Betta splendens  (Regan, 1910)

Българско наименование:

Бета спленденс

Снимка на Betta splendens  (Regan, 1910)

Семейство белонтиеви (Belontidae).
Разпространени са на п-овите Индокитай и Малака, о-вите Калимантан, Суматра и Ява. Обитават богатите на растителност ручеи, маките рекички, а също блатистите водоеми.
Тялото е изтеглено, стройно, почти кръгло в напречно сечение. "D" е къс, "А" е дълъг, може да бъде с изтеглен край. Първите лъчи на "У" са удължени. Рибите дишат атмосферен въздух с помоща на лабиринт.
Може да се отглеждат в общ аквариум, който трябва да е покрит отгоре, за да може въздуха на повърхността да е топъл, в противен случай рибите дишайки студен въздух могат да се простудят. Растенията и корените предоставят на самката укрития от преследването на самеца, които се бият и помежду си.
Вода: 24-26°С, dH 4-15°, рН 6-7,5. Храна: жива, заместители.
Размножаване както в общ, така и в развъден аквариум.
При една група риби самеца строи на повърхността на водата гнездо от пяна, под което става хвърлянето на хайвера, след това той се грижи за него и пази от другите риби хайвера и личинките. Развъден акватиум с дължина от 25 см за двойка, без груд, с тъмна подложка, няколко растения за самката и плаващи растения. Преди размножаване самката и самеца се държат отделно една седмица. Първо се слага самеца, след няколко часа самката. Температурата на водата се качва с 2-3°С. След хвърлянето самката се отделя, а самеца --след проплуването на малките. Инкубационен период 1-2 денонощия, малките плуват след 1-5 денонощия. Нивото на водата се понижава до 5 см или малките се пренасят в отделен аквариум със същото ниво на водата, като постепенно се повишава в зависимост от ръста на маките.
Стартова храна: зоопланктон
При друга група риби самеца инкубира хайвера в устата си. Развъден аквариум с дребни камъчета, със засадени и плаващи растения, може и с пещера. Двойката образува територия, защитавайки я от другите риби в общия аквариум. Хвърлянето на хайвера става над свободен, затъмнен участък от грунда. Самеца инкубира хайвера в устата си, криейки се в укритие.В общ аквариум самката охранява територията, в развъден тя може да се отдели. Малките проплуват след 9-12 денонощия. Стартова храна: дребни науплии на циклопс, артемия.

Разпространени са на п-овите Индокитай и Малака. Обитават стоящи и много бавнотечащи, силно обрасли с растителност водоеми с блатисто дъно.

Дължина до 6 см. D 1/8-9, А II-IV/21-24, ll 30-32. Оцветяването на диватат форма варира в зависимост от местонахождението. Обикновено са тъмно-кафяви с редове блестящи зелени петна. Самецът е с едри плавници с червено-кафяв цвят с лъчи с блестяща зелена или синя окраска. Самката е с къси плавници, на тялото често се виждат тъмни надлъни ивици.

В резултат на селекция са въведени форми с различно оцветяване (синя, зелена, червена и др.) и воални плавници. Може да се отглеждат в общ аквариум, но не с риби с воални плавници, тъй като могат да ги отхапят. Самците са много агресивни един към друг и боят обикновено завършва със смърт на единия от тях. В много голям аквариум гъсто засаден с растения може да се отглеждат самци от едно и също поколение, но и тогава се получават скъсани плавници в резултат от битки за територия.

Най-добре е да се отглеждат няколко самки с 1 самец, по-лошо е двойка, тъй като самеца ще преследва неготовата за размножаване самка. Аквариума трябва да е закрит отгоре, тъй като самеца може да изкочи от водата. Самеца строи гнездо от пяна. За размножаване е най-подходяща възраст 6-12 месеца. До 600 зърна. Полова зрялост след 3-5 месеца.

Характеристики


Семейство: Belontidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 30л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 18.05.2021 г