Pethia nigrofasciata  (Günther, 1868)

Българско наименование:

Черен Барбус

Снимка на Pethia nigrofasciata  (Günther, 1868)
Синоними: Black ruby barb, Barbus nigrofasciatus (Günther, 1868), Puntius nigrofasciatus (Günther, 1868)

Етимология: Pethia: общо име за малки Cyprinidae на местен език, nigrofasciata: от латински niger - черен + fasciatus - на ивици

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Pethia nigrofasciata е ендемичен вид за Шри Ланка, където е разпространен в басейна на реките Kelani и Nilwala.

Хабитат: Pethia nigrofasciata обитава както горски потоци и притоци на реки, така и спокойни води като езера и блата. Субстратите са от пясък, но покрити с паднали листа, клони и клонки. Живее заедно с риби като Rasboroides vaterifloris, Puntius bimaculatus, Puntius kelumi, Puntius titteya, Dawkinsia singhala, Schistura notostigma, Mystus vittatus, Aplocheilus werneri, Channa orientalis, Malpulutta kretseri и Mastacembelus armatus.


река Mahaweli - едно от естествените местообитания на Pethia nigrofasciataPethia nigrofasciata в естествения си хабитат - снимка Inaturalist


Максимална стандартна дължина:
5.0 – 5.5см

Размер на аквариума: аквариум с основа 80 х 30см, 80 литра

Условия за отглеждане: Pethia nigrofasciata изглежда добре в гъстозасаден с растения аквариум с тъмен субстрат. Може да направите и аквариум който наподобява течащ поток, със субстрат от различни по размер камъни, едри обли камъни и чакъл. Добавете парчета дърво, корени, както и непретенциозни растения като Microsorum, Bolbitis или Anubias,  които могат да растат и прикрепени към корен или камък.

Може да сложите и листа от бук или дъб, служещи за отделяне на танини и развитие на колонии от полезни микроби, които са и като вторичен източник за хранене на малките. Листата могат да се оставят в аквариума докато напълно се разградят или пък да се сменят на няколко седмици.

Параметри на водата: температура 20 – 28 °C, pH 5.5 – 7.5, твърдост 36 – 268 ppm

Храна: В природата Pethia nigrofasciata се храни с водорасли, детрит, малки насекоми, червеи, безгръбначни. В аквариум приема всякакви сухи храни, но предпочита замразени и живи храни като хирономус, дафния и артемия.

Поведение и съвместимост: Pethia nigrofasciata е миролюбив вид и може да се отглежда заедно с малки Cyprinidae, тетри, живородки, rainbowfish, Anabantidae, сомчета и боции. Това е пасажен вид и трябва да се отглеждат поне 6-10 риби. Ако отглеждате по-малък брой ще има агресия, като мъжките ще се опитват да установят позицията си в йерархията.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки са по-дребни, по-слаби и по-ярко оцветени от женските.


мъжки Pethia nigrofasciataженска Pethia nigrofasciata


Размножаване:
Pethia nigrofasciata достига до полова зрялост на възраст от 6-9 месеца.

Ако рибите се чувстват добре и са в гъстозалесен с растения аквариум, не е изключено да се появят малки рибки и без намесата на човека. Ако искате обаче да увеличите броят им, ще ви е необходим развъден аквариум с обем от 20 - 30 литра, със сепараторна мрежа и няколко дребнолистни растения или явански мъх. Нивото на водата трябва да е около 10-15см.

Преди размножаване мъжките и женските се държат отделно за 7-10 дена и се хранят добре с жива храна. За размножаване може да се сложи двойка, но най-добре 2 мъжки и 1 женска или група риби с преобладаващи мъжки.

Рибите се пускат в аквариума вечерта и температурата на водата се повишава с 2-3°С. Стимул за хвърлянето на хайвер са сутрешните слънчеви лъчи или включването на ярко осветление.

Женската хвърля до 100-300 хайверни зърна, които падат на дъното през сепараторната мрежа и не могат да бъдат изядени.

След хвърлянето на хайвера рибите се изваждат.

Инкубационният период е 3-4 дена, след още 5 дена малките плуват и търсят храна.

Стартова храна - инфузории, суха храна на прах.

Продължителността на живота на Pethia nigrofasciata e 3-4 години.

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.09.2023 г