Betta smaragdina (Ladiges, 1972)

Българско наименование:

Смарагдова Бета

Снимка на Betta smaragdina (Ladiges, 1972)
Синоними: Emerald Betta

Етимология: Betta: от народната в Малайзия дума betah за видовете от този род, smaragdina: от латинското smaragdinus - с изумруден цвят

Семейство: Osphronemidae

Разпространение: Betta smaragdina е разпространена в източен Тайланд.

Хабитат: Betta smaragdina обитава спокойни и бавноподвижни води, включително оризови насаждения, блата, крайпътни канавки, потоци и езера. Те често са засенчени от потопена, повърхностна или земна растителност и понякога съдържат малко разтворен кислород. Водните условия обикновено варират и се променят бързо през годишния сезон на мусоните. Субстратите могат да са от постеля от листа до кал, пясък или тиня.


типичен хабитат на Betta smaragdina


Максимална стандартна дължина:
5.0 – 6.0см

Размер на аквариума: аквариум с основа 45 х 30см, 50 литра е достатъчен за двойка

Условия за отглеждане: За отглеждане на Betta smaragdina e необходим гъсто засаден с растения аквариум, както и с плаващи растения като Salvinia, Riccia, Nymphaea и Cryptocoryne. Може да добавите корени или парчета дърво на които да прикрепите растения като Microsorum или Taxiphyllum.

В допълнение може да сложите листа от бук или дъб, които ще засилят натуралното излъчване на аквариума и ще служат за ръст на колонии от полезни бактерии, когато започнат да се разграждат. Това ще осигури вторичен източник на храна за малките.

Аквариумът трябва да е покрит и да не е пълен догоре, защото рибите дишат атмосферен въздух, а също така и скачат.

Параметри на водата: температура 22 – 28°C, pH 5.5 – 7.5, твърдост 18 – 179 ppm

Храна: В природата Betta smaragdina се храни с водни или сухоземни безгръбначни. В аквариум приемат и сухи храни, но предпочитат замразени и живи като дафния, артемия или хирономус. Рибите са лакоми, затова внимавайте да не ги прехранвате.

Поведение и съвместимост: Betta smaragdina не се препоръчва за общ аквариум. Най-добре е да се отглежда заедно с много миролюбиви видове като малки Cyprinidae или боции.  За предпочитане е да се отглежда във видов аквариум.

Ако аквариумът е голям и има достатъчно места за криене може да отглеждате и повече от един мъжки в аквариума, но най-добре е да отглеждате една двойка.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-ярко оцветени от женските и имат издължени перки.


мъжки и женска Betta smaragdina


Размножаване:
Betta smaragdina достига полова зрялост на възраст от 6 - 7 месеца.

Рибите могат да се размножават в общ, но най-добре в развъден аквариум с обем от 40 литра и дължина 50см. Субтрат не е необходим, може да сложите под дъното подложка с тъмен цвят, на повърхността сложете няколко плаващи растения.
Параметри на водата за размножаване - температура 28-30°С, твърдост dH 8-10°.

Преди да пуснете рибите за размножаване е необходимо да ги гледате 7-10 дена отделно, като ги храните обилно с разнообразни храни. В развъдният аквариум се пуска първо мъжкия, а след 4-6 часа женската. Хвърлянето на хайвер е предшествано от брачни игри, които продължават 2-3 дена и през това време мъжкия прави гнездо от пяна на повърхността на водата сред плаващите растения.


гнездо на Betta smaragdina


Женската хвърля 100 - 200 хайверни зърна, след което се изважда, мъжкия остава да се грижи за хайвера.

Инкубационният период е 24 - 48 часа, след още 4 - 5 дена малките започват да плуват и да търсят храна. В този момент се изважда мъжкия и се понижава нивото на водата до 5см.

Стартова храна - инфузории, микрочервеи.


Betta smaragdina на 3 седмици


Продължителността на живота на Betta smaragdina е около 3 години.

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Osphronemidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 13.04.2024 г