Barbodes everetti (Boulenger, 1894)

Българско наименование:

Барбус Клоун

Снимка на Barbodes everetti (Boulenger, 1894)
Синоними: Clown barb, Barbus everetti (Boulenger, 1894), Puntius everetti (Boulenger, 1894)

Етимология: Barbodes: от латинското barbus - мряна + гръцки oides - приличащ на, everetti: на името на Alfred Hart Everett (1848-1898)

Семейство: Cyprinidae

Разпространение: Barbodes everetti са разпространени в Азия: Борнео и Суматра

Хабитат: Barbodes everetti се среща горски потоци в предпланинските зони, обикновено в бистри, бавни до бързо течащи води, като предпочита по-тихите райони до бреговете, често се среща в плитки води (по-малко от 5-15 см) като локви в гората.


типичен хабитат на Barbodes everetti


Максимална стандартна дължина:
15.0см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 х 45см, 150 литра

Условия за отглеждане: Barbodes everetti може да се отглежда в гъстозасаден с растения аквариум. Може да направите и аквариум който наподобява течащ поток, със субстрат от различни по размер камъни, едри обли камъни и чакъл.
Добавете парчета дърво, корени, както и непретенциозни растения като Microsorum, Bolbitis или Anubias, които могат да растат и прикрепени към корен или камък.

Параметри на водата: температура 18 – 28 °C, pH 6.0 – 7.5, твърдост 36 – 215 ppm

Храна: В природата Barbodes everetti се храни с червеи, безгръбначни и растителна материя. В аквариум приема всякакви сухи храни, но предпочита замразени и живи храни като хирономус, дафния и артемия.

Поведение и съвместимост: Barbodes everetti e много подходящ за аквариум с речни риби с подобен размер като Puntius, Rasbora, Devario или Barilius, плюс много боции.

Ако географското местообитание не е от значение, може да ги комбинирате и с други, но да не са много дребни, защото ще гледа на тях като на храна.

Barbodes everetti е пасажен вид и трябва да се отглежда група от 6-8 риби.

Сексуален диморфизъм: Възрастните мъжки имат по-ярко оцветяване и забележими израстъци по главата когато са полово зрели. Женските са малко по-едри и по-закръглени.


мъжки и женска Barbodes everetti


Размножаване:
Barbodes everetti достига до полова зрялост на възраст от 6-12 месеца.

Ако рибите се чувстват добре и са в гъстозалесен с растения аквариум, не е изключено да се появят малки рибки и без намесата на човека. Ако искате обаче да увеличите броят им, ще ви е необходим развъден аквариум с обем от 60 - 100 литра, със сепараторна мрежа и няколко дребнолистни растения или явански мъх. Нивото на водата трябва да е около 10-20см.

Преди размножаване мъжките и женските се държат отделно за 7-10 дена и се хранят добре с жива храна. За размножаване може да се сложи двойка, но най-добре 2 мъжки и 1 женска или група риби с преобладаващи мъжки.

Рибите се пускат в аквариума вечерта и температурата на водата се повишава с 2-3°С. Стимул за хвърлянето на хайвер са сутрешните слънчеви лъчи или включването на ярко осветление.

Женската хвърля до 100 хайверни зърна, които падат на дъното през сепараторната мрежа и не могат да бъдат изядени.

След хвърлянето на хайвера рибите се изваждат.

Инкубационният период е 3-4 дена, след още 5 дена малките плуват и търсят храна.
Стартова храна - инфузории, суха храна на прах, по-късно микрочервеи, артемия.

Продължителността на живота на Barbodes everetti e 4-8 години.

Източници:
seriouslyfish.com

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Биотоп: Индонезия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 150л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 28.11.2023 г