Parosphromenus deissneri  (Bleeker, 1859)

Българско наименование:

Паросфоменус деиснери

Снимка на Parosphromenus deissneri  (Bleeker, 1859)
Синоними: Deissner's Liquorice Gourami, Osphromenus deissneri (Bleeker, 1859), Osphronemus deissneri (Bleeker, 1859)

Етимология: Parosphromenus: от латински para - освен това + Osphromenus, deissneri: на името на Deissner

Семейство: Osphronemidae

Разпространение: Parosphromenus deissneri e ендемичен вид за остров Bangka, Индонезия.

Хабитат: Parosphromenus deissneri обитава блата и потоци в джунглата, с бавно подвижна, оцветена като чай вода.


типичен хабитат на Parosphromenus deissneri


Максимална стандартна дължина:
3.5 – 4.0см

Размер на аквариума: аквариум с основа 40 х 20см, 30 литра е достатъчен за двойка

Условия за отглеждане: Parosphromenus deissneri може да се отглежда в аквариум с растения, с корени и парчета дърво. В допълнение може да сложите листа от бук или дъб, които ще засилят натуралното излъчване на аквариума и ще служат за ръст на колонии от полезни бактерии, когато започнат да се разграждат. Това ще осигури вторичен източник на храна за малките. Аквариумът трябва да е покрит и да не е пълен догоре, защото рибите дишат атмосферен въздух.

Всички видове Parosphromenus изискват кисела вода с пренебрежимо ниска карбонатна твърдост и много ниска обща твърдост, затова се препоръчва използването на осмозна вода и добавянето на препарати за понижаване на pH.

Като растения може да използвате Microsorum, Taxiphyllum или Cryptocoryne, както и плаващи като Ceratopteris. Трябва да се правят малки седмични смени на вода - 5-10%, по-гoлеми смени не се препоръчват.

Параметри на водата: температура 22 – 28 °C, pH 3.0 – 6.5, твърдост 18 – 72 ppm

Храна: Parosphromenus deissneri е микрохищник и се храни с водни безгръбначни, затова в аквариум трябва да му се дават живи храни като артемия, дафния, моина, хирономус, микрочервеи. Замразените храни се приемат, но те се смятат за недостатъчно хранителни. Сухите храни обикновено се отказват.

Поведение и съвместимост: Parosphromenus deissneri не се препоръчва за общ аквариум. Трябва да се отглежда сам или заедно с малка група малки, миролюбиви риби като Boraras или Sundadanio.
Ако желаете, може да отглеждате група риби от различни полове, но най-добре е да отглеждате самo една двойка, защото тогава някои малки може да оцелеят в аквариума, но не и когато има други възрастни риби.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са с по-интезивни цветове, на гръбната, аналната и гръдните перки имат бял или син кант. Женските са по-бледи. И двата пола си променят оцветяването, когато са агресивни например.


мъжки Parosphromenus deissneriженска Parosphromenus deissneri


Размножаване:
Parosphromenus deissneri достига полова зрялост на въраст от 7 месеца.

Размножаването може да става както в общия, така и в отделен развъден аквариум със същите параметри като тези при които живеят рибите през повечето време.
За стимулиране на хвърлянето на хайвер се повишава температурата на водата до 28°С и се понижава твърдостта и до 4° dH.

Хвърлянето на хайвера става на пода на пещера или на задното стъкло на аквариума. Женската хвърля до 50 хайверни зърна, след това тя се изважда от аквариума. Веднага след като извадите женската, мъжкия започва да прави малки мехурчета от въздух и да ги прикрепя към хайвера.

Инкубационният период е 3 дена, след още 3-4 дена малките плуват и търсят храна. Веднага след като малките проплуват мъжкия се изважда.

Стартова храна - инфузории.

Продължителността на живота на Parosphromenus deissneri е около 2.5 години.

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Osphronemidae
Континент: Азия
Биотоп: Индонезия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г