Trichogaster chuna  (Hamilton, 1822)

Българско наименование:

Медно гурами

Снимка на Trichogaster chuna  (Hamilton, 1822)

снимка: nikolaytoshev

Семейство Belontidae.
Разпространени са на полуостровите Индокитай и Малака, островите Калимантан, Суматра и Ява. Обитават богатите с растителност ручеи и езера.
Дишат атмосферен въздух с помощта на хрилен лабиринт.
Тялото е относително високо, изтеглено, сплескано отстрани. Устата е малка. "D" е къс, "А" е дълъг, коремните плавници са дълги, нишковидни.
Рибите са мирни, но могат да преследват дребни риби, леко плашливи, придържат се към горния и среден слой на водата.
Може да се отглеждат в общ аквариум, които трябва да е закрит отгоре, за да може въздуха над повърхността да е топъл. тъй като в противен случай рибите могат да се простудят дишайки студен въздух.
Места с засадени и плаващи растения.
Вода: 24-26 °С, dН 5-20 °, рН 6- 7,5. Храна: жива, заместители.
Размножителен аквариум с дължина от 50 см, може без грунд, растения, ричия. Предното стъкло се препоръчва да се закрие, за да не се безпокоят рибите, а също така преди слагането за размножаване самките и самците се държат отделно 2 седмици.
За размножаване се слага самец с няколко самки или група риби, тъй като не всеки самец е способен да оплоди хайвера. Стимул за хвърлянето с повишаването на температурата до 26-30 °С и понижаване на dН /dН 4-10 °, рН 6-7/. Самеца строи на повърхността на водата гнездо от пяна, понякога включва в него и ричия. След хвърлянето на хайвера самката се отделя. Самеца се грижи за хайвера /до 2000 зърна/ и личинките.
Инкубационен период 1-3 денонощия, малките плуват след 2-4 денонощия. Самеца се отделя, нивото на водата се понижава до 5-10 см и се държи така докато не се сформира лабиринта и рибите не започнат да хващат въздух с устата си.
Стартова храна: инфузории, ротатории, може яйчен жълтък.

Разпространени са в реките Брахмапутра и Ганг. Обитават водоеми с богата растителност.

Дължина до 4,5 см. D XVI-XVIII/7-8, А XVI/11-15, ll 28-30. При самеца "D" на края си е заострен, при самката е закръглен. Основното оцветяване на тялото е жълто-кафяво до оранжево-червено. От очите до основата на "С" отстрани минава тъмно-кафява ивица, корема е по-светъл, сребрист. В размножителния период почти цялото тяло на самеца, а също С" и задната част на "D" и "А" стават медно-жълти до тъмно-червени. Предната част на главата, гърдите, корема и предната част на "А" -- от тъмен до черен цвят с зеленикав оттенък, "D" е с широк светло-жълт край, свиващ се към края на плавника. Нишковидните коремни лъчи са оранжево-червени.

Самеца строи гнездо под листо на плаващо растение или между растенията на повърхността на водата. Самка хвърля до 300 зърна. Полова зрялост след 6-8 месеца. Отглеждане и развъждане във вода 22-23°С, dH 22°.

Характеристики


Семейство: Belontidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 09.05.2021 г