Betta taeniata  (Regan, 1910)

Българско наименование:

Ивичеста Бета

Снимка на Betta taeniata  (Regan, 1910)
Синоними: Borneo betta

Етимология: Betta: от народната в Малайзия дума betah за видовете от този род, taeniata: на райета или ленти

Семейство: Osphronemidae

Разпространение: Betta taeniata е ендемичен вид за Борнео

Хабитат: Betta taeniata обитава прозрачни, течащи потоци, където може да се намери в тихи крайбрежни зони и неподвижни басейни, които обикновено съдържат смес от листа и чакъл / скали.

На някои места водата е леко оцветена, вероятно с хуминови киселини и други химикали, отделяни от разлагаща се органична материя. В Саравак също обитава по-мътни, бавни потоци с гъста крайбрежна растителност.

Betta taeniata живее заедно с риби като Barbonymus collingwoodii, Paracrossochilus vittatus, Puntius kuchingensis, Puntius banksi, Puntius sealei, Rasbora sarawakensis, Rasbora caudimaculata, Systomus orphoides, Gastromyzon fasciata, Gastromyzon punctulatus, Homaloptera tweediei, Nemacheilus saravacensis, Glyptothorax major, Clarias teijsmanni, Hemirhamphodon kuekenthali, Channa lucius и Macrognathus maculatus.


типичен хабитат на Betta taeniata


Максимална стандартна дължина:
5.0 – 5.5см

Размер на аквариума: аквариум с основа 60 х 30см, 80 литра е достатъчен за двойка

Условия за отглеждане: За отглеждане на Betta taeniata е необходим гъсто засаден с растения аквариум, както и с плаващи растения като Salvinia, Riccia, Nymphaea и Cryptocoryne. Може да добавите корени или парчета дърво на които да прикрепите растения като Microsorum или Taxiphyllum.

В допълнение може да сложите листа от бук или дъб, които ще засилят натуралното излъчване на аквариума и ще служат за ръст на колонии от полезни бактерии, когато започнат да се разграждат. Това ще осигури вторичен източник на храна за малките.

Аквариумът трябва да е покрит и да не е пълен догоре, защото рибите дишат атмосферен въздух, а също така и скачат.

Параметри на водата: температура 22 – 28°C, pH 5.0 – 7.0, твърдост 0 – 90 ppm

Храна: В природата Betta taeniata се храни с насекоми и малки безгръбначни. В аквариум приема и сухи храни, но предпочита замразени и живи като дафния, артемия или хирономус. Рибите са лакоми, затова внимавайте да не ги прехранвате.

Поведение и съвместимост: Betta taeniata не се препоръчва за общ аквариум. Най-добре е да се отглежда заедно с много миролюбиви видове като малки Cyprinidae или боции.  За предпочитане е да се отглежда във видов аквариум.

Този вид не е чак толкова агресивен към себеподобните си и може да се отглежда двойка или група риби.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-ярко оцветени от женските и имат издължени перки.


мъжки Betta taeniata - снимка Haji Badaruddinженска Betta taeniata - снимка Haji Badaruddin


Размножаване:
Betta taeniata достига полова зрялост на възраст от 7 - 10 месеца.

Рибите могат да се размножават в общ, но най-добре в развъден аквариум с обем от 40 литра и дължина 50см. Субтрат не е необходим, може да сложите под дъното подложка с тъмен цвят, на повърхността сложете няколко плаващи растения.

Параметри на водата за размножаване
- температура 28-30°С, твърдост dH 8-10°.

Преди да пуснете рибите за размножаване е необходимо да ги гледате 7-10 дена отделно, като ги храните обилно с разнообразни храни. В развъдният аквариум се пуска първо мъжкия, а след 4-6 часа женската. Хвърлянето на хайвер е предшествано от брачни игри, които продължават 2-3 дена и през това време мъжкия прави гнездо от пяна на повърхността на водата сред плаващите растения.

Женската хвърля 80 - 90 хайверни зърна, след което се изважда, мъжкия остава да се грижи за хайвера.

Хайверът се инкубира в устата на мъжкия около 10 - 12 дена. След като напълно оформените малки напуснат устата на мъжкия, той се изважда и се понижава нивото на водата до 5см.

Стартова храна - инфузории, микрочервеи.

Продължителността на живота на Betta taeniata е 2 - 3 години.

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Osphronemidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.11.2023 г