Corydoras aeneus  (Gill, 1858)

Българско наименование:

Златист Коридорас

Снимка на Corydoras aeneus  (Gill, 1858)
Синоними: Bronze Cory, Callichthys aeneus (Gill, 1858), Corydoras aeheus (Gill, 1858), Corydoras aenaeus (Gill, 1858), Corydoras macrosteus (Regan, 1912), Corydoras microps (Eigenmann & Kennedy, 1903), Corydoras schultzei (Holly, 1940), Corydoras schulzei (Holly, 1940), Corydoras venezuelanus (Ihering, 1911), Hoplosoma aeneum (Gill, 1858), Hoplosternum aeneum (Gill, 1858)

Етимология: Corydoras: от древногръцки korus - каска, шлем + dora - кожа, aeneus: от латинското aeneus - от бронз

Семейство: Callichthyidae

Разпространение: Corydoras aeneus са разпространени в Аржентина, Боливия, Бразилия, Колумбия, Френска Гвиана, Гвиана, Парагвай, Перу, Суринам, Тринидад и Тобаго.

Хабитат: Corydoras aeneus обитава канали, черни води, блата, временно наводнени водоеми, както и малки притоци с плитка, бистра до мътна вода и субстрат от тиня и глина. В някои местообитания няма растителност, докато в други има гъста растителност и плаващи растения като Eichhornia или Pistia.


Рio Primavera - едно от естествените местообитания на Corydoras aeneusCorydoras aeneus в естествения си хабитат - снимка Inaturalist


Максимална стандартна дължина:
6.5 – 7.5см

Размер на аквариума: аквариум с основа 80 х 30см, 80 литра

Условия за отглеждане: Corydoras aeneus имат допълнително чревно дишане и затова излизат на повърхността на водата за да вдишат атмосферен въздух. Аквариумът трябва да е с фин мек пясък, важното е да няма остри краища, в противен случай рибите, ровейки в субстрата, може да се наранят. Corydoras aeneus не обичат силно осветление, предпочитат да се крият около камъните и корените, затова в аквариума трябва да има голямо количество широколистни растения, големи камъни и корени.

Параметри на водата: температура 20 – 28°C, pH 6.0 – 8.0, твърдост 36 – 268 ppm

Храна: Corydoras aeneus са всеядни и приемат както повечето потъващи сухи храни, така и замразени и живи като хирономус, тубифекс, артемия.

Поведение и съвместимост: Основната част от времето си Corydoras aeneus прекарва плавайки близо до дъното. Рибите са много миролюбиви и може да се отглеждат заедно с други миролюбиви риби.
Трябва да се отглежда гупа от поне 4-6 риби.

Сексуален диморфизъм: Женските стават по-едри, имат закръглен корем, особено през размножителния период.


мъжки Corydoras aeneusженска Corydoras aeneus


Размножаване:
Corydoras aeneus достига до полова зрялост на възраст 1 - 1.5 години.

За размножаване е необходим аквариум с обем от 20 - 100 литра, в който се пуска двойка или група от риби като на двама мъжки да се пада една женска. Препоръчва се преди да пуснете рибите за размножаване, да отглеждате 1-2 седмици отделно мъжкия и женската, като ги храните обилно с разнообразни живи храни. Ако пускате група от риби разделяне не е необходимо, но може да се наложи да почакате за хвърлянето на хайвер по-дълго време.

В природата през размножителния период температурата на водата става доста ниска - около 17-20 градуса, затова се препоръчва размножаването на коридораси да става през зимата. Стимул за размножаване често служи изменение на условията - по-чести чести смени на вода (желателно с 2-3°С по-студена), повишаване на нивото, по-разнообразно хранене. Понякога се случва обратното - повишаването на температурата на водата с 2-3 градуса да предизвика хвърляне на хайвера. Главното е да има изменение на условията на отглеждане.

Развъдният аквариум трябва да има филтър ( може и тип-гъба) и ако се налага – нагревател. Може да включите дори 2 нагревателя с програмируем таймер, за да създадете симулация на ден/нощ – по-висока температура през деня и с 2-3°С по-ниска през нощта. Субстратът не е задължителен, въпреки че коридорасите се чувстват по-добре ако има, но пък голото дъно опростява поддържането на чистота в аквариума. За субстрат на хайвера може да сложите туфа явански мъх и някакво едролистно растение.

Параметри на водата - мека или много мека вода с твърдост под 4-6 градуса, с рН 6.2 - 7.5

Начинът на размножаване на коридорасите е своеобразен: мъжкият застава пред женската, която със уста се докосва до гениталиите му (така наречената Т-позиция) и събира в устата си семенната му течност. Тя прави „джоб” със събраните си една към друга коремни перки и полага в него няколко зърна хайвер ( 1 до 30). След това женската започва активно да търси място където за „залепи” хайвера. Това може да бъде всякаква повърхност – страничните стъкла, дъното, листа на растения или вътре в яванския мъх.

Повърхността се почиства внимателно и се намазва със семенната течност, намираща се в устата на женската, а след това на нея се полагат хайверните зърна. Една женска може да положи от 30 до 1000 доста едри хайверни зърна, с диаметър 1-2 мм. Току що положените зърна са меки, но след няколко минути се втвърдяват и могат да бъдат пренесени в друг неголям (1-3 литра) съд за последващо излюпване. За поддържане на температурата този съд може да се сложи в развъдния аквариум.


Corydoras aeneus  с хайвер


Хайверните зърна може да се събират направо с пръсти или пък с бръснарско ножче, добре е да се добави метиленово синьо.

Различните видове коридораси се отнасят различно към хайвера. Някои го ядат с удоволствие, други не му обръщат никакво внимание, даже и да са много гладни. Най-вероятно това е свързано с твърдостта на зрънцата, по-меките имат по-голям шанс да бъдат изядени.

Инкубационният период е 3-6 дни, излюпват се доста едри личинки, които след още 2-3 дена започват да плуват и да търсят храна.


личинка на Corydoras aeneus


Стартова храна - новоизлюпена артемия, микрочервей.

Малките са по-малко податливи на заболявания, когато в аквариума има тънък слой пясък, отколкото ако е с голо дъно.

Продължителността на живота на Corydoras aeneus е 5- 10 години.

Източници:
seriouslyfish.com


Характеристики


Семейство: Callichthyidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънна риба
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 21.06.2024 г