Laubuka laubuca (Hamilton, 1822)

Българско наименование:

Индийски стъклен барбус

Снимка на Laubuka laubuca (Hamilton, 1822)
Синоними: Indian glass barb, Chela huae (Tirant, 1883), Chela labauca (Hamilton, 1822), Chela labuca (Hamilton, 1822), Chela laubuca (Hamilton, 1822), Clupea huae (Tirant, 1883), Cyprinus laubuca (Hamilton, 1822), Danio menoni (Barman, 1986), Laubuca guttatus (McClelland, 1839), Laubuca laubuca (Hamilton, 1822), Leuciscus laubuca (Hamilton, 1822), Perilampus fulvescens (Blyth, 1860), Perilampus guttatus (McClelland, 1839), Perilampus laubuca (Hamilton, 1822)

Етимология: Laubuka: от местното бенгалско име на вида

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Laubuka laubuca е разпространена в Индия, Бангладеш, Непал, Шри Ланка, Мианмар, Тайланд, Лаос, Камбоджа, Виетнам, Малайзия и Индонезия.

Хабитат: Laubuka laubuca обитава малки потоци, канали, оризови полета и други спокойни води, плувайки в групи на или малко под повърхността на водата.


типичен хабитат на Laubuka laubuca


Максимална стандартна дължина:
5.0 – 6.0см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 х 30см, 100 литра

Условия за отглеждане: Laubuka laubuca изглежда добре в гъстозасаден с растения аквариум с тъмен субстрат. Може да направите и аквариум който наподобява течащ поток, със субстрат от различни по размер камъни, едри обли камъни и чакъл.
Добавете парчета дърво, корени, както и непретенциозни растения като Microsorum, Bolbitis или Anubias, които могат да растат и прикрепени към корен или камък.

Параметри на водата: температура 18 – 25 °C, pH 6.0 – 8.0, твърдост 36 – 215 ppm

Храна: В природата Laubuka laubuca се храни с безгръбначни и техните ларви. В аквариум приема всякакви сухи храни, но предпочита замразени и живи храни като хирономус, дафния и артемия.

Поведение и съвместимост: Laubuka laubuca не са агресивни риби и може да се отглеждат заедно с много Cyprinidae, боции, цихлиди, сомове, Characidae. Това е пасажен вид и трябва да се отглеждат поне 8-10 риби.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски за по-закръглени от мъжките, малко по-бледи и по-едри. Разликата се вижда най-добре през размножителният период, когато мъжките са с наситено оцветяване, а женските са пълни с хайвер.

Размножаване: Laubuka laubuca достига до полова зрялост на възраст от 6-10 месеца.

Преди размножаване мъжките и женските се държат отделно за 7-10 дена и се хранят добре с жива храна. За размножаване може да се сложи двойка, но най-добре 1 мъжки и 2 женска или група риби с преобладаващи женски.

Рибите се пускат в аквариума вечерта и температурата на водата се повишава с 2-3°С. Стимул за хвърлянето на хайвер са сутрешните слънчеви лъчи или включването на ярко осветление.


Laubuka laubuca в развъден аквариум


Женската хвърля до 100-200 хайверни зърна, най-често на листата на растенията, но част от тях падат на дъното през сепараторната мрежа и не могат да бъдат изядени.

След хвърлянето на хайвера рибите се изваждат.

Инкубационният период е 3-4 дена, след още 5 дена малките плуват и търсят храна.

Стартова храна - инфузории, суха храна на прах, по-късно микрочервеи, артемия.

Продължителността на живота на Laubuka laubuca e 2-3 години.


Аквариум с Laubuka laubuca


Източници:

seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: Сладка и бракичнаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 25.02.2024 г