Caridina multidentata (Stimpson, 1860)

Българско наименование:

Аманова Скарида

Снимка на Caridina multidentata (Stimpson, 1860)

Разпространение: Япония, Тайван, Мадагаскар

Параметри на водата:   pH - 6 до 8, GH -  8 до 15

Температура: 18 до 25°C

Размер на самеца/самката: 3.5см/ 5см


Общ преглед
:

Тази скарида е много популярна в акваристиката. Тя е втора по популярност след Red Cherry Shrimp. Името й произхожда от добре известния акварист Такаши Амано, който често използва скаридите в своите аквариуми като водораслояди. Все пак много хора не знаят колко е трудно размножаването й. Почти всички Амано скариди са диво уловени и след това са продавани в зоомагазините, има случаи на аквариумно размножаване, но те са рядкост.
 
Популярност:

Както вече бе казано, популярността й произлиза от Такаши Амано. Повечето малки зоомагазини и дори големите вериги за домашни любимци се снабдяват със скариди от него. Aкваристите понякога започват с този вид, поради лесното му отглеждане. Фактът, че те са добри унищожители на водорасли също привлича акваристи, които се занимават с растителни аквариуми. Всъщност, повечето акваристи които гледат Амано скариди не знаят, че те не могат да се размножават в прясна(сладка) вода и недоумяват защо бременните женски с много яйца никога не създават поколение.

Хранене:

Препоръчва се Амановата да се храни като всяка друга скарида в акваристиката. Използването на вида само за почистване от водорасли ще навреди на здравето на скаридата в дългосрочен план. Амановата скарида се оценява като едра  и се нуждае от солидно количество храна. Те ядат всичко, варен спанак, водорасли, храна за скариди, храна за риби, нарязан тубифекс и други. Най-добре е да се хранят веднъж на ден. Дава се по толкова, колкото могат да изядат максимум за 3 часа. Не е добре да се прехранват и по дъното да остават хранителни остатъци.

Смъртност:

Не рядко Амано скаридите умират скоро след поставянето им в аквариума. Обикновенно те са дивоуловени и не са привикнали към аквариумни условия. Прехранването също води до умирането на скаридите.

Размножаване:

За да се размножават успешно скаридите се нуждаят от леко солена вода. Бременните женски носят много яйца, като компенсация за високата смъртност на ларвите след излюпването. Скаридката се излюпва под формата на малка ларва свободно плаваща във водата. Тя не е като другите скариди които се излюпват напълно оформени. Ларвите са много деликатни и изискват специални грижи. По-долу има кратка информация как да се размножават в изкуствена среда. Твърде трудно е да се размножи Аманова скарида в домашна среда.

 

Размножаване в плен
Възрастните се държат в 120 литров размножителен аквариум с аератор с гъба и много водорасли. pH е близо до неутрално а температурата около 22 °С. Те ядат пелети плюс водораслени таблетки - трябва да има също много водорасли в аквариума, повече от колкото могат да консумират.

Ларвите растат с пълна сила в солена, обогатена с алги вода, друга храна не се добавя.  Може да се отглеждат и в малки аквариуми, но тогава има висока смъртност, затова би трябвало да се използват по-големи аквариуми.
Оптималните условия за размножаване са:

- 24-часово осветление
- слаба аерация
- средно 21
°С температура

В тези условия ларвата преминава в постларвен стадий след 20 дни, по-високата температура забавя процеса. Отнема 6 месеца за пълен цикъл, от яйце до полова зрялост.

превод: Деян

Характеристики


Семейство: Atyidae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Неизвестно
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаДобавена на 08.02.2010 г