Pethia nigrofasciata  (Günther, 1868)

Българско наименование:

Черен Барбус

Снимка на Pethia nigrofasciata  (Günther, 1868)

снимка: Pethia nigrofasciata male

Обитават горските ручеи на Шри Ланка.

Дължина: до 7 см.

В 3/8, А 2-3/5, ll 20-22. Тялото е доста високо, страничната линия е непълна. Устата е крайна, мустаци няма.  Страните на женската са сиво-жълти с 3-4 размити тъмни напречни ивици. Гръбната перка е черна, с прозрачен кант. Страните на  мъжкия са розови с размити тъмни ивици. Гръбната перка е изцяло черна. Края на люспите блести със сребрист, златист или зеленикав цвят. При игра между мъжките  предната част на тялото на самеца става пурпурно-червено, а задната-- наситено черна. "D" е черен, "А" черно-червен, "С" е тъмен.

Рибите са мирни, стадни, много подвижни, обитават средните и долни слоеве на водата. Желателно е да се отглеждат не по-малко от 4 екземпляра в аквариум с дължина от 60 см, с засадени и плаващи растения. В много осветен и беден на укрития аквариум рибите стават страхливи.

За размножаване е желателно е да се слагат 2 мъжки и една женска или група с повече мъжки, но може и само чифт Самката хвърля до 500 зърна. Инкубационен период 1-3 денонощия , малките плуват след 3 денонощия. Развъждане във вода: 26-28°С, dH 0-6°, рН 7. Полова зрялост след 7-11 месеца.

Pethia nigrofasciata female

 

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 05.03.2021 г