• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
05.07.2020 13:01

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Hypostomus plecostomus

Започната от Карган, 06.02.2012 12:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Карган

06.02.2012 12:12 Last Edit: 06.02.2012 22:10 by Карган
Hypostomus plecostomus


ХипостомусРазмер
Хипостомусите, които се продават по зоомагазините обикновенно са с размер 5-10 см и за жалост много акваристи ги купуват без да осъзнават, че рибите могат да достигнат размери до 50 сантиметра.


Поведение

Хипостомусите са нощни животни и по принцип са пасивни през деня. Когато осветлението в аквариума е пуснато , те използват специализирания си ,,омега" ирис, за да попречат на навлизането на светлина в очите им. След като осветлението изгасне ириса се отваря и рибите започват да търсят храна.


Темперамент


Хипостомусите са териториални риби и отглеждането на два или повече възрастни индивида в аквариума рядко е добра идея. Различните индивиди имат различен темперамент, които може да се промени с напредването на възрастта.
АквариумРазмер

Поради големия си размер хипостомусите се нуждаят от голям аквариум. Ако вече сте си взели хипостомус, но аквариумът ви е малък трябва да се подготвите или за закупуване на по-голям аквариум или да намерите нов дом за вашия любимец. Възрастните хипостомуси се нуждаят от аквариум най-малко 200-375 литра.


Капак!!!

Наличието на капак е важно, когато отглеждате хипостомуси, тъй като те умечт да скачат. В природата използват това си качество, за да  избягат към по добри условия по време на сухия сезон. Въпреки че немогат да вървят по сушата, те са достатъчно силни, за да се придвижат от по-плитка към по-дълбока локва. Също така са способни да усвояват кислород от въздуха, което им позволява да оцеляват на сушата по продължително от повечето риби. Така че ако се приберете и заварите рибката си да лежи в безсъзнание на пода, поставете я обратно в аквариума, тъй като все още може да е жива.


Оформление и декорация

Когато подготвяте аквариум, в които ще живеят и хипостомуси трябва да вземете в предвид и факта, че те ядат растения. Ако все пак искате да използвате живи растения, подходящ изпор са Микрозорум, Явански мъх, Анубиас. Също така хипостомусите могат да изкоренят  някои растения. Все пак ако давате на авшите хипостомуси достатъчно растителна храна, те най-вероятно няма да унищожават растенията в аквариума ви.

Отглеждането на хипостомуси в празен аквариум не е добра идея, тъй като рибите се нуждаят от места за криене и почивка за през деня. За целта може да използвате саксии камъни, пещери, тръби. Наличието на корен  в аквариума е задължително, тъй като рибите обичат да си похапват от него.


Параметри на водата


Хипостомусите живеят в  бързо движещи се води и поради това им е необходимо силно течение и високи нива на кислород в аквариума. Температурата трябва да е в границата 20-28 градуса C, като трябва да се избягват резките и колебания . Здравите хипостомуси са доста издръжливи и могат да оцелеят при по-ниски и по-високи температури за кратък период. Хипостомусите предпочитат мека вода и pH стоиностти 6.0-7.5.

Хипостомусите произвеждат доста отпадъци. Сифонираите и подменяите 30-50% от водата седмично. Ако позволите на нивото на водата да падне прекалено много, рибата може да си помисли,че е настъпил сухия сезон и че домът и ще пресъхне. С цел да се спаси хипостомусът ще се опита да избяга от аквариумът. Отчаяната риба може да се удря в капака на аквариума, понасяики сериозни наранявания.Храна

Хипостомусите са известни с това, че се хранят с водорасли, но въпреки това трябва да им се дава допълнително храна, за да сме сигурни, че получават нужните им хранителни вещества. Местната храна трябва да съставлява само малка част от диетата им. Ха възрастните индивиди може да се дават скариди или рибени филета от време на време.
При липса на достатъчно водорасли таблетките със спирулина са добра основна храна. Като допълнение може да се дават плодове и зеленчуци, като например краставици, тиквички, тиква, маруля, спанак, къдраво зеле, грах и други. Необходимо е и наличие на корен в аквариума, тъй като той служи като източник на фибри за рибата.
Размножаване

Няма ясно изразен полов диморфизъм. Рибите достигат полова зрялост около 3 годишна възраст. За размножаване в изкуствени условия е необходим аквариум над 200 литра. Женската снася до 300 на брой яйца, които се охраняват от мъжкия. Личинките се излюпват след 4-5 дни и след около още толкова дни започват да се хранят. Стартова храна - паста от водорасли, ларви на циклопс, ротифери(ротатории)Въпреки, че малките хипостомуси са чудесни помощници в борбата с водораслите, големите размери които достигат всъщност ги прави неприложими за тази роля, освен за много големи аквариуми. В по малки аквариуми голямото количество органични отпадъци, които рибата произвежда, може да доведе до бум на водорасли. За тези аквариуми е по удачно използването на някои безгръбначни, като Амановата скарида(Caridina multidentata) и различни видове охлюви, както и представители от родовете Отоцинклус и Анцитрус.


Източници:
http://www.aquaticcommunity.com/pleco/common.php
http://en.wikipedia.org/wiki/Hypostomus_plecostomus
http://aquadomik.ru/hypostomus-plecostomus/

Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

Чакъров

Мисля , че темата би била много полезна за колегите които се интересуват от тази дънна рибка и за тези които обмислят да си я купят.

Асен Евгениев

Цитат на: Карган в 06.02.2012 12:12
Размножаването в аквариум е сложно и за целта се използват езера


Разведение
Половозрелости достигают в возрасте около 3 лет. Нерест, в искусственно созданных условиях, должен происходить в аквариуме на 200 л. Икринки(до 300 штук), выметываемые самкой, охраняет самец. Личинки обычно выклевываются через 4-5 дней, и примерно через столько же потомство начинает питаться. Стартовый корм - водорослевая паста, науплии циклопа, коловратки.

http://aquadomik.ru/hypostomus-plecostomus/

Превеждай статии и за други сомове, има много любители на тези риби /вкл. и аз/. *THUMBS UP*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Георги

Информацията е добавена на сайта http://aquariumbg.com/fish.php?fish=1194
Добавил съм местообитание.