките развиват издутина на главата, но само през размножителния период.


двойка Pterophyllum altum


Размножаване:
Pterophyllum altum достига полова зрялост на възраст от 10 - 11 месеца.

Размножаването в аквариум е много трудно и рядко. Двойката риби се преместват в развъден аквариум с обем от 80 литра, гъсто засаден с едролистни растения, с много мека и кисела вода. Температурата на водата се повишава до 30°С. Преди хвърлянето на хайвер рибите почистват лист на растение от боклуци и водорасли, след което женската хвърля на порции върху него 400-600 хайверни зърна. Мъжкият стои наблизо и опложда хайвера.


хайвер на Pterophyllum altum


Родителите се гружат за бъдещото си поколение, като махат с перки, създавайки течение и премахват побелелите зърна. След около 8 - 9 дена се появяват малки, които може да храните с инфузории, а след известно време и с науплии на артемия.


Pterophyllum altum с малки


Продължителността на живота на Pterophyllum altum е 10-12 години.

Източници:
houseaqua.ru
seriouslyfish.com


Ето и една статия, посветена на Pterophyllum altum:

Pterophyllum altum има висока и величествена осанка, която се откроява със своите размери. В повечето магазини където се предлагат, са предимно диви екземпляри, уловени за предпочитане през зимните месеци. Обикновено се предлагат между 4 - 6см дължина и 6 - 8см височина. Това не трябва да ви заблуждава, растат много бързо. Размерите до които достигат са около 18 см дължина и 30 см височина. По-рядко, но при някои хора са достигали над 35 см височина. Точната продължителност на живота на този вид не е известна, но е значително повече от 10 години - могат да бъдат на възраст 15-16 години. В природата се срещат в река Ориноко и нейните притоци (Рио Atabapo).

Отглеждането не е лесно, но и не толкова трудно. На първо място под внимание се взима крайния размер на рибите. С до 20 см дължина и 30-35 см височина, са им необходими големи аквариуми, за да може да се отглеждат по хуманен начин. 60 см трябва да е абсолютния минимум за височината на съда, даже по добре 70 см, като се пресметне дебелина на субстрат и тн. Освен това се взима под внимание социалния живот на рибите, което значи че трябва да се отглеждат в групи. Като мярка може да се каже, че са необходими 80л на екцемпляр за да достигне пълния си разцвет.

По отношение за състава на водата Pterophyllum altum понася леко твърда и леко алкална вода, но е по-добре да е по-мека водата и стойноста на рН да е трайно установено на 7. Изисква се също достатъчно чиста вода, редовни смени, доброто оборудване също е предимство. В литературата е препоръчително отглеждането при температура от 28°, въпреки това при смяна на вода или при възникнал друг проблем могат да издържат временен спад до 20°. Но за да бъдат силни, особено при диво уловени екземпляри, се държат на по-висока температура и след като се знае че не са болни, може бавно да се намали до 26°. Летните покачвания на температурите се понасят лесно. Дивоуловените риби са по податливи на паразити, затова преди да бъдат пуснати в общ аквариум, трябва да престоят няколко седмици под карантина и да бъдат наблюдавани.

Засаждането на растения в аквариума е въпрос на личен избор. Гъсти популации на валиснерия и вертикални корени предлагат на рибите допълнителни укрития и уют. Pterophyllum altum са доста плашливи, затова при смяна на вода или движение около аквариума не е добре да се правят резки движения, защото рибите се плашат и могат да се наранят в някое стъкло или декор.

По отношение на храненето те са малко придирчиви, предпочитат жива храна и замразени хранителни продукти, особено черно-бели ларви на комари, скариди и подобни ракообразни. Имат нужда също и от растителна храна, водната леща и краставица на парчета от време на време ги прави щастливи. Относно социалното поведение, алтумите са цихлиди и стават териториални през размножителния период, тоест има съперничество помежду им и с други риби по време на образуването на двойки. По принцип са тихи и спокойни животни, но станат ли голям размер могат да погълнат риби големи 3.5см като например червения неон.

В юношеството преди сексуална зрялост, рибите са организирани в големи групи, 6-8 малки, по този начин си осигуряват защита от по-големи хищници. С началото на пубертета се променя и поведението, образуват се двойки което води и до разграничение на териториите които ще бъдат защитавани. Поради тази причина големите пространства са задължителни, има и вариант двойката да бъде отделена от общия аквариум.

Видими външни различия различия между половете не са известни. Има данни за по-ниско чело и гърбица при мъжките риби, които не могат да бъдат потвърдени. Развъждането им в плен е потвърдено, но от скоро. Много от причините са със спекулативен характер, като хормонална заместителна терапия, антибиотици и облъчване с цел да се направят животните безплодни. Съквартирантите на тези величествени риби могат да бъдат повечето по-едри по размер тетри, бронираните сомчета коридорас и други. Вероятноста Pterophyllum altum да бъде объркан с обикновенната Pterophyllum scalare е нулева. Той е много по-висок и между черните вертикални ивици в зависимост от настроението на животното се забелязват светло до тъмно сиви ивици. Типичен белег е и "чипата" му муцуна.

Статията е преведена от Sterba, Г. (1990): сладководни риби в света. - Щутгарт (Verlag Eugen Ulmer). ISBN 3-332-00109-4

Превод: rakim

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден слой
Миним. обем: 300л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 03.12.2023 г