Danio rerio  (Hamilton, 1822)

Българско наименование:

Данио Рерио

Снимка на Danio rerio  (Hamilton, 1822)
Синоними: Zebra Danio, Barilius rerio (Hamilton, 1822), Brachydanio frankei (Meinken, 1963), Brachydanio rerio (Hamilton, 1822), Cyprinus chapalio (Hamilton, 1822), Cyprinus rerio (Hamilton, 1822), Danio frankei (Meinken, 1963), Danio lineatus (Day, 1868), Danio rerio (Le Sueur, 1817), Nuria rerio (Hamilton, 1822), Perilampus striatus (McClelland, 1839)

Етимология: Danio: Dhani - бенгалско име за подобни риби, rerio: от местното име на този вид

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Danio rerio е разпространен в река Kosi, приток на Gang в Индия, както и в Пакистан, Мианмар, Непал, Бутан, Бангладеш.

Хабитат: Danio rerio обитава потоци, малки реки и неподвижни водоеми като езера и оризови полета. Живее с риби като Opsarius barna, Barilius bendelisis, Danio dangila, Devario assamensis, Devario devario, Laubuka laubuca, Esomus danricus, Pethia conchonius, Pethia shalynius, Lepidocephalichthys annandalei, Lepidocephalichthys guntea, Badis blosyrus, Dario dario, Trichogaster chuna, Ctenops nobilis, Aplocheilus panchax.


типичен хабитат на Danio rerioDanio rerio в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
4.0 – 5.0см

Размер на аквариума: аквариум с основа 90 х 30см, 100 литра

Условия за отглеждане: Danio rerio изглежда много ефектно в гъстозасаден с растения аквариум с тъмен субстрат, в по-празен аквариум изглежда по-бледо. Може да направите и аквариум който наподобява течащ поток, със субстрат от различни по размер камъни, едри обли камъни и чакъл. Може да използвате и допълнителна помпа, за да създадете умерено течение, но силното течение трябва да се избягва, защото рибите в природата обитават по-спокойните части на водоемите.

Добавете парчета дърво, корени, както и непретенциозни растения като Microsorum, Bolbitis или Anubias, които могат да растат и прикрепени към корен или камък.
Аквариумът трябва да има плътен капак, защото рибите са добри скачачи и могат да се изкочат и през изненадващо малки процепи.

Параметри на водата: температура 18 – 25 °C, pH 6.0 – 8.0, твърдост 90 – 357 ppm

Храна: В природата Danio rerio е микрохищник и се храни с насекоми и техните ларви, хирономус. В аквариум приема всякакви сухи храни, но предпочита замразени и живи храни като хирономус, дафния и артемия.

Поведение и съвместимост: Danio rerio е много миролюбив вид и може да се отглежда заедно с малки Cyprinidae, тетри, живородки, rainbowfish, Anabantidae, сомчета и боции.

Това е пасажен вид и трябва да се отглеждат поне 8-10 риби.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски за по-закръглени от мъжките, малко по-бледи и по-едри. Разликата се вижда най-добре през размножителният период, когато мъжките са с наситено оцветяване, а женските са пълни с хайвер.


мъжки и женска ( горе ) Danio rerio - снимка ResearchGateDanio rerio var. frankei - Леопардово Данио


Размножаване:
Danio rerio достига до полова зрялост на възраст от 6 месеца.

Ако рибите се чувстват добре и са в гъстозалесен с растения аквариум, не е изключено да се появят малки рибки и без намесата на човека. Ако искате обаче да увеличите броят им, ще ви е необходим развъден аквариум с обем от 20 - 30 литра, със сепараторна мрежа и няколко дребнолистни растения или явански мъх. Нивото на водата трябва да е около 10см.

Преди размножаване мъжките и женските се държат отделно за 7-10 дена и се хранят добре с жива храна. За размножаване може да се сложи двойка, но най-добре 2 мъжки и 1 женска или група риби с преобладаващи мъжки.

Рибите се пускат в аквариума вечерта и температурата на водата се повишава с 2-3°С. Стимул за хвърлянето на хайвер са сутрешните слънчеви лъчи или включването на ярко осветление.


развъден аквариум с Danio rerio


Женската хвърля до 60-500 хайверни зърна, които падат на дъното през сепараторната мрежа и не могат да бъдат изядени.

След хвърлянето на хайвера рибите се изваждат.

Инкубационният период е 3-4 дена, след още 5 дена малките плуват и търсят храна.

Стартова храна - инфузории, суха храна на прах.


Danio rerio на 2 седмици


Продължителността на живота на Danio rerio e 3-5 години.

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 29.05.2024 г