Puntius titteya  (Deraniyagala, 1929)

Българско наименование:

Вишнев Барбус

Снимка на Puntius titteya  (Deraniyagala, 1929)

снимка: Puntius titteya female

Разпространени са в Шри Ланка. Обитават тинестите места в ручеите и реките.

Дължина до 5 см. D 3/7, А 3/6, ll 19. Тялото е изтеглено по дължина, профила на гърба е силно изпъкнал, страничната линия е непълна. Устата е долна, 1 двойка мустаци. При женската гърбът е зелено-кафяв, от устата до опашката минава златиста, а под нея и размита тъмнокафява ивица. Коремът е сребристо бял. Дъговата обвивка на окото е кърваво-червена. Плавниците са жълтеникави до червени.

Младите мъжки първоначално са с окраската на женската. С течение на времето цялата риба става ярко червена, като остава тъмна само горната част на главата. Има разновидности с тъмнокафяви, почти черни плавници, както и албиносни форми. Цялата окраска се вижда на 1 годишна възраст.

Рибите обитават средния и долен слой на водата. Аквариумът трябва да е добре засаден с растения. В общ аквариум тези барбуси се стремят да се отделят от другите видове риби. По-добре се чувстват във видов аквариум.

Развъдният аквариум за двойка не трябва да е по-къс от 25 см със сепараторна мрежа, тъй като рибите си изяждат хайвера. Трябва да има засадени дребнолистни растения, тък като хвърлят хайвера основно сред техните листа. (Има случаи, при които самеца пази хайвера и малките). Някои самци не се размножават, другите го правят успешно. Най добре е за развъждане да се постави група с повече мъжки.

Инкубационен период 1-2 денонощия, малките проплуват след 3-4 денонощия. Развъждани са във вода с температура 28°С, КН 2°, рН 7 каквато е софийската.
Полова зрялост след 6-8 месеца.

Puntius titteya male

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 30л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 14.06.2021 г