Apistogramma agassizii  (Steindachner, 1875)

Българско наименование:

Факелна Апистограма

Снимка на Apistogramma agassizii  (Steindachner, 1875)
Синоними: Agassizi's Dwarf Cichlid

Етимология: Apistogramma: от гръцки apisto = несигурен + gramma = графичен сигнал, agassizi - на името на Louis Agassiz (1807-1873)

Семейство: Cichlidae

Разпространение: Apistogramma agassizii e открита първоначално в езерото Manacapurú в Бразилия, по-късно е откривана и на други места от басейна на река Амазонка като езерото Maximo, река Poti, приток на река Parnaíba.

Хабитат: Apistogramma agassizii обитава бавно подвижни притоци, тъмни води и потоци в зони където има много потънали листа. Водите може да са тъмни, бели или прозрачни в зависимост от местообитанието и сезона.


типичен хабитат на Apistogramma agassizii


Максимална стандартна дължина:
мъжки 7.5 см, женска 5 см

Размер на аквариума: Аквариум с размер на основата поне 60 х 30 cm за една двойка. За предпочитане поне 100л

Условия за отглеждане: Аквариум с дължина поне 60см, с корени и укрития. Субстрата трябва да е мек пясък, множество аквариумни растения, осигуряващи сенчести зони, добавяне на листа от бук, дъб, служещи за отделяне на танини, развитие на колонии от полезни микроби, които са и като вторичен източник за хранене на малките. Листата могат да се оставят в аквариума докато напълно се разградят или пък да се сменят на няколко седмици. За симулиране на т.нар. черна вода се добавя аквариумен торф във филтъра, като се сменя на две седмици.

Осветлението трябва да е приглушено, подходящи растения са такива като Microsorum, Taxiphyllum, Cryptocoryne и Anubias, които растат без проблем при такива условия. Малко плаващи растения на повърхността ще осигурят също затъмняване на част от аквариума. Течението на водата не трябва да е много силно, както и не трябва да се правят смени на водата по-големи от 10-15% на седмица.

Параметри на водата: температура 22 – 28 °C, pH 5.5 – 7.0, твърдост 0 – 179 ppm

Храна: Apistogramma agassizii са месоядни и в природата се хранят с безгръбначни. В аквариум са подходящи живи и замразени храни като артемия, дафния и хирономус. Ядат също и пелети.

Поведение и съвместимост: За предпочитане е да отглеждате Apistogramma agassizii във видов аквариум или заедно с видове като Nannostomus, но не трябва да се смесват с други видове Apistogramma.

Сексуален диморфизъм: Мъжките са по-едри, по цветни и развиват по-дълги перки от женските


мъжки и женска Apistogramma agassizii


Размножаване:
Apistogramma agassizii обикновено хвърля хайвер в цепнатини или пещери от декорацията, обикновено 60-120 зърна. Женската се грижи за хайвера и ларвите. Ако аквариумът не е голям е по-добре мъжкия да се отдели, защото женската става много агресивна. Както другите Apistogramma, този вид може да участва в харемно размножаване, където мъжкият опложда няколко женски.

За да хвърля хайвер, Apistogramma agassizii се нуждае от температура 25.5 – 26.5 °С, но в периода преди хвърлянето е по-добро леко да я намалите до 24 °С например. В развъдният аквариум сложете достатъчно на брой растения, това дава на рибите чувство за сигурност, сложете няколко камъка и малка керамична саксийка, като и изберете най-тъмният ъгъл в аквариума. Завъртете я така, че гърловината да сочи в противоположна посока на светлината и е много вероятно именно там рибите да хвърлят хайвер.
Мъжкият изкопава яма под саксийката, като маха всички малки камъчета, докато не почисти така че да му харесва. След това той си избира женска и я преследва, ако още не е готова за хвърляне. Затова, като забележите че мъжкия се подготвя за хвърляне на хайвер огледайте женската и ако тя още не е готова я преместете в отделен аквариум, където я хранете добре, докато не закръгли корема си. Съзрялата женска лесно се оставя мъжкия да я заведе до мястото за хвърляне и там хвърля хайвер, който мъжкия опложда.


женска Apistogramma agassizii  с малки

Веднага след хвърлянето на хайвера обаче, женската се променя изцяло. От скромна и послушна се превръща в тигрица, гонейки и хапейки почти двойно по-големият мъжки, докато той не се махне. Женската се грижи за хайвера, но понякога, особено в неспокойна обстановка, решава че това е много вкусна храна и започва да го яде. В такъв случай трябва да го извадите и да го отгледате изкуствено.
Както и при развъждането на едри цихлиди, хайвера се изважда от аквариума (или пък се изваждат родителите) и се включва слаба аерация, създаваща течение близо до хайверните зърна, но без да ги избутва. След 4-5 дена се появяват личинките. Три дена те се хранят от жълтъчните си мехури и след това започват да ядат инфузории или в най-лошия случай ситна храна на прах. След няколко дена на инфузории може да започнете да им давате новоизлюпена артемия.


Аквариум с Apistogramma agassizii


Източници:

aquamir63.ru
www.seriouslyfish.com
aquaticarts.com

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 17.04.2024 г