Macropodus spechti (Schreitmüller, 1936)

Българско наименование:

Черен макропод

Снимка на Macropodus spechti (Schreitmüller, 1936)
Синоними: Black Paradise Fish, Macropodus concolor (Ahl, 1936), Macropodus opercularis subsp. concolor (Ahl, 1936), Macropodus opercularis subsp. spechti (Schreitmüller, 1936)

Етимология: Macropodus: от древногръцки makrós - дълъг + podós - крак, spechti: на името на P. Specht

Семейство: Osphronemidae

Разпространение: Macropodus spechti е разпространен в басейна на река Thu Bồn и Hương в централен Виетнам.

Хабитат: Macropodus spechti обитава напоителни канавки, оризови насаждения, басейни, блата, горски потоци.


река Thu Bồn - едно от естествените местообитания на Macropodus spechti


Максимална стандартна дължина:
7.0 – 8.0см

Размер на аквариума: аквариум с основа 80 х 30см, 100 литра

Условия за отглеждане: За отглеждане на Macropodus spechti e необходим гъсто засаден с растения аквариум, както и с плаващи растения като Salvinia, Riccia, Nymphaea и Cryptocoryne. Може да добавите корени или парчета дърво на които да прикрепите растения като Microsorum или Taxiphyllum.

В допълнение може да сложите листа от бук или дъб, които ще засилят натуралното излъчване на аквариума и ще служат за ръст на колонии от полезни бактерии, когато започнат да се разграждат. Това ще осигури вторичен източник на храна за малките.

Аквариумът трябва да е покрит и да не е пълен догоре, защото рибите дишат атмосферен въздух.

Параметри на водата: температура 20 – 30°C, pH 6.0 – 8.0, твърдост 90 – 357 ppm

Храна: В природата Macropodus spechti се храни с ларви на насекоми и безгръбначни. В аквариум яде замразени и живи храни като дафния, артемия, бели червеи, хирономус. Може да му давате и качествени сухи храни.

Поведение и съвместимост: Macropodus spechti е сравнително миролюбив вид, с изключение на размножителния период. Може да се отглежда двойка или група от риби в достатъчно голям аквариум.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри от женските и имат издължени гръбна, анална и гръдни перки.

Размножаване: Macropodus spechti достига полова зрялост на възраст от 6 - 8 месеца.

За размножаване се подбират женска и млад мъжки, защото по възрастните мъжки са агресивни и могат да убият женската.

Необходим е аквариум с обем от 10 - 20 литра, с нагревател, засаден в едната страна с растения, което да служат за укритие на женската. Част от повърхността се оставя свободна, в другата част се слагат плаващи растения като ричия и явански мъх.

Две седмици преди размножаването мъжкия и женската се гледат отделно, като се хранят обилно с разнообразни замразени и живи храни. Двата аквариума се слагат един до друг, така че рибите са могат да се виждат.
След като преместите двойката в развъдния аквариум, температурата на водата се повишава плавно до 26°С. Мъжкият започва да се интересува от женската, да я преследва и да прави гнездо - поема въздух от повърхността, смесва го със слюнка и го изпуска на малки мехурчета между плаващите растения или в ъгъла на аквариума. Строителството често се прекъсва от преследване на женската - мъжкият я гони из целия аквариум, издавайки заплашителни звуци, удря я в корема, което спомага за бързо съзряване на хайвера.

Съзрялата женска заема позиция с главата нагоре, което означава че се подчинява на мъжкия, тогава тоя я кани в гнездото, където става хвърлянето на хайвера. Мъжкият обхваща женската с тялото си, като изкарва от нея хайвера и го опложда. Той е лек и изплува нагоре към гнездото от мехурчета. Хайверните зърна които са паднали на дъното или не са на повърхността ги взема мъжкия и ги пренася в гнездото.

Хвърлянето на хайвер продължава няколко часа, след което мъжкия гони женската от гнездото и трябва да я извадите. Най-добре е да извадите и мъжкия, защото понякога изяжда хайвера.

Инкубационният период е 2-3 дена, след което малките започват да се придвижват с тласъци, като се закрепват за всякакви предмети.

Стартова храна - инфузории. След 12 - 15 дена може да давате вече и науплии на циклопс или артемия.

Най-трудният период в развитието на малките е до като достигнат възраст от 9 месеца, когато започва да се образува лабиринтовия им орган. До тогава трябва да осигурите добра филтрация и аерация, както и седмично да сменяте 1/10 от обема на водата в аквариума със свежа.


Macropodus spechti в аквариум


Продължителността на живота на Macropodus spechti e 6-8 години.

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Osphronemidae
Континент: Азия
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г