Devario devario (Hamilton, 1822)

Българско наименование:

Бенгалско данио

Снимка на Devario devario (Hamilton, 1822)
Синоними: Sind danio, Cyprinus devario (Hamilton, 1822), Danio devario (Hamilton, 1822), Deuario deuario (Hamilton, 1822), Devario buchanani (Bleeker, 1860), Devario macclellandi (Bleeker, 1860), Leuciscus devario (Hamilton, 1822), Perilampus devario (Hamilton, 1822)

Етимология: Devario: местно бенгалско име за вида

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Първоначално Devario devario е описан като произхождащ от реки и езера в Bengal, Индия. Широкоразпространен е в басейна на реките Gang и Brahmaputra в северна Индия, Непал и Бангладеш.

Хабитат: Devario devario обитава умерено бързи потоци, както и затворени водоеми. Субстратите са глина, пясък, обли речни камъни, параметрите на водата се променят в зависимост от сезона.

Живее заедно с риби като Devario aequipinnatus, Opsarius barna, Barilius bendelisis, Barilius vagra, Danio dangila, Danio rerio, Tor putitora, Tor tor, Crossocheilus latius, Garra annandalei, Garra gotyla, Garra kempi, Psilorhynchus balitora, Acanthocobitis botia, Aborichthys elongatus, Aborichthys kempi, Schistura devdevi, Lepidocephalichthys arunachalensis, Botia rostrata, Batasio fasciolatus, Pterocryptis gangelica, Amblyceps arunachalensis, Bagarius bagarius, Pseudecheneis sulcatus, Channa striatus и Channa punctata.


типичен хабитат на Devario devarioDevario devario в естествения си хабитат - снимка Inaturalist


Максимална стандартна дължина:
7.0 – 8.0см.

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 х 45см, 150 литра

Условия за отглеждане: За отглеждане на Devario devario се препоръчва аквариум пресъздаващ течащ поток, със субстрат от различни по размер камъни, пясък, големи обли камъни.

Добавете парчета дърво, корени, както и непретенциозни растения като Microsorum, Bolbitis или Anubias, които могат да растат и прикрепени към корен или камък. Желателно е аквариумът да има капак.

Параметри на водата: температура 18 – 25 °C, pH 6.0 – 8.0, твърдост 36 – 268 ppm

Храна: Devario devario е всеяден вид и в природата се храни с водорасли, диатоми, ларви на насекоми, червеи. В аквариум приема всякакви сухи храни, но предпочита замразени и живи храни като хирономус, дафния и артемия.

Поведение и съвместимост: Devario devario е миролюбив вид и може да се отглежда заедно с малки Cyprinidae, тетри, живородки, rainbowfish, Anabantidae, сомчета и боции.
Това е пасажен вид и трябва да се отглеждат поне 8-10 риби.

Сексуален диморфизъм: Половозрелите женски за по-закръглени от мъжките, малко по-бледи и по-едри. Разликата се вижда най-добре през размножителният период, когато мъжките са с наситено оцветяване, а женските са пълни с хайвер.


див екземпляр на Devario devario
- снимка Inaturalist

Размножаване:
Devario devario достига до полова зрялост на възраст от 6-9 месеца.

Ако рибите се чувстват добре и са в гъстозалесен с растения аквариум, не е изключено да се появят малки рибки и без намесата на човека. Ако искате обаче да увеличите броят им, ще ви е необходим развъден аквариум с обем от 30 - 50 литра, със сепараторна мрежа и няколко дребнолистни растения или явански мъх. Нивото на водата трябва да е около 10см.

Преди размножаване мъжките и женските се държат отделно за 7-10 дена и се хранят добре с жива храна. За размножаване може да се сложи двойка, но най-добре 2 мъжки и 1 женска или група риби с преобладаващи мъжки.

Рибите се пускат в аквариума вечерта и температурата на водата се повишава с 2-3°С. Стимул за хвърлянето на хайвер са сутрешните слънчеви лъчи или включването на ярко осветление.

Женската хвърля до 100-300 хайверни зърна, които падат на дъното през сепараторната мрежа и не могат да бъдат изядени.

След хвърлянето на хайвера рибите се изваждат.

Инкубационният период е 3-4 дена, след още 5 дена малките плуват и търсят храна.

Стартова храна - инфузории, суха храна на прах.

Продължителността на живота на Devario devario e 3-5 години.


Devario devario в аквариум


Източници:

seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 03.10.2023 г