• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 18:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Как да обе&#

Започната от Radi, 07.12.2004 10:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Radi

В събота следобед ми изгоря помпата за аерация, защото беше проникнало вода в нея. Цял ден се мъчих да я оправя, но уви. Но нали е събота, а след това заради министрите и понеделник е неработен ден, та избързах да си купя 1-вата помпичка, която имаше в зоомагазина :? Модела е на BOYU 3600, най-малкия който имаха, защото не ми трябва голяма филтрация. После си поправих грешката от миналия път като "инсталирах" сегашната помпа пак под аквариума(в шкафа), но този път направих едно ухо над аквариума да не връща вода когато я изключа от контакта :idea:  Проблемът е в това, че въпреки, че съм сложил помпата в една кутия и съм я омотал с парцали и е затворена в шкаф вдига непоносим шум. Брат ми, човека от когото наследих аквариума щеше да ме пребие, каза ми, че за 10 мин щял да направи така, че ще стане по-тихо и от на луната. Само дето ми каза, че това си е мой проблем и да се оправям. Някой да знае как мога да обезшумя малко? Много мерси за идеите, ако имате такива де :) ако не сам ще го мискя :(

Anonymous

едно време обезшумявахме Циклоните като залепвахме дунапрен  в/у страната на която лежи - виж отвори я и виж да няма някои дефект по материала които да прави цялата мизерия, а проблема може да ти идва и от шкафа - да резонира

Radi

Отворих я веднага като я купих, защото кабела й беше къс та го удължих. Добре си е от вътре. Мисля да махна парцалите и да сложа някаква вата за по-добра изолация. Целият щум идва от това, че самата помпичка много вибрира...

niky

Ами аз когато ползвах такива помпи (аератори) ги слагах върху гъба.
Но след определено време и това не помага. Може да я оставиш да виси във въздуха някакси.

NikolaV

При мене имаше същата дилема преди за едно 16 л. аквариумче, където държа 1-2 рака. Там и спя. Колкото и да е безшумен, не става...
Взех си някакъв мини, микро или нещо подобно вътрешен филтър на Resun. 12 - 13 лв.
Хем по-добре от помпичка, хем не се чува. Помисли за този вариант!
А пиши какъв ти е аквариума и какво гледаш все пак!

Radi

Ми аквариума ми е 45л, дължината му е 70см, но на височина и ширина е малко. Гледам 4 афиосемиона, 3 хелера, 1 серп, 1 Pelvicachromis pulcher Papagal и един сом фосилис, както и два анциструса. Иначе сега съм с вътрешен филтър на Sera fil 380, който е само за филтрация, без аерация. Мисля да пробвам да я оставя в шкафа да виси, но мисля, че пак ще е шумно, много вибрира да му се невиди и на аератора. Ако ли не-взимам една кофа пълна я с вата, после в друга кофа поставям 1-вата и пълня 2-рата с вода, та да видим тогава къф шум ще вдига...Иначе за вътр. филтър на Резун би ли казал нещо повече?

Raven

обаче не мога да разбера защо държиш на аерацията , тя е отречена от години и няма абсолютно никакъв смисъл. :wink:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

NikolaV

Препоръчах ти вътрешен филтър, щото не знаех, че вече имаш такъв. Махай всякакви видове помпички, аераторчета и тн. Абсолютно безмислени са.
А за Resun - Куча марка е. Просто други по-маркови толкова малки филтърчета (като изключим един двойно по-скъп на Aquael) не съм виждал.

Mario

А бе Радо на nikolav филтара бачка абсолютно като моя само ,че неговия е с мъничак  :wink:   Хем чисти ,хем и въздух прави!

Mario

Цитат на: "raven"обаче не мога да разбера защо държиш на аерацията , тя е отречена от години и няма абсолютно никакъв смисъл. :wink:

А пропо Raven защо да няма смисъл от аерация???

Raven

а защо да има :lol:
ако ми кажеш поне един логичен довод за аз ще ти кажа пет против.
ползата от аерацията е същата като от пластмасовите водорасли :wink:
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

РОСЕН

Добреде нали трябва някакъв кислород за да има и живот?

Raven

аерацията е остатък от предисторически времена когато не е имало роторни помпи а само мембранни, които чрез струика въздушни мехурчета са създавали воден поток които увлича механични частици и ги филтрира през микропореста повърхност.но след това идва култовата фирма еихеим която преди около 35 години създава едни от първите аквариумни херметични роторни помпи и това стават първите вътрешни филтри , а след това и външни такива.насишането на водата с газ става чрез отнемане на молекули от взаимновъздеистващи си повърхности така че е много по добре е подвижна горна повърхност на водата отколкото струя мехурчета.така водата поема газови молекули от атмосверния въздух.пълна илюзия е че с аерацията се вкарва кислород- тои е само 16 % в атмосверният въздух слава богу , иначе не би бил възможен живота изобщо.за вкарване на кислород се използва озонатор , но неговия принцип е доста взривоопасен.общо взето  струята въздушни мехурчета повече вдига мътилка отколкото да филтрира.освен това малките вътрешни помпи са на почти същата цена както и аераторните.
а кислород в аквариума наи пълноценно се доставя от живи и добре растящи растения,защото те го отделят директно растворен във водата - на молекулярно ниво.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Boby_

Само да допълня мнението на raven. Всъщност чрез аерацията се разваря известно количество кислород във водата, но то е съвсем незначително. Живите растения помагат, разбира се, но и те не са и не могат да бъдат основния източник на кислород, особено в аквариум без висши растения като моя. :lol:  Тази роля изпълнява повърхността на аквариума. Количеството разтворен кислород зависи най-вече от площта, в която водата е в контакт с въздуха. Ако сравним площта на повръхнината на мехурчетата, получени в следствие на аерацията, с тази на повърхността на водата в аквариума, ще видим, че мехурчетата губят по точки и то с много.  :lol: Така че хич не се главоболете да аерирате - заблуждавате се, че това има смисъл. Просто осигурете добро движение на повърхнстта на водата чрез роторна помпа и/или голямо количество живи растения.  :wink:

Mario

А нали не е вредно ,когато роторната помпа пуска и въздух? Хем раздвижва повърхността хем пуска малки балончета ;)

Но все пак защо според вас голямите производители,като сера,техеим и т.н продължават да произвеждат мембранни помпи?

Similar topics (5)

2290

Публикации: 2
Прегледи: 5430

52776

Публикации: 1
Прегледи: 1764

35000

Публикации: 18
Прегледи: 9452

15515

Публикации: 1
Прегледи: 1745