Poecilia reticulata  (Peters, 1859)

Българско наименование:

Гупа

Снимка на Poecilia reticulata  (Peters, 1859)

Разпространени са в северната част на Южна Америка и островите Барбадос и Тринидад. В резултат на изкуствена аклиматизация са се разпространили във всички континенти.

Типичен хабитат на Poecilia reticulata

Дължина на самеца в природната форма до 3 см, на самката до 6 см. При селекционните форми самеца е до 4,5 см, самката до 8 см. D 7-8, А 8-9, ll 26-28. Тялото на самеца е изтеглено, стройно, леко сплескано отстрани. Самеца в природната форма е маслено-сив с многоцветни точки и петна, самката е сива с зеленикав, маслен или синкав оттенък. Има голям брой селекционни форми, различаващи се по оцветяването и формата на плавниците.

Poecilia reticulata female

Мирни риби, придържат се към горния слой на водата, може да изскочат от нея. Може да се отглеждат в общ, закрит отгоре аквариум, породистите най-добре в голяма група във видов аквариум.

Вода: 22-28 °С, dН 10-30 °, рН 7-8,5, за породистите : 25-28 °С, dН 8-15 °, рН 7,5. Водата е желателно да се сменя ежеседмично на малки порции, при смяна на по-големи порции при мъжките се късат плавниците. Храна: жива, растителна (в това число и водорасли), заместители.

Самеца има гоноподий. Хайвера се опложда в тялото на самката и тя ражда напълно оформени малки, които веднага започват да се хранят. Размножаване в общ аквариум. Рибите изяждат малките, затова самката преди раждането се пренася в отделен аквариум, с засадени и плаващи растения, сред които се крият малките. Препоръчително е съотношение 1 мъжки към 3-4 женски.

Бременност 4-6 седмици. Признак за приближаване на раждането е почти правоъгълния корем. След едно оплождане самката може да ражда няколко пъти. Самка ражда до 180 малки. Стартова храна: инфузории. Полова зрялост след 3-5 месеца.

 

Бременна на около 26 ден женска гупа.

Характеристики


Семейство: Poeciliidae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Всички
Миним. обем: 50л
Вода: Сладка и бракичнаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 26.02.2024 г