Barbodes semifasciolatus (Günther, 1868)

Българско наименование:

Златен Барбус

Снимка на Barbodes semifasciolatus (Günther, 1868)
Синоними: Golden Barb, Barbus aureus (Tirant, 1883), Barbus hainani (Lohberger, 1929), Barbus semifasciolatus (Günther, 1868), Capoeta semifasciolata (Günther, 1868), Puntius semifaciolatus (Günther, 1868), Puntius semifasciolata (Günther, 1868), Puntius semifasciolatus (Günther, 1868)

Етимология: Barbodes: от латинското barbus - мряна + гръцки oides - приличащ на, semifasciolatus: от латински semi - полу, половин + fasciolatus - с малки ленти

Семейство:  Cyprinidae

Разпространение: Barbodes semifasciolatus е разпространен във Виетнам, Тайван, Китай, Лаос.

Хабитат: Barbodes semifasciolatus предпочита бавноподвижни притоци и неподвижни води като блата и напоителни канали, в места с гъста водна и крайбрежна растителност, като се движи в пасажи близо до дъното. Живее заедно с риби като Rasbora steineri, Macropodus opercularis, Doryichthys, Metzia, както и няколко вида скариди от родовете Macrobrachium и Neocaridina.


типичен хабитат на Barbodes semifasciolatus - снимка Zhou HangBarbodes semifasciolatus в естесвения си хабитат - снимка Inaturalist


Максимална стандартна дължина:
6.5 – 7.5см

Размер на аквариума: аквариум с основа 90 х 30см, 80 литра

Условия за отглеждане: Barbodes semifasciolatus изглежда много ефектно в гъстозасаден с растения аквариум с тъмен субстрат. Може да направите и аквариум който наподобява течащ поток, със субстрат от различни по размер камъни, едри обли камъни и чакъл. Може да използвате и допълнителна помпа, за да създадете умерено течение, но силното течение трябва да се избягва, защото рибите в природата обитават по-спокойните части на водоемите.

Добавете парчета дърво, корени, както и непретенциозни растения като Microsorum, Bolbitis или Anubias, които могат да растат и прикрепени към корен или камък.

Параметри на водата: температура 18 – 25 °C, pH 6.0 – 8.0, твърдост 36 – 357 ppm

Храна: Barbodes semifasciolatus са всеядни риби и в природата се хранят с водорасли, детрит, малки насекоми, червеи, безгръбначни. В аквариум приема всякакви сухи храни, но предпочитат замразени и живи храни като хирономус, дафния и артемия.

Поведение и съвместимост: Barbodes semifasciolatus е миролюбив вид и може да се отглежда заедно с малки Cyprinidae, боции, Crossocheilus и Garra. Трябва да се отглежда група от поне 8-10 риби.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски за по-закръглени от мъжките, малко по-бледи и по-едри. При половозрелите мъжки долната част на тялото е червеникава.


мъжки Barbodes semifasciolatusженска Barbodes semifasciolatusРазмножаване:
Barbodes semifasciolatus достига до полова зрялост на възраст от 6-12 месеца.

Ако рибите се чувстват добре и са в гъстозалесен с растения аквариум, не е изключено да се появят малки рибки и без намесата на човека. Ако искате обаче да увеличите броят им, ще ви е необходим развъден аквариум с обем от 60 - 100 литра, със сепараторна мрежа и няколко дребнолистни растения или явански мъх. Нивото на водата трябва да е около 10-20см.

Преди размножаване мъжките и женските се държат отделно за 7-10 дена и се хранят добре с жива храна. За размножаване може да се сложи двойка, но най-добре 2 мъжки и 1 женска или група риби с преобладаващи мъжки.

Рибите се пускат в аквариума вечерта и температурата на водата се повишава с 2-3°С. Стимул за хвърлянето на хайвер са сутрешните слънчеви лъчи или включването на ярко осветление.

Женската хвърля до 100-300 хайверни зърна, които падат на дъното през сепараторната мрежа и не могат да бъдат изядени.

След хвърлянето на хайвера рибите се изваждат.

Инкубационният период е 3-4 дена, след още 5 дена малките плуват и търсят храна.

Стартова храна - инфузории, суха храна на прах, по-късно микрочервеи, артемия.

Продължителността на живота на Barbodes semifasciolatus e 4-6 години.


Barbodes semifasciolatus schuberti


Източници:

seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Биотоп: Китай
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г