Pseudocrenilabrus multicolor  (Schöller, 1903)

Българско наименование:

Псевдокренилабрус мултиколор

Снимка на Pseudocrenilabrus multicolor  (Schöller, 1903)

Семейство цихлиди (Cichlidae).
Разпространени са в Африка.
Тялото е изтеглено, силно сплескано отстрани, особено в задната половина. Устата е крайна, устните са дебели. "D" е дълъг. Рибите са миролюбиви към другите видове, но между себе си може да са агресивни, придържат се към долните и средни слоеве на водата.
Може да се отглеждат в общ аквариум, с растения, пещери и корени за укрития. На самец трябва да се падат 3-4 самки, за да му се разсейва вниманието.
Вода: 22-25°С, dН 5-20°, рН 6,5-7,5. Храна: жива, заместители. Размножаване както в общ, така и в развъден аквариум. За хвърляне се слагат самец и 3-4 самки.
Хвърлянето се стимулира с повишаване на температурата до 25-28°С. Самеца преди това образува територия, прави яма в пясъка, в която самката хвърля хайвера / до 150 зърна/ и след оплождане го инкубира в устата си. Може да се вземе хайвера от самката и да се пренесе в инкубатор. Малките напускат устата на самката след 10-15 денонощия. Няколко дена преди излизането на малките, самката трябва да се пренесе в отделен аквариум с грунд и пещера. Стартова храна: "жива прах". След излизането на малките самката започва да се храни и още известно време се грижи за тях. Полова зрялост след 7-10 месеца.

Разпространени са в източната част на Африка от устието на р.Нил до езерото Мабуту-Сесе-Секо.

Дължина до 8 см. DXIII-XY/8/10, А III/6-9, ll 25-29. Самеца е жълтеникаво-сив или жълто-зелен. През брачния период, в зависимост от светлината, е със син, зелен или златист блясък. На хрилното капаче има блестящо черно петно с златист кант. "D" и "А", в повечето случаи, са червени с зелени лъчи. Самката е сиво-жълта със сребрист блясък.

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: Лесно
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 09.03.2021 г