Prionobrama filigera  (Cope, 1870)

Българско наименование:

Стъклена тетра

Снимка на Prionobrama filigera  (Cope, 1870)
Синоними: Glass Bloodfin Tetra

Етимология: Prionobrama: от гръцки prion, -onos = трион + старофренското breme, bresme - сладководна риба, filigera - от латинската дума filum, нишка и наставката - gera, отнасяща се до издължените плавници, антени

Семейство: Characidae

Разпространение: Prionobrama filigera е разпространена в басейна на река Амазонка в Еквадор, Колумбия, Перу, Боливия и Бразилия.

Хабитат: Prionobrama filigera обитава малки потоци, ручеи и притоци.


река Moa - eдно от естествените местообитания на Prionobrama filigera


Максимална стандартна дължина:
6см

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 x 50см, 80 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: Prionobrama filigera е активен вид, плуващ в горните слоеве на водата, затова трябва да му осигурите достатъчно свободно място за плуване. Най-добре изглежда в група в аквариум с много растения, също така и плаващи. Плаващите растения ще помогнат и рибите да са по-спокойни, особено докато свикнат в новия аквариум. Добавянето на корени от бук и дъб, както и сухи листа ще допълнят биотопния аквариум. 

Рибите скачат, затова е задължително да имате капак!

Параметри на водата: температура 24 – 28°C, pH 6.0 – 7.5, твърдост до 30°H.

Храна: Горната уста показва, че Prionobrama filigera се храни предимно с малки безгръбначни и насекоми, които улавя на повърхността на водата. В аквариум предпочита замразени и живи храни като дафния, хирономус и циклопс, но повечето риби приемат и сухи храни. Разнообразното хранене допринася за по-добрата форма и оцветяване на рибите.

Поведение и съвместимост: Prionobrama filigera са миролюбив вид и могат да се гледат с други видове, които живеят при подобни условия.  Съперничещите си мъжки понякога се бият помежду си и това е една от многото причини да се препоръчва отглеждането на група от поне 6-8 риби.
Добри съквартиранти са подобни по размер харациди, Corydoras, дребни Loricariidae, Apistogramma, Mikrogeophagus. Избягвайте големите, бързоподвижни видове, които обитават същите слоеве на водата като Prionobrama filigera и ще спорят с нея за пространство и храна.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски са по-закръглени и малко по-едри от мъжките. Когато са добре развити, мъжките имат тъмна ивица на аналната перка (в съседство с бялата която присъства и при двата пола ) и развиват издължени гръбна и анална перки.


мъжки Prionobrama filigeraженска Prionobrama filigera


Размножаване:
Размножаването на Prionobrama filigera не е трудно, но ще ви е необходим развъден аквариум, около 50 литра, със слабо осветление, дребнолистни растения или явански мъх, където рибите да хвърлят хайвера. Може да покриете дъното с мрежа, с отвори позволяващи да мине хайвера, но пречещи на родителите да го изядат.

Може да се размножават групово, примерно 6 мъжки и 6 женски. Преди размножаването рибите се хранят обилно, с живи и замразени храни.

Алтернативно, може да се размножават и по двойки. Тогава преди размножаването мъжките и женските се държат отделно, където се хранят добре.
Температурата в развъдния аквариум трябва да е с няколко градуса по-висока от тази в общия, pH трябва да е по-малко или равно на 7.
Когато забележите, че женска е пълна с хайвер, преместете я в развъдния аквариум заедно с най-добре оцветения мъжки. Хвърлянето на хайвера става обикновено на другата сутрин.

Възрастните ядат хайвера, затова трябва да се извадят от развъдния аквариум при първа възможност, веднага след като забележите че има хайвер.
Инкубационният период е 18-36 часа, малките проплуват след 3 - 4 дена.

Стартова храна - в първите няколко дни инфузория, след това новоизлюпена артемия или микрочервеи. Яйцата и малките са чувствителни към светлината, затова аквариума трябва да се бъде възможно най-тъмен.
Малките риби се сортират по размер, защото в противен случай по-големите ще изядат по-малките.


Аквариум с Prionobrama filigera 


Източници:

www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 26.02.2024 г