Betta unimaculata  (Popta, 1905)

Българско наименование:

Бета унимакулата

Снимка на Betta unimaculata  (Popta, 1905)
Синоними: Parophiocephalus unimaculatus (Popta, 1905)

Етимология: Betta: от народната в Малайзия дума betah за видовете от този род, unimaculata: uni - едно + maculata - на петна

Семейство: Osphronemidae

Разпространение: Betta unimaculata е разпространена в басейна на реките Kayan и Howong в Индонезия, Борнео. Популациите от различните логации имат разлика в оцветяването и не трябва да се отглеждат заедно, защото е възможна хибридизация.


цветни варианти на Betta unimaculata


Хабитат:
Betta unimaculata обитава различни хабитати, включвайки прозрачни горски потоци и изолирани басейни, както и бързотечащи горски потоци. Рибите най-често дебнат в бавно движещи се или застояли води, в горските потоци те се срещат сред крайбрежната растителност, потопени листа и корени на дървета.


типичен хабитат на Betta unimaculataBetta unimaculata в естествения си хабитат


Максимална стандартна дължина:
10.0 – 11.5см

Размер на аквариума: аквариум с основа 80 х 30см, 100 литра

Условия за отглеждане: За отглеждане на Betta unimaculata e необходим гъсто засаден с растения аквариум, както и с плаващи растения като Salvinia, Riccia, Nymphaea и Cryptocoryne. Може да добавите корени или парчета дърво на които да прикрепите растения като Microsorum или Taxiphyllum.

В допълнение може да сложите листа от бук или дъб, които ще засилят натуралното излъчване на аквариума и ще служат за ръст на колонии от полезни бактерии, когато започнат да се разграждат. Това ще осигури вторичен източник на храна за малките.

Аквариумът трябва да е покрит и да не е пълен догоре, защото рибите дишат атмосферен въздух, а също така и скачат.

Параметри на водата: температура 22 – 26°C, pH 5.0 – 7.5, твърдост 0 – 179 ppm

Храна: В природата Betta unimaculata се храни с насекоми и малки безгръбначни. В аквариум приема и сухи храни, но предпочита замразени и живи като дафния, артемия или хирономус, на по-едрите риби може да давате и земни червеи. Рибите са лакоми, затова внимавайте да не ги прехранвате.

Поведение и съвместимост: Betta unimaculata не се препоръчва за общ аквариум. Най-добре е да се отглежда заедно с много миролюбиви видове като малки Cyprinidae или боции.  За предпочитане е да се отглежда във видов аквариум.

Ако искате да ги размножавате най-добре е да се отглежда двойка, но може да се гледа и група риби в достатъчно голям аквариум.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри, по-оцветени и развиват по-издължени перки от женските


мъжки и женска Betta unimaculata


Размножаване:
Betta unimaculata достига до полова зрялост на възраст от 5 - 6 месеца.

Най-добре е да се отглежда група риби и от тях да се избере подходяща двойка. Ако избирате мъжки и женска на случаен принцип, това не винаги води до добри резултати и може да доведе до смъртта на една от рибите.

За размножаване е необходим аквариум с обем от 80 литра, със субстрат от ситен чакъл, с гъсто засадени растения, в това число и плаващи.
Преди размножаването мъжкия и женската се гледат 7-10 дена отделно, като се хранят обилно с разнообразни живи и замразени храни.

За стимулиране на размножаването се повишава температурата на водата с 1-2°С. Двойката се пуска в развъдния аквариум.
Хвърлянето на хайвер най-често става над свободен участък от субстрата, в сянката на растения. Мъжкият и женската стоят наблизо, женската хвърля хайвер, мъжкия го опложда и го взима в устата си. След хвърлянето на хайвера женската се изважда, а мъжкия се оставя на спокойствие.

Хайверът се инкубира 10 - 14 дена, след което напълно оформените малки напускат устата на мъжкия и той може да се извади.

Стартова храна - инфузории, микрочервеи.
Малките се хранят няколко пъти на ден, като се внимава да не се прехранват. Седмично се подменя 1/10 от обема на водата в аквариума със свежа, за да не се допусне натрупване на органика.

Продължителността на живота на Betta unimaculata е 3 - 3.5 години.

Източници:
seriouslyfish.com
ibcbettas.org
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Osphronemidae
Континент: Азия
Биотоп: Индонезия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.11.2023 г