Cyphotilapia frontosa  (Boulenger, 1906)

Българско наименование:

Кралицата на Танганика. Цифотилапия Зебра.

Снимка на Cyphotilapia frontosa  (Boulenger, 1906)
Синоними: Humphead Cichlid, Cyphotilapia frontosus (Boulenger, 1906), Paratilapia frontosa (Boulenger, 1906), Pelmatochromis frontosus (Boulenger, 1906)

Етимология: Cyphotilapia: от гръцкото kyfós - гърбица и родовото Tilapia - означаващо риба, frontosa - с широка глава

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Cyphotilapia frontosa e ендемична за северната част на езерото Танганика, където е разпространена между Cape Tembwe на западния бряг и Bulu Point на източния.

В акваристиката популярни местоположения са Tembwe, Kitumba, Kavala, Kabimba, Kabobo, Ubwari и Gitaza в Демократична Република Конго, Bujumbura, Luhanga, Pemba (Bemba), Magara, Resha и Nyanza в Бурунди, Kigoma, Bulombora, Maswa, Halembe, и Bulu Point в Танзания.

Хабитат: Cyphotilapia frontosa обитава най-често крайбрежните, покрити с утайки скали, на дълбочинa 6 - 120 метра, обикновено сред струпвания на камъни. Най-често е в големи групи от по 1000 и повече риби, като по-възрастните, по-големи риби предпочитат по-дълбоки води.


Nkamba bay - едно от естествените местообитания на Cyphotilapia frontosaCyphotilapia frontosa в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
22 - 26см

Размер на аквариума: аквариум с размери 200 х 60 х 60см, 700 литра или по-голям е минимума за дългосрочно отглеждане на Cyphotilapia frontosa

Условия за отглеждане: Ако искате да направите биотопен аквариум, необходим ви е пясъчен субстрат плюс множество камъни с различна големина, някои от тях оформени като пещери или в големи купчини.
Може да ползвате за субстрат и чакъл плюс керамични саксийки, но при всички случаи не трябва да има остри ръбове.

Алфа мъжкия си избира пещера или друго скривалище, затова е важно да има достатъчно за всички риби. По-малките пещери ще се ползват от женските за хвръляне на хайвер.
Качеството на водата е от изключително важно значение, тези риби никога не трябва да се пускат в неустановени аквариуми. Изискват твърда, алкална вода и няма да оцелеят при други условия.

Най-добрата филтрация е с използването на външен филтър плюс съмп, като сменяте седмично 30-50% от водата със свежа с нужните параметри. Течение трябва да се избягва. Осветлението не е особено важно, но рибите предпочитат по-слабо, приглушено осветление.

Параметри на водата: температура 22 – 28 °C, pH 8.0 – 9.0, твърдост 179 – 447 ppm

Храна: Cyphotilapia frontosa e хищник, хранещ се с малки риби, безгръбначни, миди плюс водорасли и органичен детрит.

В аквариум приема всякакви качествени храни плюс живи или замразени артемия, хирономус, скариди. Трябва да му се дава и храна с растителни добавки. Не трябва да се дават храни като биволско сърце или пилешко, защото не могат да се преработят от рибите и водят до затлъстяване и безплодие.

Поведение и съвместимост: Cyphotilapia frontosa ще изяде по-малките риби, но може да бъде част от добре подбрани риби от Танганика, при условие че аквариумът е с достатъчен размер.

Най-добре е да се отглежда група от поне пет, в идеалния случай десет или повече екземпляра. За разлика от много цихлиди, мъжките не притежават отделни територии, но образуват отделна йерархия на господство, в рамките на която един или повече алфа индивиди се развиват в зависимост от размера на групата и количеството налично пространство.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки са по-едри, имат по издължени перки, развиват по-голяма гърбица на главата.

Размножаване: Възрастните мъжки са полигамни и трябва да имат поне 3-4 женски, като трябва да се отбележи, че половата зрялост се постига след няколко години, така че може да се наложи търпение, ако се започне с млади риби.
Малко или никакво движение на водата е идеално, някои акваристи препоръчват дори дънен филтър.

Хайверните зърна са много големи на размер, обикновено 10 - 50 в зависимост от размера на женската. Инкубацията продължава 30 - 40+ дена, малките се появяват доста едри, без жълтъчна торбичка.
През това време мъжкия пази територията. За разлика от другите риби с подобен начин на размножение, Cyphotilapia frontosa се храни по време на инкубацията, но го прави много внимателно.

Стартова храна за малките - науплии на артемия, циклопс.


подрастващи Cyphotilapia frontosa


Рибите растат бързо. При подходящи условия след 1 година достигат размер от 15-20 см.


Аквариум с Cyphotilapia frontosa

Източници:

seriouslyfish.com
blog.tetra.net

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: >400л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 13.04.2024 г