Puntius everetti  (Boulenger, 1894)

Българско наименование:

Барбус Клоун

Снимка на Puntius everetti  (Boulenger, 1894)

Семейство Cyprinidae
Обитават южна и юго-източна Азия, Африка и Европа.
Тялото е умерено до силно изтеглено на дължина. Устата е крайна и долна. "С" двупластен. При самката корема е по-голям. Почти всички видове са стадни, подвижни, скачащи, мирни.
Може да се отглеждат в общ аквариум, но не с риби, които имат удължени или воални плавници, тъй като барбусите ги нападат. Аквариума трябва да е с удължена форма, закрит отгоре, места обрасли с растения, може и камъни, корени, но обезателно трябва да има място за плуване. Отглежда се стадо не по-малко от 6 екземпляра.
Вода за повечето видове: 22-26°С, dH 4-20°, рН 6,5-7,5. Храна: жива, допълнително растителна, заместители. Развъждане в развъден аквариум с сепараторна мрежа на дъното, тъй като повечето видове си ядат хайвера. Дребнолистни растения. Слаба аерация. Осветление най-добре естествено, изкуствено от порядъка на 0,25 Вт/л. Самката и самеца преди слагането им за хвърляне се разделят за 7-10 денонощия и се хранят добре. Самците основно с жива храна, самката с голяма добавка на растителна. За хвърляне се слага неголяма група с повече самци, може 2 самеца и 1 самка, в краен случай двойка. Размножаването на много от видовете се стимулира с подмяна на част от водата с мека и постепенно покачване на температурата.
Вода за повечето видове: 25-28°С, dH 4-10°, КН до 2°, рН 6,5-7. Хвърлянето на хайвера обикновено става в сутрешните часове. Хайвера мойе да се остави в развъдния аквариум , като се извадят от него рибите или да се пренесе в инкубатор. Нивото на водата се понижава до 10см, 1/2 от обема на водата се заменя с свежа със същите параметри, някои акваристи затъмняват аквариума. Инкубационен период 1-2 денонощия, малките проплуват след 2-5 денонощия. Стартова храна: зоопланктон.

Обитава район близо до г. Сингапур и о. Калимантан.

Дължина до 14 см, в аквариум до 10 см. 4/8, А 3/5, ll 22-25. Тялото е изтеглено, профила на гърба е по-изпъкнал от на корема, страничната линия е пълна. Устата е крайна, 2 двойки мустаци. Гърбът е червено-кафяв до кафяв, страните са сребристи, блестящи с жълтеникав, син или червеникав оттенък с черно-сини петна. Плавниците са червеникави до наситено червени. Самецът е по-малък , с по-наситена окраска.

Рибите са подвижни, мирни, стадни, обитават средните и долни слоеве на водата. Желателен е биологичен филтър или ежеседмична смяна на 1/5 от водата. Обезателно да се хранят и с растителна храна, тъй като в противен случай късат меките листа на растенията. Развъдният аквариум трябва да е с дължина не по-малка от 80 см за двойка, желателно е да се постави така, че да се осветява от изгряващото слънце. Вода : dH 6-12°, рН 6,6-7. Самката изхвърля до 250 зърна. Инкубационен период 2 денонощия, малките проплуват след 4 денонощия. Полова зрялост след 8-10 месеца.

Характеристики


Семейство: Cyprinidae
Континент: Азия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаДобавенo на 29.04.2004 г; промененo на 05.03.2021 г