Астронотусът (Astronotus Ocellatus) и рибите, които могат да съжителстват с него.

автор: adamAstronotus ocellatus са едни от най-популярните аквариумни риби. Те са своенравни, като всяка една от тях се откроява със своя индивидуалност. Известно е, че някои от тях даже взаимодействат със собственика си. Първия мит, които се разпространява сред акваристите е, че това е риба, която трябва да се отглежда отделно, което е абсолютно невярно. Това не е учебен експонат, които да се използва за училищни цели.

И тук естествено възниква въпроса - „Е добре, с какви други риби мога да отглеждам астронотуса си?”

Отговора на този въпрос зависи от няколко основни неща. От друга страна  нека да кажа, че оскарите ( друго наименование на астронотусите ) са големи агресивни риби и съжителството им с другите обитатели може да създаде сериозни усложнения. И така, ще се спра на няколко аспекта, които да дадат отговор на въпроса как да отглеждаме астронотуса с други риби в оптимални условия.
РАЗМЕР НА АКВАРИУМА

Най-важният аспект при отглеждането на агресивни цихлиди е именно размера на аквариума. Знае се, че ако имаме достатъчно голям аквариум е възможно астронотуса да живее съвместно с други риби. И все пак, колко голям съд ни е необходим за това?
Според специалистите минималният обем на аквариума, в който може да живее астронотуса е 200 литра, и то за един единствен екземпляр. Това е относително малък съд за този вид риби, което ще рече, че ако има други риби, то те не биха могли да съжителстват в нормални условия, тъй като няма достатъчно свободна територия.
За съд с обем 300 литра е възможно съвместно с астронотуса да съжителстват няколко риби, а по точно един, два броя малки цихлиди с размер 8-12 см  или  един брой средно голяма цихлида с размер 15-20 см. Разбира се, важно е да се спомене, че това зависи и от нивото на агресивност на астронотуса, в смисъл дали ще приеме „съквартиранти”. Понякога даже и в 300 литров аквариум няма място за други обитатели, ако астронотуса е с много високо ниво на агресивност. Агресивността е генетично заложена у цихлидите, поради факта, че това са териториални риби.
За съд с обем 500 литра възможността съвместно да се отглеждат по-голям брой риби значително нараства, което ще рече- 3 броя големи цихлиди ( около 30 см), 5-6 броя средно големи цихлиди (15-20 см) и между 10-15 броя малки цихлиди (8-12 см). От съществено значение е необходимостта в аквариума да се създадат териториални граници и достатъчен брой укрития, за да се намали агресивността и да се създаде сравнително благоприятна среда на обитание.

ЦИХЛИДИ ПОДХОДЯЩИ ЗА СЪЖИТЕЛСТВО С  ASTRONOTUS OCELLATUS

За улеснение ще означа с 5 звездички (*****) рибите, които оптимално съжителстват с астронотуса,  с 4 звездички (****) добро съжителство, с 3 звездички (***) добро, но има риск,  2 звездички (**) риска за несъвместимост е голям, но все пак има някакъв шанс, 1 звездичка (*) рядко съжителството е добро.

Amatitlania nigrofasciata (Black Convict) - *****

Amatitlania nigrofasciata са едни от най-подходящите цихлиди и са перфектни за съжителство с Astronotus ocellatus. Това са малки риби (10-12 см) в сравнение с големите и тромави астронотуси. Изключително адаптивни, непретенциозни, красиво обагрени, пъргави и смели рибки, които доста често се  опълчват срещу големите цихлиди, за да защитят територията си. Възможно е да се отглеждат съвместно в 300 литров аквариум.


Amatitlania nigrofasciata


Thorichthys meeki (Firemouth) - ****

Това е също доста подходяща цихлида за съвместно съжителсво. Средни по големина, Thorichthys meeki  не са така смели и агресивни както Amatitlania nigrofasciata. Поради тази причина доста често  избягват директната конфронтация с астронотусите и предпочитат да се скрият. Възможно е да се отглеждат съвместно в 300 литров аквариум.


Thorichthys meeki

Rocio octofasciata (Jack Dempsey) -  ***


Rocio octofasciata могат добре да съжителстват с оскарите. Те са риби със среден размер (20-25 см). Някои екземпляри са изключително агресивни, а други -  хрисими. Понякога мъжките индивиди достигат дължина 30 сантиметра. Естествено не е за препоръчване да се поставят големи и агресивни мъжкари в общ аквариум с астронотуси. Възможно е да се отглеждат  по един екземпляр и от двата вида съвместно в най-малко 300 литров аквариум.


Rocio octofasciata


Aequidens 'goldsaum'/'silversaum' (Green Terror)  - ***


Подобно на Rocio octofasciata, при Green Terror също има риск, заради агресивността на някои от мъжките индивиди. Тези риби растат изключително  бързо и ако в общия аквариум едновремено се поставят  млади астронотуси и Green Terror на един размер съвсем скоро (до месец, два) по-бързо растящите Green Terror ще започнат да ’’тероризират’’ по-бавно растящите оскарчета.

Възможно е да се отглеждат съвместно по един екземпляр и от двата вида в минимум 300 литров аквариум.Parachromis managuensis (Jaguar cichlid)  - ***

Jaguar cichlid са с репутация на свръх агресивни и това е така, но все пак има екземпляри, които са „по-улегнали” и са подходящи за съвместно съжителство с астронотусите. Необходимо е съвместното им отглеждане да е в аквариум с обем най-малко 500 литра, където двата вида да живеят относително мирно.
Cichlasoma salvini (Salvini's cichlid) ***

Salvini's cichlid са описани като сравнително спокойни цихлиди, освен когато са в размножитления период или защитават територията си. Нека не забравяме, че това са цихлиди и понякога могат да ни изненадат с агресивността си, но в повечето случаи вродената им предпазливост ги кара да водят „скрит” начин на живот. За отглеждането по един екземпляр от двата вида е  необходим минимум 300 литров аквариум.


Heros efasciatus (Severum) ***

Това са риби, които бързо се ориентират(адаптират) според ситуацията в аквариума. Достигат дължина до 30 см. Възможно е да се отглеждат съвместно с астронотус в 300 литров аквариум, но има известен риск.Hypselecara temporalis (Chocolate cichlid) ***

За съвместното отглеждане на този вид риби се препоръчва минимум 350 литров аквариум, тъй като Chocolate cichlids са масивни, а от друга страна обичат да обръщат с „главата на горе” подредбата на аквариума сравнително повече от другите цихлиди. Агресивността също не им е чужда.

Herichthys carpintis/cyanoguttatus (Green texas/Texas cichlid) **


Green texas или известни още като Texas cichlid са сравнително по-агресивни от типичните цихлиди. Техния размер и агресивност не позволява да се отглеждат съвместно с повечето видове цихлиди. Необходимо да се отлеждат заедно с астронотусите в минимум 500 литров съд, с цел да се избегне прекомерната агресивност.Amphilophus labiatus/citrinellum (Red Devil/Midas) **

Тези цихлиди са по известни под името Red Devil и по агресивност не отстъпват на

Texas cichlid. Съвместното им отглеждане с астронотусите крие доста голям риск. Това са големи, много агресивни цихлиди, за което е необходим най-малко 500 литров аквариум, за да могат двата вида да съжителстват сравнително мирно.

Колко астронотуса можем да отглеждаме заедно в един аквариум

За отглеждането на два астронотуса, без значение дали са чифт или не, специалистите препоръчват 500 литров аквариум. Поставянето на няколко възрастни оскара в общ съд е като игра на зарове- или печелиш или губиш. Понякога даже и 500 литров аквариум не е достатъчен за два агресивни мъжкаря. Също така за оскарите е известно, че двойка, която изглежда като чифт след време се установява, че не е. Това се дължи на факта, че младите астронотуси обичат да плуват заедно един до друг и след време, когато поотраснат и се доразвият полово, си показват „рогата”, в смисъл, че не са чифт, проявявайки агресивност един към друг.

Ако имате доказан чифт оскари, на който му предстои хвърляне на хайвер е подходящ аквариум с обем 300 литра. Понякога по време на хвърляне на хайвера даже и в 300 литров съд е възможно да има агресия между партньорите и затова е необходимо за всеки случаи да има разделител, т.е. чрез стъклена преграда да се отделят двата индивида. Другата опция, която е и препоръка на специалистите в тази област е хвърлането на хайвера да става в 500 литров съд, което предполага по-голямо удобство и по-малък стрес за двойката.

Отглеждането на повече от два астронотуса е риск. Много любители споделят, че числото 3 не е щастливо що се отнася за този вид риби и причината е в безмилостното третиране на по-слабия екземпляр от старана на двата по-силни. Естествено, някои от вас ще си помислят, че става въпрос за чифт, който лошо третира  третия астронотус. Това е възможно, но тук искам да подчертая, че това не е задължително да е така. Абсолютно е възможно в общия аквариум два женски екземпляра да третират мъжки или обратното. И все пак, ако имате 3 оскара, които живеят мирно, считайте се за щастливец/щастливка.Не-цихлиди, които могат да живеят съвместно с астронотуса
  Ако не искате да се занимавате с разпределение на територии, агресии и други цихлидарски проблеми, тогава можете да се насочите към други не-цихлидни видове риби за съжителство с астронотусите. Естествено, тук вече движението в акварума става по-интензивно в сравнение с летаргичния воден съд, който е населен само с астронотуси. Имено това движение дава чувство на спокойствие и безопастност у някои по-чувствителни екземпляри.Silver dollars (Metynnis argenteus) са добри кандидати за „съквартиранти”. Тяхната уникална форма на тялото и най-вече бързото плуване им позволява да не бъдат изядени, което важи даже и за по-малките екземпляри, чиито минимален размер не трябва да е по-малък от 10 см. Другото положително качество у тези риби е, че не заемат голямо био пространство. За да се чувстват комфортно е необходимо да са в група от минимум 4-5 броя, тъй като това са стадни риби .

Giant danios (Devario aequipinnatus) е друг подходящ (а може бе не толкова подходящ) избор. Това са малки рибки, достигащи 10-11 см, които имат едно качество- изключителна бързина и това им качество ги спасява да са част от менюто на оскарите. Все пак риска си остава. Искам да подчертая, че в общия аквариум е необходимо да се сложат само възрастни, пораснали екземпляри и да са в група не по-малко от 6-7 броя. Междудругото, не се изненадвайте, ако от време на време ви изчезне някоя от тези рибки. Някои от вас сигурно ще се запитат- „Ами щом са част от менюто на оскарите има ли смисъл да се поставят заедно?” Всичко е така да се каже относително. Има астронотуси, които са така хищни, че мръдне ли нещо  веднага му се нахвърлят, но има и екземпляри, които са привикнали със сухата, гранулирана храна и напълно нормално възприемат живота със „съквартирантите” и не им обръщат внимание.Tinfoil barbs (Barbonymus schwanenfeldii)

Има рисков момент в избора на този вид риби, но все пак, ако се решите да се спрете на тях ще ви е необходим голям аквариум, не по-малък от 500 литра. Тези риби растат до 30 см. На дължина. Те са също така много активни и бързи плувци и както всички барбуси предпочитат да живеят в група. За Tinfoil barbs е нужна група  не по-малка от 3-4 бройки. Тези риби растат бързо, но трябва да се има на предвид, че млади, не порастнали екземпляри лесно могат да станат плячка на астронотусите.Има акваристи, които комбинират(експериментират) с различни барбуси (Rosy barbs, Gold barbs) и тетри (Buenos aires tetras, Black skirt tetras, Congo tetras, Diamond tetras) в общия съд с астронотусите, но както споменах, всичко зависи от това, дали оскарите ще ги приемат като плячка или изобщо няма да им обръщат внимание.Аквариумни Сомове, които могат да съжителстват с Astronotus Ocellatus
Някои от аквариумните сомове са също част от съвместния живот с астронотусите. Те са по-известни като чистачите на аквариума, тъй като доста често се хранят с хранителните отпадъци по дъното и с това са изключително полезни за хигиената. И както винаги се случва на втори план идват естетическите особености на тези риби, които допринасят аквариума да има естетически завършен вид. Не всички аквариумни сомове  са пододящи за „съквартиранти” на оскарите, било то поради прекалено големия им размер или заради острите видоизменени като бръснач люспи, които биха нанесли сериозни наранявания на астронотус, които се опитва да си похапне сомско месо. И така ще се спрем на най-подходящите сомове, които са съвместими с астронотусите.Hypostomus plecostomus и Pterygoplichthys gibbiceps  са едни от най-продаваните сомове днес. Общото по между им е, че са от вида Common plecostomus. Подходящи са за общо съжителство с астронотусите не само поради подходящия им размер, но и поради „добрите съседски взаимоотношения”. Понякога се рекламират, като един от най-добрите сомове чистачи, което е вярно,  но тук има нещо, което много акваристи не знаят. Доста често този  вид сомове до такава степен объркват (съсипват) интериора на аквариума, че собственика на аквариума се съмнява, дали някои от членовете на семейството му не е обновявал аквариумния дизайн. За да се избегне този проблем е необходимо да се декорира с масивни камъни и корени. За растенията- без коментар.  Необходимо е още да се знае, че за тези сомове е необходима много ефективна филтрираща система, тъй като отделят голямо количество органични отпадъци и екскременти.Ancistrus-ите са даже още по-известни аквариумни сомчета. Атрактивни и непретенциозни, достигат до 15 см. дължина. Но трябва да се каже, че тук рискът е голям, защото ако астронотусът по някакъв начин успее да погълне анцитрус, ще последват сериозни вътрешни наранявания, заради видоизменените остри като шипове люспи на сомчето. За да се избегне това е необходимо този вид сомчета да са с размер най-малко 12 см. и да има достатъчен брой укрития. А и другия важен момент е, че астронотусите трябва да привикнат към анцитрусите още от младенческа възраст, за да не гледат на тях като на жертва. И все пак рискът си остава.Featherfin Syno
са също доста разпространени сомчета достъпни на нашия пазар. Те са изключително миролюбиви и достигат на дължина до 20 см. Според любителите на астронотуси това са най-съвместимите за големи цихлиди сомчета.Искам да завърша този кратък материал с коментара, че е предизвикателство да се отглежда Astronotus Ocellatus.  Тази риба продължава и ще продължава да ни изненадва със странното си поведение и особености  и понякога даже опровергава мнението на специалистите. Имено в това се крие удоволствието да отглеждаме мини гигантите наречени астронотуси.

Има още много да се говори и коментира по тази тематика и лично аз бих бил изключително доволен, ако някой от вас- любители на астронотуси сподели подобен опит, макар и малък. Целта е да сме полезни един на друг и да се радваме и наслаждаваме максимално на това прекрасно хоби акваристиката.

Информацията е взаимствана и преведена от електронно списание на OSCARFISH.COM
тема във форума