Pseudocrenilabrus multicolor  (Schöller, 1903)

Българско наименование:

Псевдокренилабрус мултиколор

Снимка на Pseudocrenilabrus multicolor  (Schöller, 1903)
Синоними: Dwarf Egyptian Mouth-brooder, Chromis multicolor (Schöller, 1903), Haplochromis multicolor (Schöller, 1903), Hemihaplochromis multicolor (Schöller, 1903), Paratilapia multicolor (Schöller, 1903), Pseudocrenilabrus multicolor subsp. multicolor (Schöller, 1903), Pseudocrenilabrus multicolor subsp. victoriae (Seegers, 1990)

Етимология: Pseudocrenilabrus: от гръцки pseudes - фалшив + латински crenulatus = режа + латински labrum - устни

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Pseudocrenilabrus multicolor е разпространен в Египет, Руанда, Уганда, Судан, Танзания и Кения.

Хабитат: Pseudocrenilabrus multicolor обитава пороци, временни водоеми и езерни притоци. Водата е обикновено бавноподвижна или стояща, рибите се намират около корените на растенията, под прикритието на плаващи растения.


река Yala -  едно от естествените местообитания на Pseudocrenilabrus multicolor


Максимална стандартна дължина:
8см

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 x 40см, 80 литра. За харем е необходим по-голям аквариум.

Условия за отглеждане: В аквариума трябва да има много места за криене. За целта може да използвате керамични саксийки, корени, парчета дърво, камъни, с които да оформите скривалища и пещери, а и да служат за потенциални места за хвърляне на хайвер. За субстрат е подходящ мек пясък, защото рибите ровят субстрата през размножителния период. Можете да използвате и всякакви растения, които растат при подобни условия.

Параметри на водата: температура 22 - 26°C, pH 6.5 - 7.5, твърдост 5 - 15°H

Храна: Pseudocrenilabrus multicolor приема почти всякакви храни, качествени пелети за цихлиди, но трябва да му давате и замразени или живи храни като артемия, дафния, хирономус.

Поведение и съвместимост: Pseudocrenilabrus multicolor може да бъде агресивен към други видове, обитаващи долните слоеве в аквариума. Ако искате да го отглеждате с други цихлиди джуджета, сомове или Loricariidae ви е необходим голям аквариум. В малък аквариум добри съквартиранти са Characidae или Gasteropelecus sternicla. Мъжките са много агресивни помежду си, затова трябва да се отглежда само един мъжки с няколко женски.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри от женските и са по-ярко оцветени, особено през размножителния период.


мъжки и женска Pseudocrenilabrus multicolor


Размножаване:
За размножаване на Pseudocrenilabrus multicolor ви е необходим развъден аквариум, оборудван както този, в който рибите постоянно живеят. Най-добре е да вземете един мъжки и 3-4 женски. Ако това не е възможно вземете група от 6-8 млади риби, като оставите нещата да се случат по естествен път. Хранете добре с живи и замразени храни.

Мъжкият изкопава плитка яма в субстрата и след това се опитва да привлече женската в нея. Тя го последва, рибите се въртят около местото и трептят с телата си. Женската хвърля хайвер, после го взима в устата си и се доближава до аналния плавник на мъжкия, който изпуска сперма и опложда хайвера. Понякога оплождането става и преди женската да вземе хайвера в устата си.


мъжки и женска Pseudocrenilabrus multicolor  хвърлят хайвер


Инкубационният период е около 10 дена, след което от устата на женската излизат свободно плуващи малки и търсят храна.

Стартова храна - науплии на артемия, микрочервеи, суха прахообразна храна.


малки Pseudocrenilabrus multicolor 


Източници:

seriouslyfish.com
thefishdoctor.co.uk

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 26.02.2024 г