Apistogramma agassizii  (Steindachner, 1875)

Българско наименование:

Факелна Апистограма

Снимка на Apistogramma agassizii  (Steindachner, 1875)

Семейство цихлиди (Cichlidae).
Разпространени са в тропиците и субтропиците на Ю.Америка. Обитават притоците на големите реки с меко дъно и бавно течение. Тялото е удължено, сплескано отстрани. Страничната линия е прекъсната, горната част е разположена много близо до гърба. Типични са малко или повече видими ивици, отиващи от очите към устата, а също и към "С". При самеца края на "D" и "А" е значително повече заострен от на самката. Самките са по-малки от самците. Рибите са териториални. В периода на хвърляне на хайвера и грижи за потомството, извършвано от самката, стават много агресивни. Всяка самка обсебва за себе си територия около укритието си. Тези територии образуват обща, която се охранява от самеца. Но тя трябва да е по-голяма от територията на всички самки, тъй като в противен случай самките преследват самеца за да защитят потомството. При отглеждане на няколко самеца, ако площта на аквариума е малка, то между тях стават битки. Рибите обитават долния и среден слой на водата. Могат да се отглеждат в общ аквариум заедно с неголеми, много подвижни риби, заемащи горния и среден слой на водата, които ще изпълняват ролята на враждебен фактор, подбуждайки самките да защитават своето потомство.
Трябва да има много растения и различни укрития (пещери, корени), като броя на укритията трябва да превишава броя на самките.
В голям аквариум може да се гледат двойки апистограми от различни видове.
Вода: 22-26°С, dH до 15°, рН 6,5-7,5. Храна: жива, заместители.
Хвърляне на хайвер както в общ, така и в развъден, който трябва да бъде не по-малък от 15 л за двойка, с грунд, с растения и пещери. Температурата се повишава с 2-4°С, ежедневна смяна на 1/5 от обема на водата с по-мека и кисела. Вода: 25-28°С, dH до 6°, рН 6,5 -6,8. След хвърлянето самеца се отделя. Инкубационен период 3-6 денонощия. Малките проплуват след 4-7 денонощия. Стартова храна: жива.

Обитават басейна на р.Амазонка на юг до Боливия и южните части на Бразилия. Дължина до 8 см. D XV-XVII/7, А 111/6, ll 22-24. Окраската варира с зависимост от местопроизхождението. В повече от случаите тялото е от синьо до зелено, понякога жълто-кафяво, корема е жълто-розов до оранжев. От окото до "С" има тъмна ивица, която може да прекъсва или да отсъства. "D" в основата си е тъмен, по-нагоре оранжев или зелено-син с червена ивица. "С" може да бъде бледо-оранжев със сини краища или синьо-зелени. При самеца "С" е с копиевидна форма, при самката е закръглен. По време на грижите за потомството самката става, в повечето случаи, жълта с наситено черни надлъжни ивици. Има информация за развъждане при отглеждане във вода 26°С, dH 43° и рН 7.

Характеристики


Семейство: Cichlidae
Континент: Южна Америка
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 18.05.2021 г