Arnoldichthys spilopterus  (Boulenger, 1909)

Българско наименование:

Червено Конго. Червеноглаза Тетра.

Снимка на Arnoldichthys spilopterus  (Boulenger, 1909)

Семейство Alestidae.

Обитава област от г. Лагос до делтата на р. Нигер.

Дължина до 10 см. D 2/10, А 3/11, ll 29-30. Тялото е с вретеновидна форма. "C" е двупластeн. Гърбът е кафяво-зелен, отстрани е сребрист с зелен до зелено-син отблясък, коремът е от жълто до светло-зелен. Всички люспи са с тъмна ивица по края. Отстрани има черна зигзагообразна ивица, която продължава вече на правата област на "С". Горната половина на дъговата обвивка на очите е с блестящо червен цвят."D" е с голямо черно петно. Самецът е по-малък от самката, по-строен. При някои местни раси аналния плавник на самеца има кърваво-червено петно. Самката е по-слабо оцветена, долния край на "А" е по изправен във основата му има тъмно петно.

Рибите са мирни, подвижни, скачащи, малко страхливи, придържат се в горните и средни слоеве на водата. Чувствителни са към замърсяването на водата с органични отпадъци, при отглеждане в твърда вода могат да заболеят от туберкулоза. Могат да се отглеждат в общ аквариум със спокойни риби. Аквариума трябва да е удължен, закрит отгоре, да има свободно място за плуване, а също места обрасли с растения, където рибите да могат да се крият.

Вода: 24-28°С, dH до 20°, рН 6-7,5. Храна: жива (предпочитат хирономус, коретра, насекоми), заместители.

Развъден аквариум не по-малък от 100 л на двойка риби с няколко растения. Вода: 26-28°С, dH 2-8°, рН 6-6,9, всекидневно добавяне на неголямо количество свежа. Самката хвърля до 1000 зърна. Инкубационен период 24-35 ч. Малките проплуват след 2-6 денонощия. Стартова храна: инфузории.

Характеристики


Семейство: Alestidae
Континент: Африка
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 18.05.2021 г