Trichogaster fasciata  (Bloch & Schneider, 1801)

Българско наименование:

Ивичеста Колиза

Снимка на Trichogaster fasciata  (Bloch & Schneider, 1801)

Семейство Belontidae.
Разпространени са на полуостровите Индокитай и Малака, островите Калимантан, Суматра и Ява. Обитават богатите с растителност ручеи и езера.
Дишат атмосферен въздух с помощта на хрилен лабиринт.
Тялото е относително високо, изтеглено, сплескано отстрани. Устата е малка. "D" е къс, "А" е дълъг, коремните плавници са дълги, нишковидни.
Рибите са мирни, но могат да преследват дребни риби, леко плашливи, придържат се към горния и среден слой на водата.
Може да се отглеждат в общ аквариум, които трябва да е закрит отгоре, за да може въздуха над повърхността да е топъл. тъй като в противен случай рибите могат да се простудят дишайки студен въздух.
Места с засадени и плаващи растения.
Вода: 24-26 °С, dН 5-20 °, рН 6- 7,5. Храна: жива, заместители.
Размножителен аквариум с дължина от 50 см, може без грунд, растения, ричия. Предното стъкло се препоръчва да се закрие, за да не се безпокоят рибите, а също така преди слагането за размножаване самките и самците се държат отделно 2 седмици.
За размножаване се слага самец с няколко самки или група риби, тъй като не всеки самец е способен да оплоди хайвера. Стимул за хвърлянето с повишаването на температурата до 26-30 °С и понижаване на dН /dН 4-10 °, рН 6-7/. Самеца строи на повърхността на водата гнездо от пяна, понякога включва в него и ричия. След хвърлянето на хайвера самката се отделя. Самеца се грижи за хайвера /до 2000 зърна/ и личинките.
Инкубационен период 1-3 денонощия, малките плуват след 2-4 денонощия. Самеца се отделя, нивото на водата се понижава до 5-10 см и се държи така докато не се сформира лабиринта и рибите не започнат да хващат въздух с устата си.
Стартова храна: инфузории, ротатории, може яйчен жълтък.

Разпространени са в реките Брахмапутра и Ганг. Срещат се във водоемите с бавно течение. Самеца е с дължина до 10 см, самката до 8 см. D XV-XVII/9-14, А XV-XVIII/14-19, ll 29-31. При самеца "D" на края си е заострен, при самката е закръглен. Основното оцветяване на тялото е червеникаво до кафяво, отстрани минават наклонени напречни зелено-сини ивици. Хрилните капачета са с зелено-син оттенък, корема също. "D" е с бяло-жълти ,а "А" с червени кантове. "С" е червен. Самката е с жълто-кафяв до кафяв цвят с зелено-сини наклонени напречни ивици. Самеца строи гнездо под листо на плаващо растение или между растенията на повърхността на водата. Самката хвърля до 1000 зърна. Полова зрялост след 10 месеца.

Характеристики


Семейство: Belontidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 08.03.2021 г