Enteromius hulstaerti (Poll, 1945)

Българско наименование:

Барбус Пеперуда

Снимка на Enteromius hulstaerti (Poll, 1945)
Синоними: African Butterfly Barb, Barbus hulstaerti (Poll, 1945), Capoeta hulstaerti (Poll, 1945), Puntius hulstaerti (Poll, 1945)

Етимология: Enteromius: от гръцки enteron - черво + myo, mys - мускул, hulstaerti: на името на Révérend Père Gustaaf Hulstaert (1900-1990)

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Enteromius hulstaerti е ендемичен вид за Демократична Република Конго. Откриван е в дренажите на река Congo, както и в реките Momboyo, Tshuapa, Bowa и Pimo.

Хабитат: Enteromius hulstaerti обитава бавноподвижни, плитки, сенчести горски потоци и блата с плътна крайбрежна растителност. Водата е оцветена кафяво с хуминови киселини и други химикали изпускани при разлагането на органична материя, твърдостта е почти нулева, pH е 3.0 - 4.0. Субстратите са покрити с паднали листа, клони и потопени корени.


типичен хабитат на Enteromius hulstaerti


Максимална стандартна дължина:
3.0 – 3.5см

Размер на аквариума: аквариум с основа 45 х 30см, 50 литра

Условия за отглеждане: Enteromius hulstaerti може да се отглежда успешно в силно залесен с растения аквариум с мека вода, но най-добре е да направите биотопен аквариум. За целта ви е необходим мек, пясъчен субстрат, добавете парчета дърво, корени, обли камъни.
Сложете сухи листа от дъб или бук, които ще засилят естественият вид на аквариума, ще оцветят водата като чай, симулирайки черна вода и ще служат за ръст на колонии от микроби, като започнат да се разлагат. Тези микроскопични създания служат като източник за храна на малките. Листата могат да се оставят напълно да се разградят в аквариума или да се сменят на няколко седмици.

Enteromius hulstaerti предпочита слабо заглушено осветление, затово ако искате да добавите и растения изберете непретенциозните видове като Anubias, ако не държите на географията може да сложите и Leptochilus pteropus, Taxiphyllum barbieri или Cryptocoryne. Добавете и малко плаващи растения, които да редуцират светлината.

Параметри на водата: температура 18 – 25 °C, pH 5.0 – 7.0, твърдост 18 – 90 ppm

Храна: В природата Enteromius hulstaerti се храни с червеи, насекоми, безгръбначни. В аквариум приема всякакви сухи храни, но предпочита замразени и живи храни като хирономус, дафния и артемия.

Поведение и съвместимост: Enteromius hulstaerti не са подходящи за повечето общи аквариуми, първо защото са плахи, а също така не много бързи риби и няма да могат да стигат навреме до храната, ако се отглеждат с бързи риби. Подходящи съквартиранти са подобни по размер риби като Aplocheilichthys, Ladigesia roloffi, Lepidarchus adonis. Можете да ги гледате заедно и с малки Cyprinidae, тетри, Otocinclus, Corydoras, Trigonostigma и Boraras.

Enteromius hulstaerti са пасажни риби и трябва да се отглежда група от 8 - 10 риби.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-ярко оцветени, женските са по-закръглени.


мъжки Enteromius hulstaerti  - снимка Choy Heng Wahженска Enteromius hulstaerti  - снимка Choy Heng Wah


Размножаване:
В природата Enteromius hulstaerti се размножава в зависимост от сезона, от март до юни и от септември до ноември. Достига до полова зрялост на възраст от 6-10 месеца.

Ако рибите се чувстват добре и са в гъстозалесен с растения аквариум, не е изключено да се появят малки рибки и без намесата на човека. Ако искате обаче да увеличите броят им, ще ви е необходим развъден аквариум с обем от 20 - 30 литра, със сепараторна мрежа и няколко дребнолистни растения или явански мъх. Нивото на водата трябва да е около 10см.

Преди размножаване мъжките и женските се държат отделно за 7-10 дена и се хранят добре с жива храна. За размножаване може да се сложи двойка, но най-добре 2 мъжки и 1 женска или група риби с преобладаващи мъжки.


развъден аквариум с  Enteromius hulstaerti


Рибите се пускат в аквариума вечерта и температурата на водата се повишава с 2-3°С. Стимул за хвърлянето на хайвер са сутрешните слънчеви лъчи или включването на ярко осветление.

Женската хвърля до 100-300 хайверни зърна, които падат на дъното през сепараторната мрежа и не могат да бъдат изядени.

След хвърлянето на хайвера рибите се изваждат.

Инкубационният период е 3-4 дена, след още 5 дена малките плуват и търсят храна.

Стартова храна - инфузории, суха храна на прах.


малки Enteromius hulstaertiEnteromius hulstaerti на 3 седмици


Продължителността на живота на Enteromius hulstaerti e 2-4 години.


Enteromius hulstaerti в аквариум


Източници:

seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 02.03.2024 г