Trichogaster chuna  (Hamilton, 1822)

Българско наименование:

Трихогастер хуна

Снимка на Trichogaster chuna  (Hamilton, 1822)
Синоними: Honey gourami, Colisa chuna (Hamilton, 1822), Colisa sota (Hamilton, 1822), Polyacanthus sota (Hamilton, 1822), Trichopodus chuna (Hamilton, 1822), Trichopodus sota (Hamilton, 1822)

Етимология: Trichogaster: от гръцки  thrix - коса + gaster - стомах, chuna: от бенгалски Chuna-khalisa

Семейство: Osphronemidae

Разпространение: Trichogaster chuna са разпространени в река Gang, северна Индия, Бангладеш, както и в Непал.

Хабитат: Trichogaster chuna обикновено обитава бавноподвижни води, включително езера, канавки и наводнени полета, с гъста водна растителност на ниска надморска височина.


типичен хабитат на Trichogaster chuna


Максимална стандартна дължина:
4.5 – 5.5см

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 х 30см, 80 литра

Условия за отглеждане: За отглеждане на Trichogaster chuna e необходим гъсто засаден с растения аквариум, както и с плаващи растения както и с плаващи растения като Salvinia, Riccia, Nymphaea и Cryptocoryne. Може да добавите корени или парчета дърво на които да прикрепите растения като Microsorum или Taxiphyllum.

В допълнение може да сложите листа от бук или дъб, които ще засилят натуралното излъчване на аквариума и ще служат за ръст на колонии от полезни бактерии, когато започнат да се разграждат. Това ще осигури вторичен източник на храна за малките.

Аквариумът трябва да е покрит и да не е пълен догоре, защото рибите дишат атмосферен въздух, а също така и скачат.

Параметри на водата: температура 22 – 28°C, pH 6.0 – 7.5, твърдост 36 – 268 ppm

Храна: В природата Trichogaster chuna се храни с насекоми и малки безгръбначни. В аквариум приема и сухи храни, но предпочита замразени и живи като дафния, артемия или хирономус, на по-едрите риби може да давате и земни червеи. Рибите са лакоми, затова внимавайте да не ги прехранвате.

Поведение и съвместимост: Trichogaster chuna не трябва да се гледа с много активни и бързи видове, защото ще го конкурират за храната и той няма да може да достига до нея. Подходящи съквартиранти са малки Cyprinidae или боции, както и риби като Pangio. Териториални или агресивни риби трябва да се избягват. Най-добре е да отглеждате група от 4-6 риби. В групата има строга йерархия и ясно ще забележите доминантните риби да гонят другите по време на хранене и от любимите си места в аквариума.

Сексуален диморфизъм: Възрастните женски са кафеникави на цвят, забележимо по-дълги от мъжките и имат широка ивица от окото до аналната перка. Има обаче цветови форми, при което различаването е много трудно.


мъжки Trichogaster chunaженска Trichogaster chuna


Размножаване:
Trichogaster chuna достига до полова зрялост на възраст от 6-7 месеца.

Както всички лабиринтови риби, Trichogaster chuna прави гнездо от пяна под листата на плаващите растения на повърхността на водата.


гнездо на Trichogaster chuna - снимка Steven Chester


Мъжкият заема вертикална позиция пред женската и се опитва да я привлече към гнездото, докато тя не дойде и започне да хвърля хайвер. Хайверът който пада на дъното се събира от рибите и се слага в гнездото. След хвърлянето на хайвера женската се изважда, а мъжкия остава да се грижи за потомството.

Инкубационният период е 24 - 36 часа, след още 24 - 48 часа малките плуват и търсят храна. В този момент се изважда и мъжкия.

Стартова храна - първата седмица инфузории, сдлед това науплии на артемия, микрочервей.

Малките са много чувствителни към параметрите на водата, затова не трябва да се правят големи смени на вода.

Продължителността на живота на Trichogaster chuna е 3 - 4 години.

Източници:
houseaqua.ru
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Osphronemidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 29.05.2024 г