Hyphessobrycon anisitsi  (Eigenmann, 1907)

Българско наименование:

Aржентинска тетра

Снимка на Hyphessobrycon anisitsi  (Eigenmann, 1907)
Синоними: Buenos Aires Tetra, Hemigrammus anisitsi (Eigenmann, 1907), Hemigrammus caudovittatus (Ahl, 1923), Hyphessobrycon erythrurus (Ahl, 1928)

Етимология: Hyphessobrycon: от древногръцки hyphesson - с по-нисък ръст + родовото име Brycon, anisitsi - на името на J. Anisits

Семейство: Characidae

Разпространение: Hyphessobrycon anisitsi са широко разспространени в басейна на река Paraná в Бразилия, Парагвай, Аржентина.

Хабитат: Hyphessobrycon anisitsi се среща по-често в малки потоци и притоци отколкото в главните речни канали. Обитава също временни езера и тъмни води. В Аржентина се среща заедно с Hyphessobrycon auca, Hyphessobrycon elachys, Hyphessobrycon eques, Hyphessobrycon igneus, Hyphessobrycon luetkeni, Hyphessobrycon meridionalis, Hyphessobrycon reticulatus и Hyphessobrycon wajat. Водите които обитава са в субтропичен регион с обилни дъждове и относително мека зима.


река Capivari - едно от естествените местообитания на Hyphessobrycon anisitsi


Максимална стандартна дължина:
50 – 60 мм

Размер на аквариума: аквариум с основа 90 х 30см, 100 литра е достатъчен за малка група риби

Условия за отглеждане: Изборът на декорация не е особено важен, въпреки че Hyphessobrycon anisitsi показва по-добре красотата си в добре подреден аквариум с растения. Филтрацията не трябва да бъде много силна.

Параметри на водата: температура 20 – 28 °C, не трябва да се гледа дълго време при високи температури, pH 5.5 – 8.0, твърдост 18 – 357 ppm

Храна: Hyphessobrycon anisitsi се храни в природата с червеи, насекоми, зоопланктон, както и понякога с растения и дентрит. В аквариум яде всякакви храни, но за да бъде в най-добра форма и оцветяване е желателно редовно да получава замразени и живи храни като хирономус, дафния, артемия, както и висококачествени сухи пелети и гранули, съдържащи растителни добавки.

Поведение и съвместимост: Hyphessobrycon anisitsi има репутацията, че захапва перките на другите риби, но това най-често се случава когато се отглеждат само малък на брой риби. Формира строги йерархии и мъжките непрекъснато се бият помежду си, като се стараят да спечелят вниманието на женските и да се издигнат в йерархията в групата.

Трябва да се отглеждат минимум 8-10 риби, тогава не закачат другите риби и изглеждат по-естествено и ярко. Въпреки това Hyphessobrycon anisitsi са буйни риби и не трябва да се отглеждат със срамежливи, бавноподвижни и такива с дълги перки риби като много живородки, цихлиди и лабиринтови.

Добри съквартиранти са сомовете от родовете Callichthyidae , Loricariidae и Doradidae. Ако не държите на биотопа, може да ги гледате заедно с  Melanotaeniidae и Cyprinidae.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите мъжки са забележимо по-ярко оцветени, с по-слабо тяло и остават по-дребни от женските.


мъжки и женска Hyphessobrycon anisitsi
 

Размножаване: Когато са гледани добре, Hyphessobrycon anisitsi хвърлят често хайвер в аквариум и е напълно възможно да видите малки, без да сте правили нещо за това.
Ако искате да получите по-голям брой малки обаче, ще ви трябва развъден аквариум с обем 20-30 литра, с прост механичен филтър и аерация, която да осигури движение на водата.

Параметри на водата
- леко кисела, мека, с температура 23–25°C.

Аквариумът трябва да е слабо осветен и на дъното му да има мрежа, така че през нея да преминава хайвера, но да не може да бъде изяден от възрастните риби. Добавете някой от мъховете Taxiphyllum или пък изкуствена прежда.

В акваримът се пуска двойка или група риби, състояща се от 1-2 мъжки и няколко женски. Хвърлянето на хайвер става обикновено рано сутрин, като продължава 2-4 часа. Женската прикрепя хайвера към растенията, а мъжкия го опложда. Женската може да хвърли до 2000 хайверни зърна. След края на размножаването възрастните риби се връщат обратно в общия аквариум.

Малките се появяват след 24–36 часа, а на 4-тия ден започват да плуват и да търсят храна.

Стартова храна
- Paramecium или подходяща много ситна (5-50 микрона) суха храна, като порастнат малко вече може да им се дава новоизлюпена артемия, микрочервеи, циклопс.

Източници:
www.seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Characidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 13.07.2024 г