Macropodus opercularis  (Linnaeus, 1758)

Българско наименование:

Райска риба

Снимка на Macropodus opercularis  (Linnaeus, 1758)
Синоними: Paradise Fish, Chaetodon chinensis (Bloch, 1790), Labrus opercularis (Linnaeus, 1758), Macropodus chinensis (Bloch, 1790), Macropodus ctenopsoides (Brind, 1915), Macropodus filamentosus (Oshima, 1919), Macropodus opercularis subsp. opercularis, Macropodus venustus (Cuvier, 1831), Macropodus viridiauratus (Lacepède, 1801)

Етимология: Macropodus: от древногръцки makrós - дълъг + podós - крак, opercularis: поради тъмното петно на хрилете

Семейство: Osphronemidae

Разпространение: Macropodus opercularis е разпространен в Китай, в басейна на река Yangtze, както и в централен Виетнам и североизточен Лаос. Има популации и в Южна Корея, Япония, Малайзия, Сингапур и Индия.

Хабитат: Macropodus opercularis може да оцелее в широк спектър от хабитати и екологични условия. Обитава потоци, реки, напоителни канали, оризови насаждения и изкуствени резервоари. В някои райони обитава и планински потоци.


типичен хабитат на Macropodus opercularisMacropodus opercularis в естествения си хабитат - снимка Inaturalist


Максимална стандартна дължина:
7.0 – 8.0см

Размер на аквариума: аквариум с основа 80 х 30см, 100 литра

Условия за отглеждане: За отглеждане на Macropodus opercularis e необходим гъсто засаден с растения аквариум, както и с плаващи растения като Salvinia, Riccia, Nymphaea и Cryptocoryne. Може да добавите корени или парчета дърво на които да прикрепите растения като Microsorum или Taxiphyllum.

В допълнение може да сложите листа от бук или дъб, които ще засилят натуралното излъчване на аквариума и ще служат за ръст на колонии от полезни бактерии, когато започнат да се разграждат. Това ще осигури вторичен източник на храна за малките.

Аквариумът трябва да е покрит и да не е пълен догоре, защото рибите дишат атмосферен въздух. Този вид може да се отглежда и в аквариум без нагревател.

Параметри на водата: температура 10 – 22°C, pH 6.0 – 8.0, твърдост 90 – 357 ppm

Храна: В природата Macropodus opercularis се храни с ларви на насекоми и безгръбначни. В аквариум яде замразени и живи храни като дафния, артемия, бели червеи, хирономус. Може да му давате и качествени сухи храни.

Поведение и съвместимост: Macropodus opercularis не трябва да се отглежда заедно с подобни по форма риби, но може да се отглежда с пасажни риби с подобни изисквания.

Мъжките са териториални и агресивни, особено през размножителния период. Препоръчва се отглеждането на един мъжки с няколко женски, за да се разсее агресията.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри от женските и имат издължени гръбна, анална и гръдни перки.


мъжки Macropodus opercularis


Размножаване:
Macropodus opercularis достига полова зрялост на възраст от 6 месеца.

За размножаване се подбират женска и млад мъжки, защото по възрастните мъжки са агресивни и могат да убият женската.

Необходим е аквариум с обем от 10 - 20 литра, с нагревател, засаден в едната страна с растения, което да служат за укритие на женската. Част от повърхността се оставя свободна, в другата част се слагат плаващи растения като ричия и явански мъх.

Две седмици преди размножаването мъжкия и женската се гледат отделно, като се хранят обилно с разнообразни замразени и живи храни. Двата аквариума се слагат един до друг, така че рибите са могат да се виждат.
След като преместите двойката в развъдния аквариум, температурата на водата се повишава плавно до 26°С. Мъжкият започва да се интересува от женската, да я преследва и да прави гнездо - поема въздух от повърхността, смесва го със слюнка и го изпуска на малки мехурчета между плаващите растения или в ъгъла на аквариума. Строителството често се прекъсва от преследване на женската - мъжкият я гони из целия аквариум, издавайки заплашителни звуци, удря я в корема, което спомага за бързо съзряване на хайвера.

Съзрялата женска заема позиция с главата нагоре, което означава че се подчинява на мъжкия, тогава тоя я кани в гнездото, където става хвърлянето на хайвера. Мъжкият обхваща женската с тялото си, като изкарва от нея хайвера и го опложда. Той е лек и изплува нагоре към гнездото от мехурчета. Хайверните зърна които са паднали на дъното или не са на повърхността ги взема мъжкия  и ги пренася в гнездото.


мъжки и женска Macropodus opercularis в гнездото


Хвърлянето на хайвер продължава няколко часа, след което мъжкия гони женската от гнездото и трябва да я извадите. Най-добре е да извадите и мъжкия, защото понякога изяжда хайвера.

Инкубационният период е 2-3 дена, след което малките започват да се придвижват с тласъци, като се закрепват за всякакви предмети.

Стартова храна - инфузории. След 12 - 15 дена може да давате вече и науплии на циклопс или артемия.

Най-трудният период в развитието на малките е до като достигнат възраст от 9 месеца, когато започва да се образува лабиринтовия им орган. До тогава трябва да осигурите добра филтрация и аерация, както и седмично да сменяте 1/10 от обема на водата в аквариума със свежа.

Продължителността на живота на Macropodus opercularis e 6-8 години.

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Osphronemidae
Континент: Азия
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 26.02.2024 г