Moenkhausia pittieri  (Eigenmann, 1920)

Българско наименование:

Брилянтова Моенказия. Брилянтова Тетра.

Снимка на Moenkhausia pittieri  (Eigenmann, 1920)
Синоними: Diamond Tetra

Семейство: Characidae

Разпространение: Moenkhausia pittieri e ендемична за езерото Валенсия и околните води, Венецуела

Хабитат: Езерото Валенсия се намира между две планински вериги и е второто по големина във Венецуела. Качеството на водата е лошо, най-често поради замърсяване от селското стопанство. Moenkhausia pittieri е откривана в плитките части на езерото, с гъста водна растителност, както и в няколко бавноподвижни притока.


Езерото Валенсия - естествен хабитат на Moenkhausia pittieri


Максимална стандартна дължина:
6см

Размер на аквариума: аквариум с основа 80 x 30см, 80 литра е подходящ за малка група риби.

Условия за отглеждане: Moenkhausia pittieri е доста адаптивен вид и ще живее в повечето видове аквариуми, но предпочита широки аквариуми с повече място за плуване. Изглежда много ефектно в гъсто засаден аквариум с растения, където има наситени цветове.

Може да и направите и биотопен аквариум тип Амазонка. За субстрат използвайте речен пясък, няколко парчета дърво, корени. Добавете на дъното сухи листа от дъб или бук. Листата предварително се изсушават, след това се накисват в съд с вода за да се напоят и да потъват. На няколко седмици листата в аквариума се сменят. Може да добавите във филтъра торф, който ще оцветява водата в светлокафяво. Осветлението трябва да е слабо.

Параметри на водата: температура 24 - 28°C, pH 5.5 - 7.5. Въпреки че ще живее в леко алкална вода, най-добре оцветена ще бъде при pH под неутралното. Твърдост 1 to 12°H

Храна: Moenkhausia pittieri няма специални изисквания. Приема повечето готови храни, но предпочита редовното хранене с замразени и живи храни като хирономус, артемия, дафния. Разнообразното хранене води до по-ярко оцветяване.

Поведение и съвместимост: Moenkhausia pittieri са едни от най-подходящите тетри за общ аквариум. Рибите са активни, цветни и миролюбиви. Добри съквартиранти са повечето живородки, данио, расбори, както и миролюбивите обитатели на дъното като Corydoras и дребни Loricariidae. Може да се отглежда и с повечето трихогастери и aпистограми. Могат да се гледат и с миролюбиви цихлиди като Discus. Препоръчва се отглеждането на група от 10 риби и повече.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри, при съзряване имат удължени коремни, гръбен и анален плавници, имат наситено виолетов оттенък, докато при женските почти не се забелязва.


мъжки Moenkhausia pittieriженска Moenkhausia pittieri


Размножаване:
Moenkhausia pittieri се размножава сравнително лесно. Рибите са половозрели на възраст от 6-10 месеца.

Необходим е развъден аквариум, около 50 литра, със слабо осветление, дребнолистни растения или явански мъх, където рибите да хвърлят хайвера. Може да покриете дъното с мрежа, с отвори позволяващи да мине хайвера, но пречещи на родителите да го изядат.

Водата трябва да е мека, с pH 5.5 - 6.5, gH 1-5, температура 26 - 28°. Можете да филтрирате водата през торф, както и да използвате осмозна вода. Достатъчен е филтър с гъба.

Може да се размножават групово, примерно 6 мъжки и 6 женски. Преди размножаването рибите се хранят обилно, с живи и замразени храни.

Алтернативно, може да се размножават и по двойки. Тогава преди размножаването мъжките и женските се държат отделно, където се хранят добре.
Когато забележите, че женска е пълна с хайвер, преместете я в развъдния аквариум заедно с най-добре оцветения мъжки. Хвърлянето на хайвера става обикновено на другата сутрин.

Възрастните ядат хайвера, затова трябва да се извадят от развъдния аквариум при първа възможност, веднага след като забележите че има хайвер.
Инкубационният период е 18-36 часа, малките проплуват след 3 - 4 дена.

Стартова храна - в първите няколко дни инфузория, след това новоизлюпена артемия или микрочервеи. Яйцата и малките са чувствителни към светлината, затова аквариума трябва да се бъде възможно най-тъмен.
Малките риби се сортират по размер, защото в противен случай по-големите ще изядат по-малките.


Аквариум с Moenkhausia pittieri


Източници:

www.seriouslyfish.com
aquamir63.ru

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 13.06.2024 г