Pterophyllum altum  (Pellegrin, 1903)

Българско наименование:

Голяма скалария

Снимка на Pterophyllum altum  (Pellegrin, 1903)

Семейство цихлиди (Cichlidae).
Разпространени са в Южна Америка, от делтата на р.Амазонка до р.Мараньон и от р.Амазонка до р.Ориноко. Обитават спокойните участъци на водоемите.
Тялото е дисковидно, силно сплескано отстрани, муцуната е остра. "D" и "А" са много високи, първите лъчи на коремните плавници са нишковидни.
Основното оцветяване на тялото е зеленикаво-сиво със сребрист блясък, гърба е с кафеникав оттенък.
По тялото минават 4 напречни ивици, цвета на който се изменя в зависимост от настроението и поведението на рибите и може да бъде наситено-черни, черно-кафяви или сиви.
Мирни, слабоподвижни, зле понасящи замърсяването риби. Плашат се от резки бързи движения около аквариума, и особено вътре в него, а също от бързо променяне на осветлението.
Може да се отглеждат в общ аквариум, желателно с височина от 40 см, но не с барбуси, които им откъсват плавниците. Широколистни растения с къси стебла, корени, построявания от вертикални камъни, образуващи процепи с такава ширина, че да могат да преминават рибите.
Вода: 25-27 °С, понасят постепенно понижаване до 20 °С, dН до 20 °, рН 6-7,5, обезателно ежеседмична смяна водата.
Храна: жива, заместители.
Размножаване както във видов, така и в развъден аквариум.
От група млади риби се образуват двойки, захващащи си територия.
В развъдния аквариум трябва да има растения с къси стебла и
широки листа. Акваристите, пренасящи хайвера в инкубатор, използват изкуствени листа от твърд материал, закрепени към стените на аквариума.
Хвърлянето на хайвера се стимулира с повишаване на температурата до 28-30С, понижаване на dН до 10 °, КН до 2 °, рН 6,5-7. 1-2 денонощия преди хвърлянето при самеца се вижда семепровод като запетая с заострен край, при самката се появява тъпо, цилиндрично яйцеполагало.
Рибите чистят субстрата и след това хвърлят на него хайвера /обикновено 350-600 зърна./. Инкубационен период 2-3 денонощия, малките плуват след 4-6 денонощия.
Двойката се грижи за хайвера и потомството. Стартова храна: "жива прах". Полова зрялост след 10-12 месеца.
Пример за развъждане от практиката на акваристи:
Използва се развъден аквариум 150 л, без грунд и растения. За субстрат служат изкуствени листа, прикрепени към стените на аквариума и дълбочина 15-20 см.
Вода: 22 °С, dН до 15 °, рН 6,4-7,5, филтрация. Двойката в продължение на 1,5-2 седмици се храни със слабо калорийна храна /коретра, малко дафния/, 1 ден в седмицата без храна. След това се повишава температурата до 24 °С и рязко се увеличава калорийността на храната /добавя се хирономус и се дава повече дафния/, докато рибите не започнат подготовка за хвърляне, чистейки листа. Сега температурата се повишава до 28-30 °С и се понижава dН до 4 °, след което става хвърлянето на хайвера.

Разпространени са в река Ориноко.

Известен е екземпляр с дължина 45 см. В аквариум с дължина до 18 см. D XI-XIII/27-31, A YI/28-32, ll 40-47. Профила на челото се издига нагоре, на муцуната има седловидна вдлъбнатина. На тялото и меколъчевите части на "D" и "А" често се виждат червено-кафяви петна с различна големина.

Pterophyllum altum има висока и величествена структура, която се откроява със своите размери. В повечето магазини където се предлагат са предимно диви, уловени за предпочитане през зимните месеци. Обикновено се предлагат  между 4/6см дължина и 6/8см височина. Това не трябва да ви заблуждава, растат много бързо. Размерите до които достигат са около 18 см дължина и 30 см височина. По рядко, но при някои хора са достигали над 35 см височина. Точната продължителност на живота на този вид не е известна, но е значително повече от 10 години - могат да бъдат на възраст 15-16 години. В природата се срещат в река Ориноко и нейните притоци (Рио Atabapo).

Отглеждането не е лесно, но и не толкова трудно. На първо място под внимание се взима крайния размер на рибите. С до 20 см дължина и 30-35 см височина, са им необходими големи аквариуми, за да може да се отглеждат по хуманен начин. 60 см трябва да е абсолютния минимум за височината на съда, даже по добре 70 см, като се пресметне дебелина на субстрат и тн. Освен това се взима под внимание социалния живот на рибите, което значи че трябва да се отглеждат в групи. Като мярка може да се каже, че са необходими 80л на екцемпляр за да достигне пълния си разцвет.

По отношение за състава на водата altum понася леко твърда и леко алкална вода, но е по-добре да е по-мека водата и стойноста на рН да е трайно установено на 7. Изисква се също достатъчно чиста вода, редовни смени и доброто оборудване също е предимство. В литературата е препоръчително отглеждането при температура от 28°, въпреки това при смяна на вода или при възникнал друг проблем могат да издържат временен спад до 20°. Но за да бъдат силни, особено при диво уловени екземпляри, се държат на по-висока температура и след като се има представа за здравето им, може бавно да се намали до 26°. Летните покачвания на температурите се понасят лесно от altum. Дивоуловените риби са по податливи на паразити, затова преди да бъдат пуснати в общ аквариум трябва да престоят няколко седмици под карантина и да бъдат наблюдавани.

Засаждането на растения в аквариума е въпрос на личен избор. Гъсти популации на валиснерия и вертикални корени предлагат на рибите допълнителни укрития и уют. Altum scalare са доста плашливи, за това при смяна на вода или движение около аквариума, не е добре да се правят резки движения, защото рибите реагират и могат да се наранят в някое стъкло или декор.

По отношение на храненето те са малко придирчиви, предпочитат жива храна и замразени хранителни продукти , особено черно-бели ларви на комари, скариди и подобни ракообразни. Имат нужда също и от растителна храна, водната леща и краставица на парчета  от време на време ги прави щастливи. Относно социалното поведение, алтумите са цихлиди и стават териториални през размножителния период, тоест има съперничество помежду им и с други риби по време на образуването на двойки. По принцип са тихи и спокойни животни, но станат ли голям размер могат да погълнат риби големи 3,5 см като например червения неон.

В юношеството преди сексуална зрялост, животните са организирани в големи групи. Идеалния случай  е 6-8 малки, като това предполага голям аквариум. На този етап от развитието си по този начин си осигуряват защита от по-големи хищници. С началото на пубертета се променя и поведението, образуват се двойки което води и до разграничение на териториите които ще бъдат защитавани. И поради тази причина големите пространства са задължителни, има и вариант двойката да бъде отделена от общия аквариум.

Видими външни различия различия между половете не са известни. Има данни за по-ниско чело и гърбица при мъжките риби, които не могат да бъдат потвърдени. Развъждането им в плен е потвърдено, но от скоро. Много от причините са със спекулативен характер, като хормонална заместителна терапия, антибиотици и облъчване с цел да се направят животните безплодни. Съквартирантите на тези величествени риби могат да бъдат повечето по-едри по размер тетри, бронираните сомчета коридорас и др. Вероятноста altum да бъде объркан с обикновенната Pterophyllum scalare  е нулева. Той е много по-висок и между черните вертикални ивици в зависимост от настроението на животното се забелязват светло до тъмно сиви ивици. Типичен белег е и "чипата" му муцуна.                                                                                                 

Статията е преведена от Sterba, Г. (1990): сладководни риби в света. - Щутгарт (Verlag Eugen Ulmer). ISBN 3-332-00109-4

Превод: rakim

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно
Слой: Среден слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 05.03.2021 г