Puntigrus tetrazona (Bleeker, 1855)

Българско наименование:

Суматрански Барбус

Снимка на Puntigrus tetrazona (Bleeker, 1855)

снимка: ico

Синоними: Tiger Barb, Barbus tetrazona (Bleeker, 1855), Barbus tetrazona subsp. tetrazona (Bleeker, 1855), Capoeta tetrazona (Bleeker, 1855), Puntius tetrazona (Bleeker, 1855), Systomus sumatranus (Bleeker, 1860), Systomus sumatrensis (Bleeker, 1860), Systomus tetrazona (Bleeker, 1855)

Етимология: Puntigrus: част от родовото име Puntius и tigrus - тигър, tetrazona: от древногръцки téttares - четири + zṓnē - зони

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Puntigrus tetrazona е ендемичен вид за Суматра, Индонезия. Въведен е също и в Сингапур, Австралия, САЩ и Суринам.

Хабитат: Puntigrus tetrazona обитава горски потоци и притоци с прозрачна вода и субстрати от пясък и обли камъни с различен размер.


типичен хабитат на Puntigrus tetrazona


Максимална стандартна дължина:
5.0 – 6.0см

Размер на аквариума: аквариум с основа 80 х 30см, 80 литра

Условия за отглеждане: Puntigrus tetrazona изглежда добре в гъстозасаден с растения аквариум с тъмен субстрат. Може да направите и аквариум който наподобява течащ поток, със субстрат от различни по размер камъни, едри обли камъни и чакъл. Добавете парчета дърво, корени, както и непретенциозни растения като Microsorum, Bolbitis или Anubias, които могат да растат и прикрепени към корен или камък.

Параметри на водата: температура 22 – 26 °C, pH 5.0 – 8.0, твърдост 18 – 357 ppm

Храна: Puntigrus tetrazona се храни с червеи, насекоми, малки безгръбначни, растителен материал и детрит. В аквариум приема всякакви сухи храни, но предпочита замразени и живи храни като хирономус, дафния и артемия.

Поведение и съвместимост: Puntigrus tetrazona е известен с това, че е агресивен и хапе перките на другите риби, но това се случва най-често когато не се отглеждат достатъчно на брой риби или когато пространството в аквариума е много малко. Въпреки това не се препоръчва отглеждането му с бавноподвижни риби или такива с дълги плавници като много живородки, цихлиди и Anabantidae.

Може да се отглежда заедно с риби с подобен размер, като цихлиди, сомове, Cyprinidae и Characidae.

В природата Puntigrus tetrazona плува в големи пасажи, затова трябва да се отглежда група от поне 8-10 риби.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки са по-дребни, по-слаби и с по-интензивни цветове от женските.


мъжки Puntigrus tetrazonaженска Puntigrus tetrazona- снимка Mike McGeogheganдвойка Puntigrus tetrazona albino


Размножаване:
Puntigrus tetrazona достига до полова зрялост на възраст от 10-12 месеца.

Ако рибите се чувстват добре и са в гъстозалесен с растения аквариум, не е изключено да се появят малки рибки и без намесата на човека. Ако искате обаче да увеличите броят им, ще ви е необходим развъден аквариум с обем от 30 - 50 литра, със сепараторна мрежа и няколко дребнолистни растения или явански мъх. Нивото на водата трябва да е около 10-20см.

Преди размножаване мъжките и женските се държат отделно за 7-10 дена и се хранят добре с жива храна. За размножаване може да се сложи двойка, но най-добре 1 мъжки и 2 женска или група риби с преобладаващи женски.

Рибите се пускат в аквариума вечерта и температурата на водата се повишава с 2-3°С. Стимул за хвърлянето на хайвер са сутрешните слънчеви лъчи или включването на ярко осветление.

Женската хвърля до 300-500 хайверни зърна, които падат на дъното през сепараторната мрежа и не могат да бъдат изядени.

След хвърлянето на хайвера рибите се изваждат.

Инкубационният период е 3-4 дена, след още 5 дена малките плуват и търсят храна.

Стартова храна - инфузории, суха храна на прах, по-късно микрочервеи, артемия.

Продължителността на живота на Puntigrus tetrazona e 5-7 години.

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Биотоп: Индонезия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 80л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 26.02.2024 г