Barbus hulstaerti  (Poll, 1945)

Българско наименование:

Барбус Пеперуда

Снимка на Barbus hulstaerti  (Poll, 1945)

Семейство Cyprinidae
В старата литература вместо рода Barbus може да се видят 3 рода, в които влизат риби, отличаващи се по броя на мустаците:
без мустаци -- Puntius, с 1 двойка мустаци -- Capoeta, с 2 двойки мустаци -- Barbodes.
Обитават южна и юго-източна Азия, Африка и Европа.
Тялото е умерено до силно изтеглено на дължина. Устата е крайна и долна. "С" двупластен. При самката корема е по-голям. Почти всички видове са стадни, подвижни, скачащи, мирни.
Може да се отглеждат в общ аквариум, но не с риби, които имат удължени или воални плавници, тъй като барбусите ги нападат. Аквариума трябва да е с удължена форма, закрит отгоре, места обрасли с растения, може и камъни, корени, но обезателно трябва да има място за плуване. Отглежда се стадо не по-малко от 6 екземпляра.
Вода за повечето видове: 22-26°С, dH 4-20°, рН 6,5-7,5. Храна: жива, допълнително растителна, заместители. Развъждане в развъден аквариум с сепараторна мрежа на дъното, тъй като повечето видове си ядат хайвера. Дребнолистни растения. Слаба аерация. Осветление най-добре естествено, изкуствено от порядъка на 0,25 Вт/л. Самката и самеца преди слагането им за хвърляне се разделят за 7-10 денонощия и се хранят добре. Самците основно с жива храна, самката с голяма добавка на растителна. За хвърляне се слага неголяма група с повече самци, може 2 самеца и 1 самка, в краен случай двойка. Размножаването на много от видовете се стимулира с подмяна на част от водата с мека и постепенно покачване на температурата.
Вода за повечето видове: 25-28°С, dH 4-10°, КН до 2°, рН 6,5-7. Хвърлянето на хайвера обикновено става в сутрешните часове. Хайвера мойе да се остави в развъдния аквариум , като се извадят от него рибите или да се пренесе в инкубатор. Нивото на водата се понижава до 10см, 1/2 от обема на водата се заменя с свежа със същите параметри, някои акваристи затъмняват аквариума. Инкубационен период 1-2 денонощия, малките проплуват след 2-5 денонощия. Стартова храна: зоопланктон.

Обитава област от долното течение на р.Конго. Дължина до 3,5 см. D 3/7, ll 22-23. Тялото е изтеглено на дължина. Устата е с 1 двойка къси мустаци. Гърба е кафяв, страните са жълти- до светло-кафяви, корема е жълто-бял. Отстрани има няколко блестящи черни петна. Плавниците са жълти до нежно-кафяви, "D", "А" и "У" са с черни кантове, при "С" средните лъчи са черни. Рибите са стадни, подвижни, мирни, страхливи, обитават средните слоеве на водата. Може да се отглеждат в общ аквариум с малки стадни риби. Аквариум с не по-малко от 100 см дължина. Места гъсто обрасли с растения, пещери, корени.

Вода: 20-23°С, dH 3-5°, рН 6-6,5.

Развъден аквариум 15 л за двойка, дребнолистни растения, пещера или корен. Осветление много слабо. Вода: 20-23°С, dH 1°, рН 6,4. Самката изхвърля 30 зърна. Инкубационен период 7 денонощия. Стартова храна: инфузории. Полова зрялост след 4-5 месеца.

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 14.06.2021 г