Arnoldichthys spilopterus  (Boulenger, 1909)

Българско наименование:

Жълто конго

Снимка на Arnoldichthys spilopterus  (Boulenger, 1909)
Синоними: African Red-eyed Tetra, Petersius spilopterus (Boulenger, 1909)

Етимология: Arnoldichthys: Arnoldichthys: на името на Johann Pane Arnold (1869-1952), spilopterus: spilos - петно + ptera - перка

Семейство: Alestidae

Разпространение: Arnoldichthys spilopterus е ендемичен вид за Нигерия, долното течение на река Niger и Ogun

Хабитат: Arnoldichthys spilopterus обитава потоци и реки.


река Ogun - едно от естесвените местообитания на Arnoldichthys spilopterus


Максимална стандартна дължина:
8 - 10см

Размер на аквариума: аквариум с основа 120 х 30см, 100 литра

Условия за отглеждане: Arnoldichthys spilopterus се чувства добре в гъстозалесен аквариум, но най-добре е да се пресъздадат условията на течащ поток или река с различни по размер камъни, пясък, фин чакъл. Допълнително може да се сложат корени, като се остави и достатъчно място за плуване. Може да добавите торф във филтъра, за да симулирате водата в натуралния му хабитат.

Параметри на водата: температура 24 – 28 °C, pH 5.0 – 7.5, твърдост 18 – 268 ppm

Храна: В природата Arnoldichthys spilopterus се храни с червеи, насекоми и безгръбначни. В аквариум е най-добре да се храни с жива и замразена храна като хирономус, дафния, артемия, както и с качествени сухи храни, в които има и растителни добавки.

Поведение и съвместимост: Arnoldichthys spilopterus е миролюбив вид, но много активен и не трябва да се отглежда заедно с плахи риби. Най-добри съквартиранти са подобни на тях риби от семейството, но също могат да се гледат с много цихлиди като Pelvicachromis pulcher, сомове и боции. Купете поне 8-10 броя, както мъжки, така и женски.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са ярко оцветени и по-слаби от женските.

Размножаване: Arnoldichthys spilopterus достига полова зрялост на възраст от 8 - 10 месеца.

За развъждане на рибите е необходим развъден аквариум с обем от 10 литра, в който се слагат няколко растения с дълги листа, а на повърхността плаващи растения. На дъното трябва да има сепараторна мрежа, aквариумът трябва да е покрит и осветлението трябва да е слабо. В периода преди размножаването рибите трябва да се хранят добре с живи храни.

За стимулиране на размножаването се повишава температурата на водата до 27–28°С и се добавя свежа вода с твърдост 4-8° dH.
Веднага след пускането на двойката в размножителния аквариум рибите започват да хвърлят хайвер. Ако това не се случи няколко дена, трябва ежедневно да се добавя свежа вода.
Женската хвърля на повърхността на водата сред листата на плаващо растение около 1000 хайверни зърна с диаметър 1мм, червеникави на цвят. След хвърлянето на хайвера родителите се изваждат.

Хайверът се инкубира 30 - 35 часа, на 7-мия ден малките започват да плуват.

Стартова храна - инфузории, като порастнат малко науплии на артемия, циклопс. При правилно хранене малките растат много бързо и на възраст от 5 месеца вече имат ясни полови признаци.


Arnoldichthys spilopterus в аквариум


Продължителността на живота на Arnoldichthys spilopterus е 6 - 8 години.

Източници:
seriouslyfish.com
houseaqua.ru

Характеристики


Семейство: Alestidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 25.07.2024 г